Süt üreticileri zam oranlarını yetersiz buldu

Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği çiğ süt fiyatının yüzde 8,5’de kalmasına tepki gösteren süt üreticileri zam oranlarını yetersiz buldu

Süt üreticileri zam oranlarını yetersiz buldu

Ulusal Süt Konseyi (USK), çiğ süt tavsiye fiyatını 1 Mayıs'tan itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8,5 artışla litre başına 13,5 TL'den 14,65 TL'ye yükseltti. USK'nın resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, çiğ süt tavsiye fiyatı 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yüzde 8,5 artışla litre başına 14,65 TL olarak belirlendiği ifade edildi.

“YOK HÜKMÜNDE”

Çiğ süt fiyatı üreticileri memnun etmedi. Maliyetlerin yüksek olmasından şikayetçi olan süt üreticileri belirlenen fiyatlardan şikayetçi. Kocaeli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Gülfen, belirlenen fiyatı kabul etmelerinin mümkün olmadığını ifade ederek, “Mevcut enflasyon ortamında belirlenen bu fiyatı Kabul etmemiz mümkün değil. Şu anda bile süt toplayıcıları 15 liradan süt topluyor. Ulusal Süt Konseyi’nin zam kararı yok hükmünde. Sahada kimse bu fiyattan ticaret yapmıyor. Ulusal Süt Konseyi belirlediği fiyatlarla sadece enflasyonu belirliyor. TÜİK'e yardımcı oluyor. Bugün bile süt toplayıcıları 15 TL’den süt alıyor. Yapılan zam ile birlikte bu fiyat 17 TL’ye yükselecek. Türkiye’de hayvancılık göz göre göre yok olmaya mahkum ediliyor.

“VATANDAŞ KÜSMÜŞ DURUMDA”

Her türlü baskı uygulanıyor. Biz de damızlık sığır yetiştiricileri birliği olarak buna maruz kalıyoruz. Vatandaş ile karşı karşıya geliyoruz. Görevlerimizi yapamıyoruz. Birlikler vatandaş ile devlet arasında arabulucu görevi görüyor. Yapılan uygulamalar yeterli değil. Türkiye’de teşvik sistemi değişti. Çok güzel teşvikler verilmeye çalışılıyor ancak bu teşviklerin önemini anlatan kurum da kalmadı. Birlikler geri plana çekildiği için vatandaşın haberi yok. Vatandaş küsmüş durumda. Güzel haberleri duymak isteyemeyecek kadar tarımdan ve hayvancılığa küsmüş durumda” şeklinde konuştu.

“KADÜK KALDI”

Kocaeli İli Süt Üreticileri Birliği İbrahim Yılman ise, yem oranlarına yapılan zamma oranla süt fiyatına yapılan zammın yetersiz olduğunu ifade etti. Yılman, “Ulusal Süt Konseyinin çalışması kadük kaldı. Gıda komitesi diye bir komite kurmuşlar. Konsey bağlayıcı karar alamıyor. Gıda Komitesi görüş verirse o sözün dışına çıkamıyorlar. Öyle olunca da durum üreticinin aleyhine gelişiyor. Sorunlar çok fazla. 3-5 cümle ile izah edilemeyecek kadar fazla. Üreticinin giderini karşılayacak bir fiyat değil. Yem fiyatlarına göre belirlenen fiyat çok düşük. Ama yapacak bir şey yok. Fiyatı bağlıyorlar, onlar bağladıktan sonra yapacak bir şey de kalmıyor. Fiyatlar önceden görüşülerek karara bağlanıyor. Belirlenen fiyatların saha ile alakası yok” dedi.

“MEMNUN DEĞİLİM, MUTLU DEĞİLİM”

Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin ise, “Yemin torbası 400 liradan 700 liraya çıkmış, daha fiyatların ne şekilde gideceği bile belli değilken 14 Lira süt parası belirlemişler. Konseyin belirlediği fiyat 1 sene geçerli. Yem fiyatları sabit duracak mı? Yüzde 7-8 oranında zam vermek yüzde 100 enflasyonunun olduğu tarımda çok mudur? Süt konseyinin aldığı karar üreticiyi mutlu eden bir karar değildir. Bugün pastörize süte 30 lira para veriyoruz. Peynir fiyatı 300 liradan 400 liraya çıkacak. Herkes şikayetçi. Bunlar da durmayacak. Şimdiden etiket değiştirmeye başlamışlardır. Aldığımız zam 1 sene geçerli. Eğer maliyetler 1 sene aynı şekilde kalacağını taahhüt edeceklerse tamam ama bunun önüne geçebilecek kimse yok. Mutlu değilim, memnun değilim. Maliyetler düşmediği sürece ne kadar zam verirseniz verin ayakta duramayız. Hayvancılık bitme noktasına gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Süt üreticileri zam oranlarını yetersiz buldu - Resim : 1

Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin

Süt üreticileri zam oranlarını yetersiz buldu - Resim : 2

Kocaeli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemil Gülfen

Süt üreticileri zam oranlarını yetersiz buldu - Resim : 3

Kocaeli İli Süt Üreticileri Birliği İbrahim Yılman

Kaynak: HABER MERKEZİ