Sütlü Biber Kavurması Nasıl Yapılır? Tarifi, Püf Noktası
Türk mutfağında oldukça geniş lezzetler yer alır. Farklı kültürlere ait olan yemek tarifleri de zamanında mutfaklarımıza girmiş ve en az kendi ana vatanlarında olduğu kadar bizim topraklarımızda da yapılmaya devam etmektedir. Klasik yemekleri yapmaktan sıkılanlar, misafir ağırlayacağı için farklı tatlar arayanlar ya da biraz da Balkan mutfağına geçiş yapmak isteyenler için oldukça ideal bir tarif olan sütlü biber kavurmasının nasıl yapılacağını ve tüm püf noktalarını sizle için bir araya getirdik.
Sütlü biber kavurması Rumeli mutfağından Trakya mutfağına girmiştir. Sütlü biber aşı olarak da bilinen bu lezzet, ana vatanında oldukça sık tercih ediliyor. Türk mutfağında da bu tarifi deneyen birçok kişi bulunuyor. Sütü biber kavurmasını ilk kez duyanlar, tarifin zorlayıcı olabileceğini düşünebilir. Bu aşamada, bu tarif için sadece yarım saatin ayrılması gerektiğini belirtmekte fayda olacak.
SÜTLÜ BİBER KAVURMASI İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Sütlü biber kavurması, iki ila dört kişiye servis edilebilir. Daha fazla sayıda kişiye bu lezzetli yemeği yapmak isteyenler, malzemeleri sistematik olarak arttırarak, servis sayısını da arttırabilir. Sütlü biber kavurması için gerekli olan malzemeler şu şekilde sıralanabilir;
- 10 – 15 adet yeşil biber
- 2 – 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 1/2 çay kaşığı tuz
Sütlü biber kavurmasının üzeri için gerekli olan malzemeler;
- 1 tatlı kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
SÜTLÜ BİBER KAVURMASI NASIL YAPILIR?
Sütlü biber kavurması yapmak için ilk olarak biberlerin saplarının kesilmesi ve eşit parçalar halinde doğranması gerekir. Bu aşamada biberler çok çekirdekli ise çekirdeklerin temizlenmesinde fayda olacaktır. Ardından uygun bir tavaya sıvıyağa ilave edilir ve doğranmış olan biberler de tavaya eklenir. Orta ateşte, hafif diri kalacak şekilde biberler sotelenir. Biberlerin üzerine un ilave edilir ve birkaç dakika karıştırılarak kavrulur. Sorasında üzerine süt ve tuz eklenir ve koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir. Sütlü biber kavurmasının sosu için ise ayrı bir tavada tereyağı eritilir ve üzerine toz kırmızı biber ilave edilir. Kızdırılan sos, sütlü biber kavurmasının üzerine eklenir ve ocaktan alınarak servis edilmeye hazır hale gelir.
SÜTLÜ BİBER KAVURMASININ PÜF NOKTALARI NELERDİR?
Sütlü biber kavurması yaparken, tarifte kullanılacak olan biberlerin çok çekirdekli olması, kavurma sırasında çekirdeklerin yanmasına ve yemeğin tadının değişmesine neden olur. O nedenle biberlerin çekirdeklerinin temizlenmesi daha lezzetli bir tadın elde edilmesini sağlayacaktır. Aynı zamanda sütlü biber kavurması akşam yemeğinde, ara öğünde tercih edilebileceği gibi sabah kahvaltılarında da gönül rahatlığı ile tercih edilebilir.
SÜTLÜ BİBER KAVURMASI KAÇ KALORİ?
Sütlü biber kavurması özellikle sabah kahvaltılarında, tazecik çay ile birlikte afiyetle tüketilebilir. Bunun yanı sıra akşam yemeği hazırlamaya vakti olmayanlar için de oldukça ideal bir kurtarıcıdır. Sütlü biber kavurmasının yanına damak tadına göre sade ya da domatesli makarna tercih edilebilir. Aynı zamanda sütlü biber kavurması tek olarak tüketildiğinde de oldukça doyurucu olacaktır.
Sütlü biber kavurmasının bir porsiyonu ortalama olarak 194 kcal’dir. Bu nedenle tüketim sırasında aşırı ekmek yememeye özen gösterilmelidir. Aynı zamanda kilo almaya müsait olan kişilerin de sütlü biber kavurmasını çok sık tüketmemesinde fayda olacaktır.