Tahsin Tarhan: Genel başkan yenilenecekse, adresi kurultaydır

Bu dönem milletvekili adayı yapılmayan, 26. ve 27. Dönem CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, seçim yenilgisinin ardından yeniden oluşturulan Merkez Yürütme Kurulu’na (MYK) girdi. Ankara’da bulunan Tarhan ile bugün telefonda görüştüm. Yeni MYK’nın ilk toplantısında kurultay kararı aldığını belirten Tarhan “Gündemimiz Cumhuriyet Halk Partisi’nin hücrelerinin yenilenmesi” dedi. Şimdi mahalle delegelerinden işe başlanarak, ilçe, il kongreleri ve büyük kurultay yapılacak.

CHP tabanında daha radikal bir değişiklik beklentisi olduğunu, genel başkanın değişmesi yönünde talepler olduğunu hatırlatınca Tarhan “Burası Cumhuriyet Halk Partisi. Burası ülkenin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün partisi. Genel başkan yenilenecekse, onun adresi kurultaydır” yanıtını verdi.

Bir işçi şehri olan Kocaeli’de CHP’nin, diğer büyükşehirlere göre çok geride kaldığını hatırlatmam üzerine ise “Sadece Kocaeli’de değil. Bu cumhurbaşkanlığı seçimiydi. Kazanmak ve kaybetmek şeklinde değerlendirmek gerekir. Ülkenin çoğu noktasında başarısız olundu diye değerlendirmek lazım. Yerel yönetimlerde iktidar olduğumuz bölgelerde önde çıktık” dedi.

Kocaeli’de vekil listelerinde Saadet Partisi’nden bir adayın üst sıralarda olmasının teşkilatta motivasyonu düşürüp düşürmediğini sorunca da “Seçim bir ittifak süreciydi. Milliyetçisi, muhafazakarı, Atatürkçüsü, solcusu, ulusalcısı bir araya geldi. Bu ülkede adalet, hukuk, demokrasi yoksa hem sağcısı hem solcusu bir araya gelebiliyor. Türkiye’de uzlaşı galip gelmiştir. Uzlaşma ile demokrasi gelişir” yanıtını aldım. İttifak siyasetinin devam etmesinden yana olduğunu söylüyor Tarhan: “İttifaklar seçimden sonra da devam etmeli. Bu altı parti olmaz, farklı farklı partiler bir araya gelir.”

Yurtdışı örgütlenmeden sorumlu MYK üyeliğine getirilen Tarhan, yeni görevi hakkında ise “Cumhuriyet Halk Partisi’nin dünyanın 47 bölgesinde örgütlenmiş yapısı var. Yurt dışından istediğimiz sonucu alamıyoruz. Oralarda oylarımızı artırmaya çalışacağız. O bölgelerdeki birliklerden sorunluyum. Daha önceden de bu konuda tecrübem var. O yapıyı güçlendirmeye çalışacağız” dedi.

YENİ KABİNE MUHALİF SEÇMENİ UMUTLANDIRDI

Yeni Cumhurbaşkanlığı kabinesinin, başta Mehmet Şimşek ve eski MİT Başkanı Hakan Fidan olmak üzere, liyakatli isimlerden oluşturulması, toplumda bir değişim umudu yarattı. Son beş yıldır partizan bakanlar, toplumun bir kesimine yönelik dışlayıcı dil ve kötü ekonomi yönetimi nedeniyle bu seçimde muhalefet “değişim” için sandıklara koşmuştu. Beklediklerini sandıkta bulamamamın hayal kırıklığı ile karamsar bir ruh haline gömülmüşlerdi ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullandığı dilin yumuşaması ve seçtiği bakanların profili onları da şaşırttı. “Her şey daha da kötüye gidecek” kötümserliği, yerini ürkek bir umuda bırakmış durumda.

Çok zor bir seçimi zafere dönüştürmeyi başaran Erdoğan’ın yumuşamasını değil, daha da sertleşmesini bekliyordu muhalefet. 10 ay sonra yapılacak yerel seçimler öncesinde, yabancı sermaye çekmek için ekonomide bir vitrin değişikliği bekleniyordu ama bir paradigma değişikliğine gidilmesini de kimse ummuyordu.

Mehmet Şimşek’in “rasyonaliteye dönüş” mesajı vermesi, yeni İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın “hukuk ve insan haklarından taviz yok” sözleri çok olumlu karşılandı. Devlet adamı ciddiyetinden uzak performansları nedeniyle birçok soruna neden olan Süleyman Soylu’dan, Nureddin Nebati’den sonra böyle ciddi bürokratların karşımıza çıkması neden olumlu karşılanmasın? Yine de temkinli bir yaklaşım hakim diyebiliriz. Sonuçta muhalif toplumda iktidara karşı büyük bir güven sorunu oluşmuş durumda.

Erdoğan’ı bu tutum değişikliğine zorlayan sebepler var mutlaka. Büyükşehirlerde Kılıçdaroğlu’nun kendisinden daha çok oy alması, AK Parti’nin büyük oy kaybına uğraması, ekonominin yokuş aşağı yol alması, uluslararası arenada biriken sorunlar, Erdoğan’ı böyle bir U dönüşüne zorlamış gibi görünüyor. Bakalım, bu bahar havası ne kadar devam edecek?

DOLARIN İPİNİ SALDILAR!

Şu satırları yazdığım sırada dolar/TL’de 23 seviyesi aşılmıştı. Kurda dalgalanma devam ediyor. Ekonomistlerden ilk yorumlar da gelmeye başladı. Sosyal medya hesaplarından arka arkaya paylaşımlar yapan ekonomistlerden İris Cibre “USDTRY 22.80. Baraj toptan açıldı belli ki. 1 TL'lik spike hoş değil. Yavaş salın, ipi yavaş” yorumunu yaparken, Uğur Gürses “Bütün o palavralar kapaklar açıldığında böyle ortaya çıkabilecek tabloyu saklamak için atıldı. Ülkenin milyarlarca dolar döviz rezervleri berbat politikaların sonuçlarını örtülemek için eritildi…” ifadelerini kullandı. Veysel Ulusoy “Acı reçete ne demektir? Günaydın!”, Oğuz Demir “Şimdi kur da zaten tüm iş yapanların kendi arasında fiyatlama yaparken kullandığı seviyelere, yani gerçeğe geliyor. Olan rezervlere oldu!” ifadeleri ile durumu değerlendirdi.

Gözler dövizde!