Talha Kös: Çöp tesisini destekliyorum. Çünkü...

Kandıra’ya katı atık depolama tesisi kurulmasına karşı çıkan isimlerden olan Şehir Planlamacısı Talha Kös, aynı bölgeye BİO kurutma tesisi kurulmasına karşı çıkmadığını ifade etti.

Talha Kös: Çöp tesisini destekliyorum. Çünkü...

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin uzun bir süredir hazırlığını yaptığı ve kent kamuoyunda ‘projenin yeri’ üzerinden tartışmalara sebep olan atık ve bertaraf tesisi Kandıra’ya kuruluyor. ‘Doğu Bölgesi Atık Bertaraf ve Düzenli Depolama Tesisi’ olarak dosyası hazırlanan projenin, ÇED süreci de başlamış durumda. Kandıra’nın Akçakese Mahallesi’ne yapılacak projenin maliyeti 916 milyon 64 bin 756 TL olarak belirlendi. Önceden çöp depolama tesisi olarak planlanan proje daha sonra BİO atık kurutma tesisine dönüştürüldü.

“SÜRECİN ÖNÜNÜ KESECEK GİRİŞİMLERDE BULUNDUM”

Kandıra’ya çöp depolama tesisi kurulmasına karşı olan isimlerden olan SEKA Park’ın mimarı Şehir Planlamacısı Talha Kös, Kandıra’ya BİO kurutma tesisi kurulmasına karşı olmadığını ifade eden bir açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından uzun bir açıklama yapan Kös şu ifadeleri kullandı: “Değerli hemşerilerim, ilk söz konusu olduğunda Kandıra’da düzenli depolama çöp tesisine karşı çıkmıştım ve bu konuda kamuoyunda açıklamalarımın ve tepkilerimin olduğunu hatırlayanlar vardır. Hatta o günlerde bununla da kalmamış, Kandıra’da 60 muhtarımızın ıslak imzalarıyla Tarım ve Hayvancılık Bakanlığındaki kurumlarda dilekçeleri devreye sokarak sürecin önünü kesecek girişimlerde muvaffak olmuştum. Bugün bu alanda düzenli depolama yapılmıyorsa büyük pay sahibi olduğumun bilinmesini isterim.

“DÜZENLİ DEPOLAMA İLKEL BİR SİSTEM”

Ve hatta ilgili diğer bakanlıklarda da üst düzey temaslarda bulunarak süreci Kandıralı dostlarla beraber sıkı sıkıya takip etmiştim. Bunun şahitleri vardır. Tüm bunları şu yüzden anlatıyorum; O günlerde kentimin şehrimin faydası için hiçbir siyasi denge ve ikbal endişesi taşımadan bunları yaptım. Bugün de aynı noktada olduğumdan hiç kimsenin endişesi olmasın. Meselenin burası tartışmaya kapalıdır. O günden beri de bu meseleyi ve Akçakese’ye yapılması söz konu olan tesisin tüm sürecini takip ettim ve ediyorum. Geçmişte yapılacak tesis düzenli depolama idi. Düzenli depolama son derece ilkel bir sistemdir ve hala buna karşıyım.

“ÖZETLEYECEĞİM”

Ve fakat bugün yapılacak tesisin bu sistemle hiçbir alakası yoktur. Yapılacak olan biyo-kurutma tesisidir. Ve bu sistem dünyada gelişmiş ülkelerde tercih edilen sıfır atık vizyonuna da uygun bir tesistir. Dolayısıyla biraz karmaşık ve teknik olan konuyu herkesin anlayacağı şekilde özetlemeye çalışacağım.

1- Çöp materyalinin kabulü;

Çöpler burada kurulacak tesise sanıldığı ve iddia edildiği üzere direkt çöp kamyonlarıyla gelmeyecek. Sızdırmaz tırlarla gelecek. Bilindiği üzere bugün Büyükşehir Belediyesi’nin Çayırova’da, Gebze’de, Dilovası’nda transfer merkezleri var. Bunlardan bir tane de İzmit’te yapılacak ve çöpler çift contalı sızdırmaz tırlara depolandıktan sonra bio kurutma tesisine gelecek. Ve İzmit’teki ilkel çöp transferi de bitmiş olacak.

2- Bio kurutma işlemi;

Ters basınçla kapalı ortamda çöpün oksijenle (Yakma değil) devreye alınması. Cam – plastik – metal ayrıştırması, Oksijenle ve bakterilerin açığa çıkarttığı ısıyla kurutularak yapılacak fiziksel ve kimyasal işlem 14 gün sürede tamamlanması.

3- İşlem sonucunda organik çöpten oluşan materyallerin, paketlenerek ilgili sektörlere satışının yapılması. Organik olmayan (taş- toprak %10) materyalin başka şekilde değerlendirilmesi için tesisten taşınması. Günlük 800 ton aty ürünü ilgili sektörlere paketlenmiş olarak satılacak. İZAYDAŞ ve çevresindeki tehdit, tesisten dolayı değil etrafında uzun yıllar oluşturulan düzenli depolamadan kaynaklıdır. Akçakese’de kurulacak tesis bu problemi de ortadan kaldıracak ve İzaydaş çevresinde yapılacak düzenli depolama ilkelliği sona erdirilecek.

Diğer merak edilen iddialara cevaplar ise şöyle:

1- Bu tesis bir yakma ve emisyon tesisi değildir. Bio-yakma tesisi hiç değildir. Teknik olarak bio-yakma diye bir kavram da zaten yoktur, böyle bir şey mümkün de değildir. Yakma işlemi İzaydaş’ta olan ve tamamen farklı bir sistemdir. İzaydaş bu sistemle çalışmaya devam edecektir. Bu tesis İzaydaş’ın bir alternatifi değildir. Tamamen kapalı sistem oksijenle yapılan bir işlemdir.

2- Son kertede kapalı sistemden çıkacak söz konusu havayı ve tozu ortadan kaldıracak biyolojik filtreler son derece güvenlidir. Pahalı ünitelerdir.

3- Toprağın kirlenmesi ve yeraltı sularının zarar görmesi söz konusu değildir.

4- Tarımın maruz kalacağı hiçbir olumsuz etki söz konusu değildir.

5- Bu tesiste depolama kesinlikle olmayacak.

6- Polonya, İtalya, Sırbistan, Yunanistan ve daha pek çok ülke bu sistemi tercih ediyor.

Bizim de çöp niteliğimiz bu ülkelerle aynı şekildedir. Tüm bu özelliklerinden dolayı bu tesis maliyeti 50 milyon dolardır. Değerli Kandıralılar, benim araştırmalarım ve görüşlerim böyle. Takdir sizlerindir” ifadelerini kullandı.

Talha Kös: Çöp tesisini destekliyorum. Çünkü... - Resim : 1

Talha Kös: Çöp tesisini destekliyorum. Çünkü... - Resim : 2

Kaynak: Pelin ÖZDEMİR