Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Talha Kös: İzmit’in kayıp yıllarını telafi edeceğiz

Ebru Şimşek ile Şehirde Konuşulmayanlar programına konuk olan Sekapark’ın mimarı kentsel tasarımcı Talha Kös, “İzmit’in kayıp yıllarını telafi edeceğiz” dedi.

Ebru Şimşek ile Şehirde

İlimizin en çok izlenen TV programı Ebru Şimşek ile Şehirde Konuşulmayanlar’ın bu haftaki konuğu Sekapark’ın mimarı kentsel tasarımcı Talha Kös oldu. Kös, programın yorumcuları Nokta Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Cezmi Çicek ve Bugün Kocaeli Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Akçaalan’ın sorularını cevapladı.

“KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇOK YAVAŞ”

Öncelikle kentsel dönüşüm çalışmalarının ne durumda olduğunu izleyiciye aktarılan Talha Kös, “Kentsel dönüşüm yasası 2012’de çıktı. Biz o zamandan beri maalesef 30 milyon konuttan 2 milyon 200 binini dönüştürebildik. Bu sürecin çok yavaş olduğunu cumhurbaşkanımıza da söyledim.

“MUHALİF AĞIZLAR İSTİSMAR EDİYOR”

Bunun belirli sebepleri var. Muhalif ağızlar bu süreci ‘rantsal dönüşüm’ gibi kavramlarla istismar etti. Bölge halkını kışkırttılar. Bölge sakinlerinden kötü niyetliler oldu. Süreç çok fazla tıkandı. Yeni yasa ile süreci tıkayan durumlar ortadan kalkıyor.

“YEREL YÖNETİMLERE İHTİYACIMIZ VAR”

6 Şubat’tan sonra insanlarda büyük bir farkındalık başladı. İnsanlar daha çok endişe etmeye başladı. Deprem beka meselesidir. Farkındalık başlamışken hem kentsel dönüşüm hem kırsal dönüşümü süratlı bir şekilde uygulamamız gerekiyor. Yerel yönetimlerin doğru bir şekilde yönlendirme yapmasına da ihtiyaç var.

“TEK BAŞINA BİR ÇÖZÜM DEĞİL”

Önceki yasa ile baktığımız zaman siyaseten söylüyorum, kentsel dönüşüm yerel yönetim için risktir. Kimseyi memnun edemezler. Kimse zarar görmeden dönüşüm sürecinin hızlıca işletilmesi lazım. Kentsel dönüşüm tek başına bir çözüm değil. Kentsel seyreşme alternatifleri gibi şeyleri ortaya sokacak bir vizyon koymak gerekiyor” dedi.

CEDİT HAKKINDA KONUŞTU

İzmit’in en büyük kentsel dönüşüm projesi olan Cedit hakkında konuşan Talha Kös, “Cedit ilk başta Nevzat Doğan zamanında olgunlaştırıldı. O zaman yüzde 70 meclis çoğunluğu gerekiyordu ve bunu sağladı. Daha sonra yeni yönetim gelince bu işin altından kalkamayacağı söylendi.

“İKİ SENE HARCANDI”

Sonra büyükşehir ve bakanlık devreye girdi. Bu anlattığım süreçte bile iki sene harcandı. Bakanlık sürece dahil olunca daha önce yapılan proje beğenilmedi ve yeniden yapıldı. Ardından inşaat süreci başladı. Zor kısmı bitti. 2024 yılında Cedit Projesi tamamlanacaktır.

“ZOR BİR ARAZİ”

Hem Cedit hem de dönüşüme muhtaç diğer alanlarımız süratle ilerleyecektir. Cedit Projesi’nin başlangıcında çok vakit kaybedildi. Zor bir araziden söz ediyoruz. Bitme noktasına geldiği için bunu tartışmaya dökmemek lazım” ifade etti.

İLK İSİMLERDENDİ

Bilindiği üzere Talha Kös İzmit Belediyesi’ne gelen haciz kararını kamuoyuna duyuran ilk isimlerdendi. İzmit Belediyesi’nin SGK borcu olduğunu nasıl öğrendiğini anlatan Kös, “Yakın zamanda resmi ödemelerin yapılandırması ile ilgili bir kanun çıktı. Bütün belediyelerimizde yapılandırma fırsatını değerlendirdi.

“BU DEVLET SIRRI DEĞİL”

Benim yardımcı olduğum belediyelerde var. Bir konu çok fazla polemiğe dönüşüyor. Bu devlet sırrı değil. Bugün itibari Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin borcunu herkes biliyor. Bu gizli saklı bir şey değil. Belediyenin borcu olması etik dışı bir şey değil. Ama SGK borcunuz olduğu zaman hareket edemezsiniz.

“SADECE SOSYAL MEDYAYA YAZDIM”

En azından bu borcu yapılandırmanız lazım. Şimdi yapılandırmayı kaçırdınız ya da yaptınız ama ödemediniz, yüzlerce milyon borç birikmiş. 300 milyonluk borcu peşin olarak 100 milyon olarak ödeyebiliyordunuz. Açıklama dediğiniz ben sadece sosyal medyada yazdım. Bu bilginin benden öğrenilmesine şaşırdım. E tebligat denen bir şey var.

“İZMİT İLE İLGİLİ FAZLA DUYARLIYIM”

Bu noktada çok samimi olduklarını düşünmüyorum. Meselenin fazla uzamasını istemiyorum. Bu kentte kısır tartışmalarda boğulmamak lazım. Devletimiz şefkatlidir. Belediyeleri zor durumda bırakmaz. Ben sadece olan borcu öğrendim. İzmit ile ilgili fazla duyarlıyım. Bu bilgi bana bir şekilde geldi” dedi.

“KAYIP YILLARI TELAFİ EDECEĞİZ”

Son yerel ve genel seçimlerin ittifak seçimleri olduğunu belirten Kös,” Şu anda Millet İttifakında hala bilinmeyenler var. Cumhur İttifakında ise bir belirsizlik yok. İzmit’i Cumhur İttifakı olarak kazanıp bu kentin kayıp yıllarını telafi edeceğiz” belirtti.

“ADAYLIK NİYETİM VAR”

Kendisinin aday olup olmayacağı ile ilgili soruya da cevap veren Talha Kös, “AK Parti’nin işleyen bir süreci var. Daha önce durduğum yer belli olsun diye aday adayı oldum. Çok fazla bir enerji harcamadım. Kimin aday olacağını o günün şartları belirler. Ben istişarelerimi yapıyorum. Hemen hemen herkes ile görüşüyorum. Ama henüz netleşen bir şey yok. Niyetim var mı? Tabi ki var” dedi.