Tapuda yeni dönem 1 Kasım'da başlıyor

Konutlar artık yeni bir dönem başlıyor. 1 Kasım'dan itibaren e-Devlet üzeriden tapu bilgilerinin yanı sıra kimlik bilgilerini de doğrumaları gerekecek. Aksi durumda yasal yaptırımlar uygulanancak.

Tapuda yeni dönem 1 Kasım'da başlıyor

Ticaret Bakanlığı konut satışında yeni sistemi 1 Kasım’da devreye sokmaya hazırlanıyor. E-devletten kimlik doğrulaması ise şart olacak. Yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte ilan sahiplerinin e-Devlet üzerinden getirilen şart ile konut ilanlarında sahteciliğin önüne geçilmesi hedefleniyor. Diğer bir amaç ise üzerlerine tapu kaydı bulunmayan vatandaşların yakınları adına konut ve arsalarını satışa çıkaramayacaklar.

YÜKLÜ MİKTARDA CEZA ÖDEYECEK

Yeni düzenleme kapsamında internet siteleri e-Devlet ile entegre edilecek ve bu entegrasyon aracılığıyla tapu sorgulaması yapılarak satış ilanları denetlenecek. Ayrıca fahiş fiyat veren ev ve arsa sahipleri ise yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalacak ve yüklü miktarda ceza ödemek zorunda kalacaklar.

DAHA ŞEFFAF BİR YAPI AMAÇLANIYOR

e- Devlet sistemi ise 1 Kasım 2023 tarihinde başlayacak ve gayrimenkul ilanlarını tapu kayıtlarıyla eşleştirecek. Konut ilanı veren kişilerin gerçekten ilanın sahibi olup olmadığı bu doğrulama ile kontrol edilecek. Aynı şekilde ilanı yakını olarak verenlerin de kimlikleri e-Devlet üzerinden doğrulanabilecek. Bu sistemle birlikte sahte ilanların önüne geçilmesi ve konut piyasasında daha şeffaf bir yapı oluşturulması amaçlanıyor.