Tarihi belge: Adolf Hitler’in Kocaeli planı!

2. Dünya Savaşı'nda Kocaeli ve Mısır'ı aynı eksene getiren önemli bir belgeyi gözler önüne serdi. Doçent Doktor Resul Alkan sosyal medyadan yaptığı paylaşımda 2. Dünya Savaşı'na dair Kocaeli'nin jeopolitik konumunu çıkardı.

Tarihi belge: Adolf Hitler’in Kocaeli planı!

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Doçent Doktorlarından Resul Alkan; Nazi Almanyası, İkinci Dünya Savaşı, Kocaeli ve Mısır’ı aynı eksene getiren çok önemli tarihi bir belgeyi ortaya çıkardı.

JEOPOLİTİK HARİTASINI ÇIKARDI

Resul Alkan’ın sosyal medya paylaşımlarına göre İkinci Dünya Savaşı’nda Adolf Hitler’in yönetimindeki Nazi Almanyası, askeri istihbarat toplayarak Kocaeli’nin jeopolitik haritasını çıkardı. Çıkarılan bu haritanın amacı Mısır’a yapılacak kara harekâtında bölgenin kaynaklarını ve konumunu faydalı bir şekilde kullanmaktı.

KOCAELİ'Yİ MÜHHİMMAT ÜSSÜ OLARAK KULLANMAYI PLANLIYORDU

Derince bölgesinde o dönemde var olan mühimmat ve akaryakıt deposu, Gölcük’te yer alan tersane, elektrik santrali kimya ve barut fabrikaları da haritada dikkat çeken ayrıntılar arasında yerini aldı. Alman Askeri İstihbaratı Abwerhr tarafından hazırlanan haritaya göre Naziler, İkinci Dünya Savaşı’nda Türkiye'de Başkent Ankara ve İstanbul haricinde önemli bir geçiş güzergahı olan Kocaeli’yi mühimmat üssü olarak kullanmayı planlıyordu.

DERİNCE'DE MÜHİMMAT VE AKARYAKIT DEPOSU

İşte Resul hocanın o paylaşımları: Alman askeri istihbaratı Abwehr, II. Dünya Savaşı’nda İstanbul, İzmir ve Ankara’nın dışında İzmit hakkında da Türkiye’deki istihbaratçıları aracılığıyla bilgi toparlayarak bir askeri jeopolitik harita hazırlamış. Derince’de bulunan mühimmat ve akaryakıt deposu, haritada ilk dikkat çeken detay.

SARI RENKLE İŞARETLİ

Önemli gelişmiş yollar/caddeler sarı renk ile işaretlenmiş; Gölcük’te yer alan tersane, elektrik santrali kimya ve barut fabrikasına da yer verilmiş. Alman Ordusu’nun Türkiye üzerinden Mısır’a gerçekleştireceği kara harekatı planında, tankların ve zırhlı araçların geçiş noktası olması nedeniyle İzmit ve çevresi hakkında bilgi sahibi olmak, Almanlar için oldukça önemliydi.

Tarihi belge: Adolf Hitler’in Kocaeli planı! - Resim : 1

Tarihi belge: Adolf Hitler’in Kocaeli planı! - Resim : 2

Tarihi belge: Adolf Hitler’in Kocaeli planı! - Resim : 3

Kaynak: HABER MERKEZİ