Tavukçulardan tarihi çağrı: Yetkiyi verin, beyaz et fiyatları yüzde 30 düşsün!

Türkiye Kasaplar, Besiciler, Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu & Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı’dan açık çağrı..

Tavukçulardan tarihi çağrı: Yetkiyi verin, beyaz et fiyatları yüzde 30 düşsün!

Vatandaşın sıklıkla takibini yaptığı et ve tavuk fiyatlarında istenilen fiyat aralığına erişmek için çözüm yolları arayışları sürüyor. Kalsiyum, D vitamini, B12 vitamini, protein ve omega yağ asitleri bakımından zenginliğini koruyan beyaz etin sofralarda daha çok yerini alması için mevcut projelerine her geçen gün bir yenisini ekleyen Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, yüksek oranlı enflasyon içerisinde nefes aldıracak kararlara öncelik verilmesi gerektiğini söyledi.

UYGULAMANIN ÇİFT YÖNLÜ GETİRİSİ OLACAK

Halkın daha düşük fiyat etiketi ile daha çok tavuk tüketmelerine olanak sağlayacak çalışmalara ağırlık verdiklerini kaydeden Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı, tabaklama diye tabir edilen paketleme sisteminin kaldırılması halinde fiyatların ciddi oranda düşeceğinin bilgisini verdi. Söz konusu uygulamanın çift yönlü getirisinin olacağının sinyalini veren Başkan Yardımcı, “Vatandaşa indirim, esnafa satış miktarında artış olarak geri dönüşler olacaktır” dedi.

Tavukçulardan tarihi çağrı: Yetkiyi verin, beyaz et fiyatları yüzde 30 düşsün! - Resim : 1

“TAVUK FABRİKALARI HER GÜN BİR ZAM YAPIYOR”

Herhangi bir konuda karar alınmadan önce tüm olasılıkların değerlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Yardımcı, parçalama konusunda tek yetkili ismin kasaplar olması gerektiğinin altını çizdi. Vatandaşın cebinden çıkan paranın, fabrikalara yönlendirildiğine değinen Başkan Yardımcı, “Tavuk fabrikaları her gün bir zam yapıyor. Üstelik bunu yaparken sana bile söylemiyor. Faturaya bir bakıyorsun, fiyat değişmiş. Hiçbir şey diyemiyorsun” ifadelerine yer verdi.

“PAKETLEME SİSTEMİ KALDIRILMALI”

Mevut çalışmaların, tavuk fiyatlarını en kısa sürede aşağı çekmek için yürütüldüğünü kaydeden Başkan Yardımcı, yetkililere seslendi. Tavuk fiyatlarında yaşanan önlenemeyen artıştaki sebebin, tabaklama diye tabir edilen paketleme sistemi olduğunu söyledi. Paketleme sisteminin kalkmasıyla tavuk fiyatlarının ciddi oranda fiyatın düşeceği aktaran Başkan Yardımcı, tavsiyelerinin hayata geçmesi sonucu hem esnafın hem vatandaşın karlı çıkacağını dile getirdi.Tavukçulardan tarihi çağrı: Yetkiyi verin, beyaz et fiyatları yüzde 30 düşsün! - Resim : 2

“YÜKSEK FİYATLAR ESNAFA DA YANSIYOR”

Tabaklama olarak gelen tavukların fiyatları arttırdığını belirten Başkan Yardımcı, “Tavuklar, tabaklı olarak bizlere geldiği zaman, fiyatlar yüksek rakamlardan oluşuyor. But, kanat, diğer parçalar tabaklanmış halde ve içerisinde poşetleme olduğu zaman yüksek fiyatlarla esnaflara yansıyor. Esnaflarımız da bununla beraber yüksek fiyattan satmak durumunda kalıyor” ifadelerini kullandı.

“ÜRÜNLERİ VATANDAŞIN ÖNÜNDE PARÇALAYACAĞIZ”

Tabaklama sisteminin kalkması halinde vatandaşların, aldığı tavuk miktarında artış olacağına dikkat çeken Başkan Yardımcı, “Artık miktar kısıtlamasına gidilmeden, gönül rahatlığı ile bol miktarda tavuk alınabilecek. Çünkü fiyatlarda hemen hemen yüzde 25-30 arasında düşüş olacak. Parçalama yetkisi alındığı zaman vatandaşların istediği kanat veya but istediği zaman gözlerinin önünde parçalanıp verilecek. Tabakların kaldırılmasını ve Türkiye genelinde esnaflarımıza parçalama yetkisinin verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Tavukçulardan tarihi çağrı: Yetkiyi verin, beyaz et fiyatları yüzde 30 düşsün! - Resim : 3

“FİYAT ARTIŞI VATANDAŞI OLUMSUZ ETKİLİYOR”

Vatandaşların artık eskisi gibi olmadığını yaptığı her alışveriş sonrası esnafın peşine düştüğünü söyleyen Başkan Yardımcı, “Bugün en büyük konumuzu tavuk fiyatlarındaki artış oluşturuyor. Tavuğun fiyatlarında bu kadar artış yaşanması vatandaşları da olumsuz yönde etkiliyor. Tavuk parçalama işini kasaplara verdikleri zaman, fiyatta yüzde 30 indirim olur. Aynı zamanda fabrikadan bile ucuza satarsın” şeklinde konuştu.

“VATANDAŞ HEPSİNE AYRI PARA ÖDÜYOR”

Bütün tavuk alımlarında parçalama hizmetinin devreye girmesi ile fiyatların değişkenlik gösterdiğine dikkat çeken Başkan Yardımcı, “But ayrı kol ayrı kanat ayrı, kısacası bunların hepsini ayırdığın vatandaşın cebinden para çıkıyor. Kasaplar bunu kendisi parçaladığı zaman 100 liralık tavuk 70 liraya düşüyor. 170 liralık kanat, 130-140 liraya düşüyor. Bütün bu hesaplamaların göz önüne alınıp, parçalama hizmetlerini kasaplara vermeleri gerek. Biz vatandaşın cebinden parasını alıyoruz, fabrikalara veriyoruz” dedi.

Tavukçulardan tarihi çağrı: Yetkiyi verin, beyaz et fiyatları yüzde 30 düşsün! - Resim : 4

“BELGELERİMİZİ, DİLEKÇELERİMİZİ VERDİK”

Tavuk fabrikalarının her gün zam yaptığını ancak bu duruma vatandaşların tepkisiz kaldığını söyleyen Başkan Yardımcı, “Fabrikalar, sana bile bir şey söylemiyor. Faturalara bir bakıyorsun, fiyat değişmiş. Onun için tavuk da parçalamayı bir an önce kasaplara vermeleri gerekmektedir. Vatandaşın cebinden fazla ücret alınıp, fabrikalara ödeme yapılıyor. Bu bir gerçek. Biz bu konuda gerekli tüm belgeleri, dilekçeleri verdik. Yazdığımız yazıları teslim ettik. Bakanlıklara kadar başvurumuzu yaptık” dedi.

Başkan Yardımcı, alınacak kararlarda ve izlenecek politikalarda 10-12 tane üretici yerine 90 milyon vatandaşın göz önünde bulundurulması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: HABER MERKEZİ