Telefonun İçine Su Kaçarsa Ne Yapılır?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Yediden yetmişe herkesin kullanım sağladığı akıllı cep telefonları artık bir istek olmaktan çıktı. Kişisel ihtiyaçlar listesinde yer alan akıllı cep telefonları insanların iş hayatında ve eğitim hayatında büyük bir yere sahiptir. Toplantılar, raporların hazırlanması, derslere katılım sağlanması ve notların tutulması gibi birçok işlem artık akıllı cep telefonları ile yapılıyor.

İş ve eğitim hayatının yanı sıra sağlık işlemlerinin yapılması ve sağlık takiplerinin yapılması, alışveriş, bankacılık işlemleri ve eğlenceli vakit geçirebilmek için de akıllı cep telefonlarını elimizden düşürmüyoruz. Bu cihazların hassas iç mekanizmalarının su ile temas etmesi, cihazların ciddi hasar almasına neden olabilir. Yağmur altında telefonla konuşmak, deniz ya da havuzda telefonların suya düşürülmesi gibi pek çok olasılık cihazların su ile temas etmesinde yer alır. Kullanıcılar her ne kadar bu durumun meydana gelmemesine özen gösterse de bir anlık dikkatsizlik ya da beklenmedik bir kaza, akıllı cep telefonlarının su ile temas etmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumla karşılaştığınızda sakinliğinizi korumaya özen gösterin ve sizler için hazırladığımız adımları uygulamaya başlayın.

Telefonun İçine Su Kaçarsa Ne Yapılır? - Resim : 1

İLK MÜDAHALE İÇİN GEÇ KALMAYIN

Akıllı cep telefonunun suya düştüğünün fark edilmesi ile hemen cihazın sudan çıkartılması gerekir. Cep telefonunun su ile teması ne kadar uzun olursa hasarda bir o kadar büyük olacaktır. Sudan çıkartılan cep telefonunu hemen kapatılması gerekir. Aksi halde cihazın sahip olduğu bileşenler zarar görecektir.

Cep telefonunu kapattıktan sonra batarya çıkartılabiliyor ise hemen çıkartılmalıdır. Aynı zamanda SIM kartının ve varsa hafıza kartının da çıkartılması gerekir.

KURULAYIN VE BEKLEYİN

Cep telefonunuzu sudan çıkartıp kapattıktan sonra kuru ve yumuşak yüzeye sahip bir bez ile dikkatlice kurulayın. Bu aşamayı mümkün olduğunca cihazı sallamadan yapmaya çalışın. Cihazın sallanması, cihaz içerisindeki suyun daha fazla yayılmasına neden olacaktır.

Suya düşen cep telefonunu kuruladıktan sonra yüksek nem emme özelliğine sahip olan pirincin içerisine yatırın. Böyle bir imkanınız yok ise cihazın havadar bir alanda olmasını sağlayın. Yirmi dört saat ile kırk sekiz süresi ile cihazı bu şekilde bırakın. Süresinin sonunda SIM kartını takarak cihazı yeniden başlatabilirsiniz.

BUNLARI SAKIN YAPMAYIN!

Cep telefonlarının suya düşmesinin ardından cihazların bir an önce su ile olan temasının kesilmesi gerekir. Sudan çıkartılan telefonların sabit bir şekilde konumlandırılması çok önemlidir. Telefonların sallanması, fön makinesi ile ısıya maruz bırakılması ya da güneş ışığından yararlanarak cihazın kurumasının sağlanması kesinlikle yapılmaması gereken işlemler arasında yer alır.

Cihazların sallanması, cep telefonu içerisindeki suyun her yere yayılmasına neden olur. Cep telefonlarına sıcak hava uygulanması ise telefonun aşırı sıcaklıktan zarar görmesine neden olacaktır.

CEP TELEFONLARININ SUDAN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN ALINACAK ÖNLEMLER

Cep telefonlarının sudan zarar görmemesi için ilk olarak kullanıcıların daha dikkatli olması gerekir. Özellikle yağmur altında cep telefonu kullanmaktan kaçınılmalıdır. Bunun yanı sıra birçok fazlası ile başına gelen durumlardan biri de cep telefonunun tuvalete düşmesidir. Bu durumun engellenmesinin tek çözümü daha fazla dikkattir.

Dikkatin arttırılmasının yanı sıra cep telefonlarını sudan korumak için özellikle havuz ve deniz kenarlarında su geçirmez kılıfların kullanımı tercih edilebilir. Bu sayede bu tarz ıslak alanlarda cep telefonları daha rahat ve güvenli bir şekilde kullanılabilir. Ancak bu kılıfları cep telefonunuzda kullanmadan önce suya karşı dayanıklılık testi yapılmasında fayda olacaktır. Aynı zamanda cep telefonlarındaki bilgilerin düzenli olarak yedeklenmesi de cihazlara gelecek zararların etkilerini biraz daha azaltmaya yardımcı olacaktır.

Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız