Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih kaç rekat kılınır? Teravih kılınırken okunan sureler? Teravih evde kılınır mı? Teravih namazı farz mı?

Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih kaç rekat kılınır? Teravih kılınırken okunan sureler? Teravih evde kılınır mı? Teravih namazı farz mı? İşte tüm bilgiler…

Teravih namazı nasıl kılınır?

TERAVİH NASIL KILINIR?

Teravih namazı, yatsı namazından sonra, vitir namazından önce kılınır. Teravih namazı, genel olarak cemaatle camilerde kılınır. Teravih kaç rekat sorusu da sıkça araştırılan sorulardandır. Teravih namazı, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali zamanlarından bu zamana değin cemaatle yirmi rekât olarak kılınır.  Teravih namazı 8 rekat kılınabilir mi sorusunun cevabı da müslümanlar tarafından merak edilir. İmam genellikle cemaatin önünde namazı yönlendirir. Bunun yanında teravih namazı nafile bir ibadet olduğu için farz gibi telakki edilmesine gerek yoktur. Dolayısıyla, yorgunluk, meşguliyet ve türevi sebeplerle, teravih namazının evde 8, 10, 12, 14, 16 veya 18 rekât kılınması hâlinde de sünnettir.

İŞTE DETAYLI TERAVİH KILIMI

Euzübillahimineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim diyerek besmele çekilir ve teravih namazına niyet edilir. “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için teravih namazını kılmaya.” denir. Ardından “Allahu Ekber” diyerek tekbir alınır ve eller bağlanır.

1. Rekat

Sıra ile “Sübhaneke duası” okunur, “Euzü besmele” çekilir, “Fatiha suresi” ile birlikte “Zammı sure” okunur. Rükuya gidilir ve secde yapılır.

2. Rekat

Besmele çekilir, fatiha ve zammı sure okunur. Rüku ve secdeden sonra Ettehiyyatü suresi okunarak oturulur. İki rekat şeklinde kılınıyorsa “Tahiyyat duası, Salli-Barik dualarıyla Rabbena duaları” okunur, ardından selam verilir. Eğer 4’er rekat olarak kılınacaksa ilk tahiyyata oturulduğu zaman “Tahiyyat duası ve Salli, Barik duaları” okunur ve üçüncü rekata kalkılır.

3. Rekat

Sübhaneke, besmele, fatiha ve zammı sure okunur. Rüku ve secdeye gidilir. Daha sonra dördüncü rekat için kalkılır.

4. Rekat

Besmele, fatiha ve zammı sure okunur. Rüku ve secde yapıldıktan sonra oturulur. Bu oturuşta “Tahiyyat duası, Salli-Barik ve Rabbena duaları”ı okunur. Ardından sağ ve sol tarafa selam verilir. Teravih namazı toplam kaç rekat kılınacaksa rekatlarda sıralama aynı şekilde devam eder.

Teravih namazının kılınmasından sonra vitir namazı kılınır.

TERAVİH EVDE TEK KILINIR MI?

Teravih namaz, cemaatle kılınabileceği gibi evde de kılınabilir. Aile bireyleri teravih namazını kendi başlarına kılabilir. Bunun yanı sıra içlerinden Kur’an-ı Kerim’i en iyi okuyanı ve namazla ilgili hükümleri en iyi bileni seçerek diğerlerini yönlendirmesi beklenebilir.

TERAVİH FARZ MI SÜNNET Mİ?

Teravih farz mi sorusu da sıkça sorulur. Teravih namazı, Ramazan ayı boyunca yatsı namazının kılınmasından sonra kılınır ve nafile bir namazdır. Ramazan gecelerini ibadetle ihya için sünnet-i müekkede olarak meşru kılınmıştır.

TERAVİH NAMAZI SURELERİ

Sübhaneke ve Fatiha teravih namazında okunan dualar arasında yer alır. İkişer rekât halinde kılınıyorsa ikinci rekâtın ardından sonraki oturuşta “Tahiyyat”, “Salli-Barik” ve “Rabbena” duaları okunur ve ilk sağa ardından sola selam verilir.

Eğer teravih dört rekât olarak kılınıyorsa ilk oturuşta “Tahiyyat” ile birlikte “Salli-Barik” duaları okunur ve kalkılır. Üçüncü rekâta kalkıldığı zaman ise “Sübhaneke” duası okunur. Ardından imam gizli bir şekilde besmele, açıktan da fatiha ve bir sure okur.