Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Teselli vermek isterken işleri daha da kötüleştirmeyin: Yasta olan bir kişiye bunlar asla söylenmemeli!

Uzman Psikolog Aslı Özsoy Yücesan, kadın ve erkeklerin yas sürecinde ihtiyaçlarının farklı olduğunu söyledi. Yücesan, kadınların sarılma ve dokunma ile teselli olduğunu, erkeklerin ise süreci daha içinde yaşadığını söyledi. Peki yas sürecindeki kişilere nasıl davranmalı?

Uzman Psikolog Aslı Özsoy

Yas, herkes için çok zorlu bir süreçtir. Yakınını ya da sevdiği birini kaybedenler, uzun süre yas yaşayabilir. Yücesan, yas sürecinin kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini belirtti. Genellikle en az 6 aylık bir yas süreci söz konusu oluyor. Bazı kişilerde ise bu durum daha uzun sürebilir.

Yücesan, yas sürecinde diğer sevdiklerinize sarılmanızın iyi geleceğini belirtti. Aynı zamanda kaybedilen kişi hakkında konuşmak da zorlu sürecin atlatılmasına katkıda bulunur. Ayrıca yas sırasında ağlamanın, feryat etmenin engellenmemesi gerektiği de Yücesan tarafından ifade edildi. Bu nedenle kişilere gereksiz teselliler vermek yerine o an yanında olmak yeterli gelebilir.

KENDİ HAYATINIZDAN ÖRNEK VERMEYİN

Yas anında acı yarıştırmak doğru değil. “Ben daha beterini yaşadım.” “Sen yine tanıdın babanı, ben beş yaşında kaybettim” gibi cümleler yas sürecinde uygun değildir. Babası ölen ya da eşini kaybeden iki kişi arasında kıyaslama yapmaz. Çünkü herkesin acıya yaklaşımı farklıdır.

Yücesan’ın ifade ettiğine yöre psikolojik olarak zorlu bir süreç olan yas, bedensel hastalıklara yol açabilir. Aynı zamanda yas duygusunun bastırılması nedeniyle alkol, sigara gibi bağımlılıklara yönelme olabilir.

ERKEKLER, DURUMU NORMALLEŞTİRMEYE ÇALIŞIYOR

Erkekler ve kadınların yas sürecindeki tepkileri farklıdır. Erkekler, süreci normalleştirme çabasına girerek daha donuk tepkiler verir. Kadınlar ise konuşmaya, sarılmaya ve sevdikleriyle beraber gözyaşı dökmeye daha isteklidir. Erkeklerde ortalığı toparlama, işleri yeniden normal seyrine sokma çabası da göze çarpar.

Yücesan, bu süreçte terapinin de önemli olduğunu vurguladı. Özellikle kendi başına toparlanmayı başaramayanlar, terapi alabilir. Yas terapilerinde kişinin duygularıyla yüzleşmesi sağlanır. Terapi sayesinde anıların canlı kalması sağlanır. Ayrıca başkalarının yas sürecinde destek olmak için de yas terapisinin olumlu etkilerinden yararlanılabilir. Yas sürecinin son evresinde kabullenme yer alır. Kişi eğer ölümü kabullenmeyi başarırsa yaşamına sağlıklı bir birey olarak devam eder.