TİP'ten Murat Kurum hakkında suç duyurusu

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Erzincan’ın İliç ilçesindeki Çöpler Altın Madeni’nde 9 işçinin altında kalmasına neden olan toprak kaymasında Murat Kurum, ile çok sayıda şirket ve kamu görevlisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

TİP'ten Murat Kurum hakkında suç duyurusu

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeni'nde 13 Şubat günü yaşanan olayda, yaklaşık 10 milyon metreküplük ve dağ görünümündeki yığma toprak kayarak, siyanürlü solüsyonun çevreye yayıldığı ve 9 işçinin toprağın altında kaldığı bildirildi. Kurtarma çalışmaları sürerken, TİP (Toplumsal İlerleme Partisi), faciaya ilişkin kamu davası açılması talebiyle Murat Kurum da dahil olmak üzere çok sayıda şirkete suç duyurusunda bulundu.

SUÇ DUYURUNDA YER ALAN BİLGİLER ŞU ŞEKİLDE;

"Basında yer alan tüm haberlerde görüleceği üzere meydana gelen bu toprak kayması milyonlarca metreküplük dağ görünümü veren yığma toprak kütlesinin adeta nehir gibi akmasıyla gerçekleşmiştir. Bu olay ‘münferit’ bir kazadan ibaret olmayıp maden işletmesinin faaliyete girdiği günden bugüne dek pek çok kusur ve ihmal işbu kazanın gerçekleşeceğini önceden göstermekteydi. Buna rağmen bahsi geçen tüm şüpheliler maden işletmesinin faaliyetinin durdurulması, gerekli tedbirlerin alınması yönünde görevini yerine getirmemiş ve hiçbir eylem gerçekleştirmemiştir. 13.02.2024 tarihinde gerçekleşen işbu facia nedeniyle toprak altında kalan 9 işçi henüz kesin şekilde bilinmemekle birlikte hayatını kaybetmiş veya yaralanmıştır. İnsan hayatı dışında ilgili bölge doğası telafisi imkansız zarara uğramıştır. İzah edildiği üzere bu facianın yaşanacak olması yetkililer için açıkça bilinebilir bir durum olup buna rağmen maden işletmesinin faaliyeti durdurulmamış, gerekli işlemler ve önlemler gerçekleştirilmemiştir. Sorumlular nedeniyle bugün halen 9 işçi toprak altından sağ veya ölü şekilde çıkarılmamıştır."

Kaynak: HABER MERKEZİ