Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2024
Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460 ila 1478 yılları arasında yaptırılmıştır. Daha sonraki padişahlar ise yaptırdıkları ilave yapılar ile Topkapı Sarayı’nın bugünkü halini almasını sağlamıştır. Zeytinlik olarak bilinen Sarayburnu’nda bahçe düzenlemeleri ve köşk inşaları ile başlayan yapı, Sur-i Sultan-ı adı verilen surlarla devam etmiştir. Saraya uzun yıllar boyunca Beyazıt’ta yer alan eski saraydan dolayı Saray-ı Cedid-i Amire denilmiştir. Ancak daha sonra Toplu Kapı ismi ile anılan saraya daha sonra Top Kapısı Sarayı denilmeye başlanmıştır.
Topkapı Sarayı İstanbul’un en eski tarihi bölgelerinden birinde yer almaktadır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında yer alan tarihi İstanbul Yarımadası’nda bulunan Topkapı Sarayı, İstanbul denildiğinde ilk akla gelen mimari yapılar arasında yer alır.
TOPKAPI SARAYI HAKKINDA
Topkapı Sarayı, Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki yedi yüz bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Saray, 31. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süre ile imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda padişahların ikamet yeri de olmuştur. On dokuzuncu yüzyılın ortalarından itibaren ise hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile Topkapı Sarayı terk edilmiş ve tarihi önemi korunmaya devam etmiştir.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından 3 Nisan 1924 tarihinde Topkapı Sarayı müze haline getirilmiştir. Bu saray aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk müzesi olma özelliğine de sahiptir. Günümüzde Gülhane Parkı hariç olmak üzere üç yüz elli bin metrekarelik bir alana sahip olan Topkapı Sarayı, yapıları, mimarisi, ev sahipliği yaptığı koleksiyonları ve yaklaşık olarak üç yüz binlik arşivi ile dünyanın en büyük müze sarayları arasında da yer alır.
TOPKAPI SARAYI’NIN MİMARİSİ
Topkapı Sarayı’nın ana hatlarını büyük avlular ve bunları çevreleyen revaklar ile hizmet binaları oluşturur. Topkapı Sarayı’nın planı Edirne Sarayı’ndan etkilenerek oluşturulmuştur. Topkapı Sarayı’nda yer alan hizmet binaları taş kullanılarak yapılmış olup genellikle tek katlı ve yüksek kubbeli mimari tasarımlara sahiptir. Konut olarak kullanılan yapılarda ise genellikle taş ve ahşap malzemeler tercih edilmiştir. Bu yapıların kubbeleri ise kurşun ile kaplanmıştır. Topkapı sarayının iç bölümleri ve bahçeleri kurna, havuz, fıskiye ve sebil gibi detaylarla zenginleştirilmiş aynı zamanda pek çok sarnıç da yapıda yer almıştır.
Topkapı Sarayı teşkilat bakımından dört ana bölümden meydana gelir. Hizmet ve koruma alanı, idari merkez, eğitim alanı ve padişahların özel yaşam alanı ana bölümleri oluşturur. Sarayın Bizans dönemi şehir surlarına dayanan surları üzerinde ama giriş kapısı niteliğindeki Bab-ı Hümayun ile birlikte Demir Kapısı ve Otluk Kapısı adı verilen üç büyük kapısı ve beş adet hizmet kapısı vardır. Birinci kapı olan Bab-ı Hümayun, iki katlı bir köşk kapısı olup üstündeki kitabede Ali b. Yahya es- Süfi imzası yer alır.
TOPKAPI SARAYI’NA NASIL GİDİLİR?
Topkapı Sarayı İstanbul’un fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde bulunan Bab-ı Hümayün Caddesi’nde yer alır. Sarayı Anadolu yakasından gitmek için Kadıköy’den Eminönü istikametine giden vapurlar kullanılarak Eminönü’nden de T1 tramvay hatta sayesinde ulaşım sağlanabilir. Sultanahmet durağında inildiği takdirde Topkapı Sarayı’na ulaşım sağlanacaktır. Aynı şekilde Beylikdüzü ve Avcılar yönünden Topkapı Sarayı’na ulaşmak isteyen ziyaretçiler de metrobüs hattını kullanarak Cevizlibağ Durağından T1 tramvay hattına aktarma yaparak Sultanahmet’e ulaşabilir.
Üsküdar ilçesinden Topkapı Sarayı’na ulaşmak için Marmaray ile Sirkeci durağına oradan da yine T1 tramvay hattı ile Sultanahmet durağına gitmek mümkündür. Kartal ve Pendik tarafından Topkapı Sarayı’na ulaşmak isteyen kişiler ise metro hattını kullanarak Ayrılık Çeşmesi durağından Marmaray’a aktarma yaparak yine Sirkeci durağından T1 tramvay hattına geçiş yapabilir.
2024 TOPKAPI SARAYI GİRİŞ ÜCRETİ
Topkapı Sarayı’nın 2004 yılı için giriş ücreti 250 TL olarak belirlenmiştir. Bu giriş ücretini ödeyenler sarayın tüm avlularını, harem bölümünü ve Aya İrini Müzesi’ni de ziyaret edebilmektedir. Müze kart kullanımıyla Topkapı Sarayı’na girmek mümkündür. Ancak Harem ve Aya İrini bölümlerinde müze kart geçmez ve bu nedenle Harem bölümü için 100 TL, Aya İrini Müzesi için ise 150 TL ödenmesi gerekir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.