Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Topkapı Sarayı Giriş Ücreti 2024

İstanbul’un tarihi yerleri arasında bulunan Topkapı Sarayı 1460 ile 1478 yılları arasında yaptırılmıştır. Saray, 3 Nisan 1924 tarihinde ise müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

İstanbul’un tarihi yerleri arasında

Topkapı Sarayı, İstanbul’un fethinin ardından Fatih Sultan Mehmed tarafından 1460 ila 1478 yılları arasında yaptırılmıştır. Daha sonraki padişahlar ise yaptırdıkları ilave yapılar ile Topkapı Sarayı’nın bugünkü halini almasını sağlamıştır. Zeytinlik olarak bilinen Sarayburnu’nda bahçe düzenlemeleri ve köşk inşaları ile başlayan yapı, Sur-i Sultan-ı adı verilen surlarla devam etmiştir. Saraya uzun yıllar boyunca Beyazıt’ta yer alan eski saraydan dolayı Saray-ı Cedid-i Amire denilmiştir. Ancak daha sonra Toplu Kapı ismi ile anılan saraya daha sonra Top Kapısı Sarayı denilmeye başlanmıştır.

Topkapı Sarayı İstanbul’un en eski tarihi bölgelerinden birinde yer almaktadır. Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasında yer alan tarihi İstanbul Yarımadası’nda bulunan Topkapı Sarayı, İstanbul denildiğinde ilk akla gelen mimari yapılar arasında yer alır.

TOPKAPI SARAYI HAKKINDA

Topkapı Sarayı, Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki yedi yüz bin metrekarelik bir alan üzerine inşa edilmiştir. Saray, 31. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süre ile imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmıştır. Aynı zamanda padişahların ikamet yeri de olmuştur. On dokuzuncu yüzyılın ortalarından itibaren ise hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile Topkapı Sarayı terk edilmiş ve tarihi önemi korunmaya devam etmiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının ardından 3 Nisan 1924 tarihinde Topkapı Sarayı müze haline getirilmiştir. Bu saray aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk müzesi olma özelliğine de sahiptir. Günümüzde Gülhane Parkı hariç olmak üzere üç yüz elli bin metrekarelik bir alana sahip olan Topkapı Sarayı, yapıları, mimarisi, ev sahipliği yaptığı koleksiyonları ve yaklaşık olarak üç yüz binlik arşivi ile dünyanın en büyük müze sarayları arasında da yer alır.

TOPKAPI SARAYI’NIN MİMARİSİ

Topkapı Sarayı’nın ana hatlarını büyük avlular ve bunları çevreleyen revaklar ile hizmet binaları oluşturur. Topkapı Sarayı’nın planı Edirne Sarayı’ndan etkilenerek oluşturulmuştur. Topkapı Sarayı’nda yer alan hizmet binaları taş kullanılarak yapılmış olup genellikle tek katlı ve yüksek kubbeli mimari tasarımlara sahiptir. Konut olarak kullanılan yapılarda ise genellikle taş ve ahşap malzemeler tercih edilmiştir. Bu yapıların kubbeleri ise kurşun ile kaplanmıştır. Topkapı sarayının iç bölümleri ve bahçeleri kurna, havuz, fıskiye ve sebil gibi detaylarla zenginleştirilmiş aynı zamanda pek çok sarnıç da yapıda yer almıştır.

Topkapı Sarayı teşkilat bakımından dört ana bölümden meydana gelir. Hizmet ve koruma alanı, idari merkez, eğitim alanı ve padişahların özel yaşam alanı ana bölümleri oluşturur. Sarayın Bizans dönemi şehir surlarına dayanan surları üzerinde ama giriş kapısı niteliğindeki Bab-ı Hümayun ile birlikte Demir Kapısı ve Otluk Kapısı adı verilen üç büyük kapısı ve beş adet hizmet kapısı vardır. Birinci kapı olan Bab-ı Hümayun, iki katlı bir köşk kapısı olup üstündeki kitabede Ali b. Yahya es- Süfi imzası yer alır.

TOPKAPI SARAYI’NA NASIL GİDİLİR?

Topkapı Sarayı İstanbul’un fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde bulunan Bab-ı Hümayün Caddesi’nde yer alır. Sarayı Anadolu yakasından gitmek için Kadıköy’den Eminönü istikametine giden vapurlar kullanılarak Eminönü’nden de T1 tramvay hatta sayesinde ulaşım sağlanabilir. Sultanahmet durağında inildiği takdirde Topkapı Sarayı’na ulaşım sağlanacaktır. Aynı şekilde Beylikdüzü ve Avcılar yönünden Topkapı Sarayı’na ulaşmak isteyen ziyaretçiler de metrobüs hattını kullanarak Cevizlibağ Durağından T1 tramvay hattına aktarma yaparak Sultanahmet’e ulaşabilir.

Üsküdar ilçesinden Topkapı Sarayı’na ulaşmak için Marmaray ile Sirkeci durağına oradan da yine T1 tramvay hattı ile Sultanahmet durağına gitmek mümkündür. Kartal ve Pendik tarafından Topkapı Sarayı’na ulaşmak isteyen kişiler ise metro hattını kullanarak Ayrılık Çeşmesi durağından Marmaray’a aktarma yaparak yine Sirkeci durağından T1 tramvay hattına geçiş yapabilir.

2024 TOPKAPI SARAYI GİRİŞ ÜCRETİ

Topkapı Sarayı’nın 2004 yılı için giriş ücreti 250 TL olarak belirlenmiştir. Bu giriş ücretini ödeyenler sarayın tüm avlularını, harem bölümünü ve Aya İrini Müzesi’ni de ziyaret edebilmektedir. Müze kart kullanımıyla Topkapı Sarayı’na girmek mümkündür. Ancak Harem ve Aya İrini bölümlerinde müze kart geçmez ve bu nedenle Harem bölümü için 100 TL, Aya İrini Müzesi için ise 150 TL ödenmesi gerekir.

YORUMLAR

3 adet yorum var

  1. Yerlilere bedava olsaydı.turistlere ücretli olsaydı.insanlar çocuklarını getirip tarihi bilselerdi ama ülkemizde herşey para oyuzden cahil kaliyoruz

    13
    3
  2. Topkapı Sarayı’nın 2004 yılı için giriş ücreti 250 TL olarak🤣🤣🤣🤣 evet siz geriden gelin hatta 2018 den sonrasına uğraşmayın takılın o yıllarda biz geldik valla hiç güzel şeyler yoktur 😂😂😂

    3
    1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni haftada altın yarışına katılan
Sıradaki Haber Gelinim Mutfakta Eda Koç Kimdir, Kaç Yaşında, Nereli? Gelinim Mutfakta Eda Koç Instagram Hesabı