Trafiğinin amacı hızdır

Nevzat Altun

Nevzat Altun

Tüm Yazıları

"Gelişmiş bir ülke, fakirlerin arabasının olduğu bir yer değil, zenginlerin toplu taşıma kullandığı bir ülkedir."

Trafikte sıkışıp kaldıysanız ortamı değiştirmenin birçok yolu var. Alternatifiniz yoksa şayet; tembelliğe saplanan adrenalin gibi olursunuz. Aslında geçit törenine katılanlar açısından da trafik yoğunluğu vardır, ama orda olmaktan insanlar heyecan duyar değil mi? "Trafik sıkışıklığı insanlardan değil, araçlardan kaynaklanıyor."

Ne zaman trafikte sıkışıp kalırsak illa ki; “nerde bu devlet, nerde bu Belediye, neden kalabalık, neden bu saat, boşa geçen zaman, boşa harcanan para, “vs. diye düşünmeden edemediğimiz bir çok kalıp vardır aklımızda. Oysa herkesin kafasında trafik sıkışıklığını çözecek bir kitap yazma fikri vardır. Her enerji tasarrufu eylemi bir vatanseverlik eylemidir.

Ömrümüzün ne kadarı trafik sıkışıklığında geçiyor. Bir kırmızı ışığı beklerken bile toplam hayatımızın kaç haftalık kısmı geçmiştir?

Sorun aslında çok basit; yol ve yol kapasitesi inşaatı yavaş, trafiğe çıkan araç sayısı daha hızlı. Aynı damarın içinden kapasitesinin onlarca katı daha fazla kan akıyor. Şehirler resmen obez insanlara benziyor. Trafik sıkışıklığında, birbirlerinin varlığından rahatsız olan sürücülerin cana yakın olduğunu söylemek de pek mümkün değil tabi.

Ya da mizahi olarak yaklaşalım; araçlar trafiğin sebebi mi yoksa trafik sıkışıklığından dolayı sığındığımız mekanlar mı? “Araba, trafik sıkışıklığından kurtulmak için uygun bir yer olarak mı icat edildi?” ama siz yine de “O kadar çok takip ediliyorum ki trafik sıkışıklığına neden oluyorum” diye düşünmeyin. “Trafik sıkışıklığında aranıyorum. Bana yer ayırıyorlar.” Diye düşünün.

Hayat bize her zaman, ihtiyacımız olan öğretmeni verir. Buna her kırmızı ışık, her trafik sıkışıklığı anı da dahildir. Her an öğreticidir, gurudur. Mesela, trafikte sıkıştıktan sonra ucuz ve pahalı araba sahibi olmak pek de fark etmiyor. Ya da düz ve dar bir yolda trafik olmadığını fark edersiniz.

Bir yere giderken zaten geç kaldıysanız, geç kaldığınızı biliyorsunuz ama yine de trafik sıkışıklığındayken o ana uyum sağlıyorsunuz. Anı tamamen kabulleniyorsunuz.

Birçok insanın sıklıkla aynı anda aynı yerde olmak istediği için trafiğin sihirli bir çözümü asla olmayacak. "Trafik sıkışıklığıyla başa çıkmak için otoyol şeritleri eklemek, obeziteyi tedavi etmek için kemerinizi gevşetmek gibidir."

Trafik sıkışıklığı ömrümüzden ömür götüren bir sorundur. "Her sorunun kolay, makul ve yanlış bir çözümü vardır."

Trafik sıkışıklığını çözecek idareciler şunu bilmeli ki "Basit olanı karmaşık hale getirmek sıradan bir şeydir; karmaşık olanı basit, son derece basit hale getirmek yaratıcılıktır."