Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk balıkçı Gökçeada sularında ‘mako’ cinsi mavi köpekbalığı buldu

Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde, geçmiş yıllarda Yunanistan Sahil Güvenlik unsurlarına kafa tutan Türk balıkçı İlker Özdemir, yasa dışı avlanması yasak olan dev bir köpek balığı buldu.

Çanakkale'nin Gökçeada ilçesinde, geçmiş

Özdemir ve arkadaşları, Kaleköy Limanı açıklarında, paragat ağlarına dolanmış halde yaklaşık 3 metre boyunda ve 500 kilogram ağırlığında bir ‘mako’ cinsi köpek balığı ile karşılaştı. İlker Özdemir, bulduğu bu vahşi türü cep telefonuyla kaydetti. Sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, “İlk kez böyle vahşi bir türle karşılaştım. Balığı 40 metre derinlikteki paragat ağlarına dolanmış olarak bulduk. Bu hayvanın sığ sularda gezebileceğini bilmiyorduk. Yarım tonluk bir dev, sığ sularda bile karşılaşabileceğimiz bir tür. Her ne kadar avlanması yasak olsa da, bu türün plajlara gelebileceği konusunda dikkatli olmamız gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Özdemir ve ekibi, köpek balığını paragat ağlarından kurtardıktan sonra doğal ortamına geri bıraktı. Köpek balığı, kısa sürede tekneden uzaklaşarak denize döndü.

DÜNYANIN EN HIZLI BALIĞI

Mako köpekbalığı, saatte 80 kilometreye kadar yüzme kapasitesine sahip özel bir cilt yapısına sahiptir ve bu onu dünyanın en hızlı balığı yapar. Günde 55 kilometreye kadar mesafe katedebilir ve sudan 9 metreye kadar yükseğe atlayabilir. Mako köpekbalıkları, hem tropikal hem de ılıman sularda bulunabilir. İki tür arasında ayırt edilir: kısa yüzgeçli ve uzun yüzgeçli mako köpekbalığı. Genellikle 2-4 metre uzunluğundadırlar ve sivri burunları, kavisli dişleri ve büyük gözleri ile tanınırlar.