Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türk İş’te neler oluyor? Tez-Koop-İş’in geleceğine dair bazı ayrıntılar

Türk İş’e bağlı sendikalardan birisi olan Tez-Koop-İş Sendikası’nın Türk İş’ten ayrılacağı tartışılıyor. Türk İş’e bağlı sendikalar arasında üyelik kavgası çıktığı iddia edilirken yakın bir zamanda Türk İş’in bu konuya dair açıklama yapması bekleniyor.


Türk İş’e bağlı sendikalardan

Türk İş Yönetim Kurulu’nun çağrısıyla 16 Eylül’de toplanan Türk İş Disiplin Kurulu Tez-Koop-İş Sendikası, Koop-İş Sendikası ve TOLEYİS Sendikası ile Tarım-İş Sendikası tarafından Türk-İş’e gönderilen yazılar çerçevesinde ilgili sendikalar arasındaki anlaşmazlıklar incelendi. Alınan bilgiye göre, aynı konfederasyona üye olan sendikalar, aynı işyerlerinde örgütlenmek isteyince tartışma başladı.

NELER OLUYOR?

Bazı sendikalar Türk-İş’e bağlı diğer sendikaların örgütlü oldukları yerlerde örgütlenme girişimde de bulundu. Bu da sendikalar arasında tartışmaya neden oldu. Tartışmalar Türk-İş yönetimine de iletildi. Türk-İş’in Başkanlar Kurulu toplantılarında konuların gündeme geldiği, sert tartışmalar yaşandığı da öğrenildi.
Türk-İş’in tüzüğünde, aynı işkolunda kurulu bulunan üye sendikaların, birbirlerinin örgütlendikleri işyerlerine giremeyecekleri, birbirlerinin yetki işlemlerine itiraz edemeyecekleri açıkça belirtiliyor.

TEZ-KOOP-İŞ: ÇEKİLİRİZ

Bu arada Tez-Koop-İş Sendikası, 29 Eylül’de tüzük değişikliği, idari ve mali kararlar olağanüstü genel kurulu yapma kararı aldı. Ancak genel kurul gündemindeki bir madde dikkat çekti. Maddeye göre genel kurulda, sendikanın Türk-İş üyeliğinden çekilmesi, (ayrılması), bu sürece ilişkin gerekli işlemlerin yapılması, prosedür işlemlerinin yürütülmesi ve tarihinin belirlenmesi konularında genel yönetim kuruluna yetki verilmesi da onaya sunularak karara bağlanacak.

İHRAÇ KARARI

Bu arada Türk-İş Disiplini Kurulu’ndan da dün karar çıktı. Disiplin Kurulu Tez-Koop-İş Sendikası, Koop-İş Sendikası, TOLEYİS ve Tarım-İş Sendikası tarafından Türk-İş’e gönderilen yazılar çerçevesinde ilgili sendikalar arasındaki anlaşmazlığı inceliyordu. Kurul, 23 Eylül’de toplanarak bütün tarafları dinlemişti. Dün de kararını açıkladı. Kurul, kararında Tez-Koop-İş Sendikası’nın ihracı yönünde görüş bildirdi. Kararda şöyle denildi: “Yapılacak ilk genel kurulda ihraç kararının gereğini yerine getirmesi için Türk-İş Genel Kurulu’na sevkine, konu ile ilgili gerekli iş ve işlemleri yapması için Türk-İş Yönetim Kurulu’nun bilgilendirilmesine, işbu kararın bir örneğinin muhatabı olan sendikalara tebliğine toplantıya katılanların oybirliğiyle karar verilmiştir.”

GEÇERLİLİĞİ YOK

Disiplin Kurulu’nun kararının şu anda bir geçerliliği bulunmuyor. Bu karar toplanacak ilk Türk-İş Genel Kurulu’nda görüşülecek. Eğer genel kurulda kabul edilirse yürürlüğe girecek. Kabul edilmezse yürürlüğe girmeyecek. Türk-İş’in genel kurulu geçen yıl aralık ayında yapılmıştı. Bir dahaki olağan genel kurul ise 4 yıl sonra. Yani 2027 yılında. O tarihe kadar konu ile ilgili yeni gelişmeler olabileceğine dikkat çekiliyor.

AÇIKLAMA BEKLENİYOR

Uzayan süreç hakkında yakın bir zamanda Türk İş Genel Merkezi’nden bir açıklama bekleniyor. Ulaştığımız kaynaklara göre sorunun uzlaşıyla çözülmesi seçenek olarak öne çıkıyor.