Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye Gazeteciler Sendikası’ndan fahri muhabirlik açıklaması: Keskin bir duruş sergileyeceğiz

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kocaeli İl Temsilciliği, Kocaeli’de yayımlanan bir yerel gazetenin, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı tarafından yapılan “Fahri Muhabirlik” çağrısına yönelik endişelerini dile getirdi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kocaeli

Türkiye Gazeteciler Sendikası Kocaeli İl Temsilciliği, Kocaeli’de yayımlanan bir yerel gazetenin, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı tarafından yapılan “Fahri Muhabirlik” çağrısına yönelik endişelerini dile getirdi. Sendika, bu uygulamanın gazetecilik mesleğine birçok olumsuz etkisi olabileceğini vurguladı. Açıklamada, fahri muhabirlik uygulamasının gazetecilik standartlarını düşürebileceği, mesleki etik anlayışını zayıflatacağı ve profesyonel gazetecilerin çalışma koşullarını olumsuz etkileyeceği ifade edildi.

OLUMSUZLUKLARI BERABERİNDE GETİRECEKTİR

Kocaeli’de yerel bir gazete ve gazetede çalışan Kocaeli Gazeteciler Cemiyet Başkanı’nın, bağlı bulunduğu gazetesinden dün yayımladığı ‘Fahri Muhabirlik’ çağrısını bir emek sendikası olarak kabul etmemiz mümkün değildir. Güvencesiz çalışma, emek sömürüsü, gazetecilerin işsiz kalması gibi risklerin yanı sıra parayla vatandaştan video istemek, gazetecilik mesleğine dair pek çok olumsuz sonucu beraberinde getirecektir.

GAZETECİLERE YÖNELİK SALDIRILARIN SORUMLULARI…

Fahri muhabirlik adı altında gazetecileri işsizliğe, güvencesizliğe, sigortasız çalıştırmaya sürükleyen bu adım, aynı zamanda vatandaşların doğru bilgi ve habere ulaşmasının da önünde engel olacaktır. Bu tür uygulamalar yanlış bilgilendirme ve komplo teorilerinin yayılması, partizan habercilik, manipüle edilmiş görüntüler ve koordineli dezenformasyon kampanyaları için kullanılacaktır. Bu yanlış adım, vatandaş gazeteciliğinin silah haline getirilmesine neden olacaktır. Bu ve benzeri çağrıları yapanların, yarın mesleğini yerine getiren gazetecilere yönelik saldırı ve işten çıkarmaların sorumluları olacaklarının da altını çizmek isteriz.

 CEMİYET BAŞKANININ ÖNE SÜRMESİNE TEPKİ GÖSTERİYORUZ

Fahri muhabirlik adı altında mesleki güvenilirliği bitiren, emek sömürüsünü yaygınlaştıran, vatandaşı çektiği görüntünün yasal sorumluluğu ile karşı karşıya bırakan bu girişimin ortaya çıkaracağı olumsuzlukların rahatlıkla görmezden gelinmesine, özellikle bunu Kocaeli Gazeteciler Cemiyet Başkanı’nın öne sürmesine tepki gösteriyoruz.

 DEZENFORMASYON KAMPANYALARINA NEDEN OLACAKTIR

Bu durum etik standartların eksikliğine, doğrulanmamış ve güvenilmez bilgi yığınına, sınırlı teknik beceriye, yetersiz bağlam ve analizlerin yapılmasına, ciddi yasal sorumluluk ve güvenlik risklerine, yanlış bilgilendirme yoluyla manipülasyonlara, komplo teorilerinin güçlendirilmesine, partizan habercilik ve ön yargının oluşmasına, manipüle edilmiş görüntüler aracılığıyla suçun yaygınlaşmasına, koordineli dezenformasyon kampanyalarına neden olacaktır.

AÇIK ÇAĞRI

Biz gazeteciler kendi mesleğimizin altının oyulması, halkın doğru habere ulaşmasına engel olacak her türlü faaliyetin ve uygulamanın hiçbir şey olmamış gibi yaygınlaştırılması çabaları karşısında ortak, keskin, kararlı bir duruş sergileyeceğiz. “