Deprem uzmanı Şükrü Ersoy, Adana depremi sonrası uyardı: Sabaha kadar...

Deprem Uzmanı Şükrü Ersoy, Adana'da meydana gelen 5.0 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Depremin bir artçı olmadığını söyleyen Ersoy, "Sabaha kadar artçılar sürebilir. Bölgede 6.0 büyüklüğünde yıkıcı deprem üretebilecek faylar var" diyerek uyardı.

Deprem uzmanı Şükrü Ersoy, Adana depremi sonrası uyardı: Sabaha kadar...

Adana'nın Kozan ilçesinde 5 büyüklüğünde korkutan bir deprem oldu. Saat 20.07 sıralarında meydana gelen deprem, yerin 20,13 kilometre derinliğinde hissedildi. Depremden Adana'nın yanı sıra Osmaniye, Gaziantep ve Kayseri'nin de etkilendiği kaydedildi.

Deprem uzmanı Şükrü Ersoy, Adana depremi sonrası uyardı: Sabaha kadar... - Resim : 1

Vatandaşların korku ve panikle kendini dışarı attığı depremin ardından şiddetli artçılar devam ediyor. Deprem uzmanı Şükrü Ersoy, depremin ardından dikkat çeken açıklamalarda bulundu. TGRT Haber canlı yayınında konuşan Ersoy, şunları söyledi:

2-3 GÜNDE BİR HİSSEDİLEBİR DEPREM YAŞIYORUZ

"Türkiye için normal bir durum. 2-3 günde bir hissedilebilir bir deprem yaşıyoruz. Bundan önce de Edremit Körfezinde yaşadık. 5.0 büyüklüğündeki deprem 4.3 büyüklüğündeki bir depreme göre en az 30 kat daha büyük bir deprem, enerji açısından. Kayseri, Adana, Hatay, Urfa gibi illerde hissedildi.

ARTÇI BİR DEPREM DEĞİL

Bu deprem 6 Şubat 2023'ün artçısı bir deprem değil. Deprem, 6 Şubat'ta 7.6 büyüklüğündeki depremin olduğu Elbistan'ın batı ucundaki Göksun ile Adana'nın Kozan ilçesi arasındaki fay hattında oldu. Bu fay zonunda çok sayıda deprem oldu. Bu da onlardan birisi.

ADANA'NIN ZEMİNİ ÇUKUROVA

Adana'da çok sayıda insan yaşıyor. Yapıların altındaki zemin Çukurova. Yani kayalık değil, alüvyal bir zemin. Bu nedenle deprem çok hissediliyor.

BÖLGEDE 6.0'LIK DEPREM RİSKİ VAR

Bu depremin ardından 'büyük bir deprem gelecek' diyerek kesin konuşmak çok yanlış olur. Ama, bu artçı depremler olmadığı için sabaha kadar çok sayıda deprem olacaktır. Bazısı 4.0 civarında olacaktır. 5.0'ı geçerse bu yeni bir deprem demektir. Daha büyük deprem oluşturacak faylar var mı? Elbette var. 6.0'ın üzerine çıkacak faylar var. Ama daha büyük deprem olacak diyebilecek teknik imkanlar yok. Söylentilere inanmamak gerekiyor. AFAD ve Valilik tarafından yapılacak açıklamalara uymak gerekir.

YIKICI BİR DEPREM OLABİLİR

2023'te 3 büyük deprem yaşadık. 11 il etkilendi. Şuanda dahi artçılarını yaşıyoruz. Bu deprem artçı değil. Komşu alanlarda meydana gelen bir deprem. Böyle büyük depremlerden sonra yeni yıkıcı depremler olması çok yadırganmaz. Komşu alanlara yeni stres transferler var. Yıkıcı deprem olmayan her zamanımızı çok iyi değerlendirmeliyiz.

Kaynak: TGRT HABER
Şükrü Ersoy Deprem Adana