Et piyasasında işler iyice çığırından çıktı! 10 bin ton donuk et ithalatı gündemde

Son günlerde kesim fiyatlarındaki artış, Tarım Bakanlığını endişelendirdi. Bakanlık, piyasanın yükselen fiyatlarını baskı ve gözdağı ile kontrol altına almaya çalışırken, şimdi de Güney Amerika’dan 10 bin ton donuk et ithalatı gündemde.

Et piyasasında işler iyice çığırından çıktı! 10 bin ton donuk et ithalatı gündemde

Haber Tarım'ın haberine göre, et piyasasındaki tansiyonun asıl nedeni, hayvan arzındaki sıkıntı. Ancak ESK ve Bakanlık, sorunu bu şekilde görmeyip, besicilerin stokçuluğu nedeniyle kesim fiyatlarının yükseldiğini öne sürüyor. Böylece, süreci yönetememe sorunu gizlenmeye çalışılıyor.

BU YIL DA BENZER SORUNLAR YAŞANIYOR

Mevcut durumda kesimlik hayvan arzında yaşanan sıkıntının kaynağı da geçtiğimiz yıl besilik ithalatının çok gecikmesine bağlanıyor. Şubat ayında gelmesi gereken besilik hayvanların gelişi Nisan ayını bulmuştu. Bu yıl da benzer bir sorun yaşanıyor. Şubat ayından itibaren üreticiye teslim edilmesi gereken ithal besilik hayvanlardan henüz daha bir teslimat yapılmış değil.

HAYVAN ARZINDA YAŞANAN SIKINTILAR BELİRGİN HALE GELİYOR

2025 yılı ithal edilmesi gereken besilik hayvanların teslimini, ESK daha 2024 yılına ait ithal besiliklerin teslimini bile tamamlamış değil. İthal besilik tarafında yaşanan gecikmeler, kesimlik hayvanlarda belli bir arayı açtığı için mevcut yaşadığımız durumda hayvan arzında yaşanan sıkıntılar daha belirgin hale geliyor.

ERKEN KESİLEN HER HAYVAN, PİYASAYA DAHA AZ ETİN GİRMESİ ANLAMINA GELİYOR

Tarım Bakanlığının et piyasasında yükselen tansiyonu baskı ve gözdağı ile düşürmeye çalışması ise dikkat çekiyor. Alının bilgilere göre, Bakanlığın et firmalarına ve besicilere daha tam olarak kesimliğe gelmeyen besilik hayvanların 8’nci aydan itibaren kestirilmesi yönünde baskı kurduğu kaydediliyor. Aslında bu gözdağı bile Bakanlığın süreci yönetmekten ziyade günü kurtarmaya çalıştığını gösteriyor. Çünkü erken kesilen her hayvan, piyasaya daha az etin girmesi anlamına geliyor.

ESK, ESKİSİ KADAR ET İTHAL EDEMİYOR

ESK, Avrupa’dan eskisi kadar karkas et ithal edemiyor. Polonya’dan yapılan ithalat düşerken, Fransa ve diğer ülkelerden yapılan sözleşmeler de düşmüş durumda. ESK’nın et piyasasına müdahale de en önemli kalemlerden birisini karkas et ithalatı oluşturuyordu. Avrupa ayağında yaşanan sorunlar ESK yöneticilerini yeni ithalat arayışına iterken, Güney Amerika’dan 10 bin ton donuk et ithal edileceği konuşuluyor. Bugüne kadar yapılan ithalatın et fiyatlarına beklenilen bir katkısı olmadığı gibi, içeride üretime de büyük bir darbe vurdu. Et ithalatı ile sadece belli bir kesim büyük rantlar elde etti.

İTHALATA DA HAKLI BİR GEREKÇE OLUŞTURULUYOR

Mevcut durumda Kırşehir’de yağsız kesim fiyatı 500 liranın üstüne çıkarken, yağlı kesim fiyatı da 460 lira seviyesinde bulunuyor. Kesim fiyatlarının artmasında yine besiciler suçlanırken, ithalata da bahane bulunmuş oldu. Tarım Bakanlığının yönetemediği sektörde suçlu her zaman üretici olurken, ithalata da haklı bir gerekçe oluşturuluyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Tarım Bakanlığı Et fiyatları Et ve Süt Kurumu
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız