Satışı yasaklandı, vatandaş merakta… Elinde kesme altını olanlar ne yapacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı, piyasada ‘kesme altın’ veya ‘çekili altın’ olarak bilinen ince şerit hâlindeki altınların satışına yeni düzenleme getirdi. Altında kayıt dışılığın önüne geçilmesi hedeflenen yeni karar ile kuyumculukla iştigal eden işletmeler çekili kıymetli maden satışı yapamayacak.

Satışı yasaklandı, vatandaş merakta… Elinde kesme altını olanlar ne yapacak?

Son günlerde alım satımında artış yaşanan kesme altına yönelik suistimallerin ve kayıt dışılığın önüne geçilmesi için yeni düzenleme yapıldı. Resmî Gazete’de yayınlanan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkındaki Cumhurbaşkanı kararında kesme altının tanımı yapıldı. Kararda, çekili kıymetli maden ‘kıymetli madenin çekilip ince bir şerit hâline getirilerek veya şeridin çeşitli şekil ve ağırlıklarda kesilmesi suretiyle oluşturulan herhangi bir saflık ayarını haiz kıymetli madenler’ olarak tanımlandı.

BAKANLIĞIN YETKİ VERDİĞİ YERLER

Karara göre, yurt içinde yalnızca bankalar, Bakanlıkça faaliyet izni verilen rafineriler, kıymetli madenler aracı kuruluşları ve yetkili müesseseler ile Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri tarafından çekili kıymetli madenlerin alım satımı yapılabilecek. Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri ve vergi levhasında kıymetli maden üretimi veya ticareti ile iştigal ettiği belirtilen Türkiye’de yerleşik gerçek kişiler haricindekilere kesme altın satışı yapılamayacak. Yurt içinde alınıp satılabilecek çekili kıymetli madenlerin nitelikleri ile yurt içinde alım satımına ilişkin usul, esas ve istisnaları belirlemeye ve gerekli göreceği tedbirleri almaya Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkili olacak.

ELİNDE ALTINI OLAN NE YAPACAK?

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre, elinde çekili altını olanlar için herhangi bir karar verilmedi. Kuyumcuların inisiyatifine bağlı olarak satış yapılabilir. Ancak kuyumcular hurda niyetine düşük fiyattan alabilir.

AYAR PROBLEMİ ÇIKIYORDU

Altının ince şerit hâline getirilmesi ve çeşitli şekillerde kesilmesi veya işlenmesiyle oluşturulan kesme altın olarak tabir edilen ürünlerde herhangi bir standart bulunmaması tüketicilerin mağdur olmasına da yol açıyordu. Bazı kötü niyetli satıcılar nedeniyle kesme altınlarda ayar problemleri de oluşuyordu. Tüketiciler ayar problemi olan kesme altını düşük fiyattan satmak zorunda kalıyordu.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
Kesme altın Hazine ve Maliye Bakanlığı kuyumcu
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız