Bakan Vedat Işıkhan açıkladı; Belediyelerin ne kadar borcu var?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelerin Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) borçlarına ilişkin, "En son rakam 196 milyar dolayında bir borç yekunu var. Şu ana kadar SGK tarafından toplam tahsilat tutarımız 128,2 milyar tutarında" dedi.

Katıldığı bir televizyon programında Belediyelerin SGK'ye olan prim borçlarına işaret eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliği için tek gelirin primler olduğunu aktararak, siyasi parti ayrımı gözetmeksizin tüm belediyelere eşit yaklaştıklarını belirtti. Işıkhan, "En son rakam 196 milyar dolayında bir borç yekunu var. 149 belediye toplamda 30 milyarlık prim borcunu ödemek üzere sosyal güvenlik kurumlarımıza başvurmuştur. Şu ana kadar SGK tarafından toplam tahsilat tutarımız 128,2 milyar tutarında. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesinden sonra prim borcu olan belediyeler bizimle iletişime geçti. Şu anda 28,2 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik. Nisanda 3 milyar lira tahsilat gerçekleştirdik, martta bu rakam 1,3 milyar liraydı." diye konuştu.
SMA HASTALARININ AİLELERİNE MÜJDE
SGK'nin bazı ilaçları karşılamadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Işıkhan, sağlık sisteminin kendileri için çok önemli olduğunu, yaşlı nüfusunun arttığını, yaşlılık ve emekliliklerle birlikte sağlık giderlerinde artış yaşandığını kaydetti.
"432 YENİ İLAÇ ÖDEME KAPSAMINA ALINDI"
Bakan Işıkhan, geri ödeme kapsamında olan ilaçlara da işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Kanser tedavisinde kullanılan ilaç sayısı; 818 yurt içi ruhsatlı olmak üzere, 91 adedi de yurt dışından temin edilen ilaçlar olmak üzere 909 adet. Bugün itibarıyla geri ödeme kapsamına alınan ilaçlarımızın sayısını komisyonlarımızın belirlediği ilkeler doğrultusunda artırıyoruz. 8 bin 475'i yurt içi, 398'i yurt dışı olmak üzere 8 bin 873 ilaç SGK tarafından karşılanmaktadır. 2024 yılında 432 yeni ilaç ödeme kapsamına alındı."
"BİR SMA İLACINI DAHA GERİ ÖDEME KAPSAMINA ALMIŞ OLDUK"
SMA hastalarının ailelerine de müjde veren Işıkhan, "SMA, MS ve ALS gibi nadir hastalıklarda kullanılan ilaçları da geri ödeme kapsamına aldık. Kullanım kolaylığı olan bir SMA ilacını daha geri ödeme kapsamına almış olduk. Hastaların alternatif tedaviye erişimlerini sağlamış olduk. Bilgisayarlı tomografi, MR görüntülemelerinde kullanılan kontrast madde ilaçlarının hastaneler tarafından temin edilmesi sağlanarak, vatandaşlar bu ilaçları eczanelerden almaya ihtiyaç duymayacak. Yoğun bakım ünitelerinde oluşan sağlık verilerinin sisteme entegre edilerek anlık olarak takip edilmesi sürecini de başlatmış olduk." dedi.
SAHTE BOŞANMA YOLUYLA YETİM AYLIĞI ALINDIĞINA İLİŞKİN TESPİTLER
Bakan Işıkhan, usulsüzlüklere geçit vermediklerini belirterek, yapılan denetimler ve hileli boşanmalarla ilgili bilgiler paylaştı. Geçen yıl 1 milyona yakın risk analizine dayalı denetim gerçekleştirdiklerini söyleyen Işıkhan, "Sadece hileli boşanmalar üzerinden yapılan incelemelerde 9 bin sahte boşanma yoluyla yetim aylığı alındığı tespit edildi. 7 bin 400'ü ile ilgili ödenen rakamların faiziyle geri alınması için işlem başlattık ve savcılığa suç duyurusunda bulunduk." ifadelerini kullandı.
EYT BİLANÇOSU
EYT'den emekli olanların ve bu düzenlemenin toplam maliyetiyle ilgili de Işıkhan, "Bugüne kadar 3 milyon 123 bin vatandaşımız emekli oldu. Bu düzenlemenin ilk yıl maliyeti 724 milyar lira. Önümüzdeki 5 yıl içinde de kümülatif olarak değerlendirdiğimizde maliyeti 3,4 trilyon lira olacaktır. Kapsamlı olarak değerlendirildiğinde ciddi maliyetli, aynı anda insan gücü kaybı olarak da değerlendiriyorum." diye konuştu. Bakan Işıkhan, 1 Mayıs'ta da hafta boyunca sahada olacağını aktararak, öngörülen programlarının detaylarını paylaştı.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.