Suriye’de Esad rejimi çöktü! Şimdi neler olacak? Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger anlattı
Nokta Gazetesine özel açıklamalarda bulunan KOÜ Sosyal Bilgiler Fakültesi, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, Suriye’deki Esad rejiminin sona ermesi hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
Kocaeli Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. İrfan Kaya Ülger, Esad rejiminin son bulması ve bundan sonra bölgede beklenen gelişmeler hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ülger gazetemize yaptığı açıklamada, şu anda Suriye’de yaşanan olayların tarihi bir dönüm noktası olduğunu dikkat çekti.
“TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASINDAYIZ”
İrfan Kaya Güler, Suriye’deki rejimin yıllardır baskıcı bir tutumla halkı yönettiğini vurgulayarak, “Artık tarihi bir dönüm noktasındayız. 60 yıldan uzun süren totaliter bir idare artık yıkıldı. Suriye’de rejim, nüfusun yüzde 12’sini oluşturan Nusayrilerin diğerleri üzerinde baskınlığı üzerinde oluşmuştu. Suriye’yi Hafız Esad’da, Beşşar Esad’da baskıyla, demir yumrukla yönetiyordu. Muhaliflerin Şam’da ciddi bir direnişle karşılaşmaması artık başkentin muhaliflere bırakılacağı anlamına geliyor. Halep’te de ciddi bir direnişle karşılaşmaması aslında bunun habercisiydi” ifadelerinde bulundu.
“FEDARATİF BİR YAPI OLMA İHTİMALİ GÜÇLÜ”
Suriye’de Esad rejiminin devrilmesinin ardından nasıl bir sürece girileceğine dair değerlendirmelerde bulunan Ülger, “Artık en önemli nokta Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması olacak. Önce geçici bir uzlaşı hükümeti kurulacağını düşünüyorum. Bu da muhtemelen rejime karşı birlikte hareket eden muhalif grupların mutabakatıyla ortak bir siyasi yapı oluşturulması şeklinde olacak” dedi. Ayrıca Ülger konuşmasında, Suriye’de yeni kurulacak olan yapının federatif bir yapı olma ihtimalinin güçlü olduğunu belirtti.
“ÜÇ PARÇALI BİR BİR YAPIYA DOĞRU EVRİLEBİLİR”
Değerlendirmelerinde müzakerelere dikkat çeken Ülger, Suriye’nin üç parçalı bir yapıya doğru evrilebileceğini belirterek, “Parçalı bir yapı olacağı anlaşılıyor. Tabi bu müzakerelerle netleşecektir. Bu parçalı yapının unsurları ise, Arap, Türkmen ve Kürt bölgesi olarak karşımıza çıkıyor” ifadelerine yer verdi.
“İSRAİL İLE TÜRKİYE KOMŞU OLMAYACAK”
Muhalif grupların arkasında Türkiye’nin olduğuna yönelik söylemler neticesinde, İsrail ile Türkiye’nin komşu olacağına yönelik söylemleri değerlendiren Ülger, Suriye’de bir hükümetin kurulacağının altını çizerek, “Muhalif gruplar sisteme tamamen hakim olsa bile İsrail’e komşu olan Suriye idaresi olacak Türkiye değil. Türkiye’nin İsrail’e komşu olabilmesi için söz konusu bölgeleri ilhak etmesi gerekir, bu da olacak bir şey değil. Fakat Türkiye’nin Suriye’deki etkisi bundan sonra daha güçlü bir şekilde artacaktır” dedi.