Türkiye sandığa gidiyor: İşte seçime dair merak edilenler!

Türkiye 31 Mart'ta yerel yönetimler için sandığa gidecek. Peki, Türkiye'de seçim süreci nasıl işleyecek? İşte seçim süreci...

Türkiye sandığa gidiyor: İşte seçime dair merak edilenler!

Türkiye 31 Mart'ta yerel yönetimler için sandığa gidecek. Seçim sürecinin nasıl işleyeceği ise belirlendi.

Seçmen listeleri için vatandaşların isimlerini 17 Ocak tarihine kadar kontrol etmesi gerekiyor. Listede isimlerini bulamayanlar, nüfus müdürlüklerine başvuracak 7 Şubat'ta seçmen kütükleri kesinleştirilecek. Seçmen bilgi kağıtlarının dağıtımı 29 Şubat'ta başlayacak ve 24 Mart'ta sona erecek. Siyasi partilerin belediye başkan adaylarının belirleneceği tarih ve saat ise 20 Şubat'taki mesai bitimi olarak belirlenirken, kesin aday listeleri ise 3 Mart'ta ilan edilecek.

KİMLER SEÇİLECEK?

Büyükşehir belediyesi sınırlarında yaşayan seçmenler büyükşehir belediye başkanı, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ile muhtarlık ve ihtiyar heyeti için oy kullanacak. Büyükşehir olmayan illerde ise oy verecek olanlar il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı, belediye meclis üyeliği ve muhtarlık ve ihtiyar heyeti için sandığa giderken; köyde yaşayan seçmenler ise il genel meclisi üyeliğinin yanı sıra muhtarlık ve ihtiyar meclisi için oy atacak.

Büyükşehir belediye başkanlığında oy pusulalarının rengi beyaz, il genel meclisi üyelikleri turuncu, belediye başkanlığı mavi, ve belediye meclisi üyeliği sarı olarak belirlendi ve tüm oylar ise tek zarfta toplanacak.

HANGİ SAATLERDE OY VERİLECEK?

Oy verme işlemlerinin saati Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır, Kilis'te 07.00-16.00 diğer illerde oy verme saatleri 08.00-17.00 olacak.

Kaynak: AA