Türkiye'de 2 milyona yakın öğrenci üniversiteyi bıraktı

Üniversiteler ekim ayında kapılarını açmasının ardından ilk dönemi kapatarak tatile girdi. Ancak 2 milyona yakın öğrenci tatile giren üniversitelerden ayrılmak zorunda kaldı.

Türkiye'de 2 milyona yakın öğrenci üniversiteyi bıraktı

Türkiye'de ekonomide yaşanan sorunlar, burs ve yurt konusundaki sıkıntılar, kira ve barınma fiyatlarının durumu, yemek ücretlerinin üniversitelerde yükselmesi öğrencilerin cebini zorlamaya devam ederken, 1 buçuk milyondan fazla öğrenci de yaşanan sorunlardan dolayı üniversite eğitimine son vermek durumunda kaldı. Yüksek Öğretim Kurulu tarafından hazırlanan Gösterge Değerlendirme Raporu'nda 2018'den 2022'ye kadar geçen süreç içerisinde 1 milyon 957 bin öğrenci okulu bıraktı.

2 MİLYONA YAKIN ÖĞRENCİ VAR

Sözcü Gazetesi'nden Cem Yıldırım'ın haberine göre, ekonomik ve sosyal anlamda yaşanan sorunlardan dolayı üniversite öğrencileri zor durumda kalırken, Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) hazırladığı Gösterge Değerleri Raporu’na göre 2018- 2022 yılları arasında başta İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Eskişehir olmak üzere üniversitelerde öğrenim gören 1 milyon 957 bin öğrenci okulu bırakarak, üniversiteye veda etti.

KÖKLÜ ÜNİVERSİTELERDE ARTIŞ DAHA FAZLA

YÖK raporunda 2015 yılında üniversiteyi bırakan öğrenci sayısının sadece 98 bin olduğunu belirtirken; 2017’de bu sayı 150 bine çıktı oldu. Üniversiteyi terk eden gençlerde 2018’den berri artışın hızlanması ve yıllık 300 binden fazla olması dikkat çekerken; 2019 yılında üniversiteyi bırakanların sayısı 538 bine oluştu. 390 bin genç, 2022 yılında üniversiteden ayrılırken, son beş yıl içerisinde üniversiteyi bırakan öğrencilerin köklü okullardan olması ise dikkat çeken bir başka nokta oldu.

2 MİLYONDAN FAZLA ÖĞRENCİ OKULU TERK ETTİ

YÖK'ün raporuna göre, 2015 ve 2022 arasında 2,3 milyon genç, yükseköğrenimi bırakırken, 2 milyondan fazla öğrenci de okulu terk etti. Öğrencilerin adeta girmek için dirsek çürüttüğü üniversiteleri bırakma nedeni YÖK tarafından sorgulanmazken, 2022-2023 sezonunda 6 milyon 950 bin üniversite öğrencisinin kayıtlı olduğu belirtildi. Açık Öğretim Fakültelerinde okuyan ise 8 milyon öğrenci bulunuyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ