Türkiye'de cinsiyet değiştirme ameliyatlarını kimler yaptırıyor?

Cinsiyet değiştirme ameliyatlarında erkeklerin kadın olmak için başvuru yaptıkları düşünülürken yapılan araştırma sonuçları durumun böyle olmadığını gösterdi. Türkiye'de en fazla cinsiyet değiştirme ameliyatını kadınlar gerçekleştiriyor.

Türkiye'de cinsiyet değiştirme ameliyatlarını kimler yaptırıyor?

Ünlü oyuncu Çiçek Dilligil ile şarkıcı Bora Öztoprak'ın amerikada yaşayan oğulları Ardahan Toprak'ın cinsiyet değiştirerek adını Ayda olarak değiştirmesi gözleri Türkiye'de gün geçtikçe artan cinsiyet değiştirme ameliyatlarına çevirdi. Sadece ülkemizde değil dünyada da her geçen gün sayıları artan ameliyatlardaki araştırma sonuçları şaşırttı.

RUH SAĞLIĞI ŞART

Dünyaya kız veya erkek kimliğiyle geliyorlar ancak kendilerini o bedene ait hissetmeyenler hissettiği gibi yaşamak için cinsiyet geçiş ameliyatlarını tercih ediyor. Kadın erkeğe, erkek ise kadına dönüşüyor. Ancak cinsiyet değiştirebilmek için bazı şartlar gerekiyor çünkü bu ameliyatların esas amacı, cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olması.

VERİLER ŞAŞKINLIK YARATTI

Türkiye'de son yıllarda hastaneye en çok başvuru yapanlar kadından erkeğe dönüşmek isteyen bireylerden oluşuyor. Toplumda aksi düşünülürken kadın sayısının çoğunluğu şaşkınlık yarattı. Diğer taraftan bu ameliyatların en çok yapıldığı ülkeler ise Tayland ve İran.

BAŞVURULAR 2 BİNDEN 4 BİNE ULAŞTI

Amerikan Plastik Cerrahi Derneği’nin verilerine göre; ABD’de plastik cerrahlar, 2024 yılında 7 bin 3200’den fazla cinsiyet değişikliği operasyonu gerçekleştirdi. Bu sayı bir önceki yıla göre yüzde 35 oranında arttı. İngiltere'de 2022 yılında 3 bin 800 cinsiyet geçiş ameliyatı yapılırken, bu sayı 2024'da ikiye katlandı. Türkiye'de ise 2020 verilerine göre; yılda ortalama 2 bin kişi cinsiyet değiştirme ameliyatı yaptırdı şimdi ise bu sayının 4 binlere ulaştığı tahmin ediliyor.

DEĞERLENDİRME AŞAMASI 2,5 YIL

Uzmanlar, cinsiyet değiştirmek isteyen kişiler için birtakım şartlar olduğunu söylüyor. Kişilerin, cinsel kimlik konseyi tarafından 2-2.5 yıl süren değerlendirmelerden geçmesi gerekiyor. Konsey, kişinin gerçekten bu ameliyata ihtiyacı olup olmadığını irdeliyor. Uzun süren bu değerlendirmeler olası pişmanlıkları da önlemiş oluyor.

TEK YETKİLİ HACETTEPE

Türkiye'de cinsiyet değiştirme ameliyatlarında tek yetkili hastanenin Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serdar Nasır, “Cinsel kimlik konseyinde, avukat, sosyal hizmet uzmanı ile beraber plastik cerrah, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, ürolog, tıbbi genetik ve tıbbi etik uzmanları, psikiyatr, endokrinolog ve dahiliye uzmanları var.

“PİŞMAN OLMAMALARI ADINA”

Bu ameliyatlar sadece kişilerin isteğiyle değil gelecekte pişman olmamaları adına tüm testlerden ve koşulları sağlandığı taktirde yapılabilinmektedir' dedi.

VERİMLİ: İLERİYE YÖNELİK SONUÇ

Ünlü Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli ise konu hakkında 'Cinsiyet değişikliği ileriye yönelik sonuç doğurur. Örneğin gelecekteki hakları bakımından değerlendirileceği için Türk Hukuku’nda kadın ve erkek için farklı düzenlenmiş olan emeklilik yaşını, askerlik görevi gibi konuları verebiliriz.

“TÜM RESMİ BELGELER DEĞİŞİYOR”

Bununla birlikte, mahkeme tarafından nüfus sicilinde kişinin cinsiyetinin değişmesine karar verildikten sonra kişiye ait her türlü bilgi, belge ve fotoğraflı olan tüm resmi belgelerin değişmesi gerekliliği doğacaktır' dedi.

Türkiye'de cinsiyet değiştirme ameliyatlarını kimler yaptırıyor? - Resim : 1

Prof. Dr. Arif Verimli

Türkiye'de cinsiyet değiştirme ameliyatlarını kimler yaptırıyor? - Resim : 2

Prof Dr. Serdar Nasır

Kaynak: HABER MERKEZİ