Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’nin gündemi çimento fiyatları! Oğuzhan Keleş: Çimento üreticilerinde kartelleşme var!

Çimento fiyatlarında yapılan yüzde 43’lük zammın gelen tepkiler sonrası düşürülmesi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş, çimento üreticilerinde kartelleşme olduğunu ifade etti

Çimento fiyatlarında yapılan yüzde

İnşaat sektöründe kritik bir rol oynayan çimento fiyatları, rekor seviyelere ulaştı. Maliyet ve enerji girdilerini gerekçe gösteren çimento üreticileri zam üstüne zam yapıyor. Çimento fiyatlarının geçtiğimiz günlerde %43 oranında artarak 1.750 liradan 2.500 liraya yükselmişti. Çimentoya yapılan fahiş zam sonrası çimento üreticileri geri adım attı ve zam oranını düşürdü. Bakanlık, 3 Nisan 2024 tarihinde çimentonun bant teslim satış fiyatını 2.500 TL/ton+KDV olarak güncelleyen sektör temsilcileriyle görüştü. Çimento bant teslim satış fiyatı 2.150 TL’ye çekildi.

“MALİYETLERDE ARTIŞ YOK”

Çimento fiyatlarındaki hareketlilik ile ilgili Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı ve İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Keleş, Nokta Gazetesine yaptığı açıklamada üreticilere tepki gösterdi. Enerji maliyetlerinde artış olmadığını ifade eden Keleş, çimento üreticilerinde tekel anlayışı olduğunu ifade ederek bu durumun kamu ve vatandaş zararına olduğunu belirtti.

“YİNE DE ARTMAYA DEVAM ETTİ”

2021 Mart ayından itibaren çimento fiyatlarındaki artışın durmadığını ifade eden Oğuzhan Keleş, “O dönem 140 liralık faturanın birden 400 liraya çıkmasını biz dönemin Ticaret Bakanına gösterdik ve normalin üstünde bir artış olduğunu ifade ettik. Zamlar ile ilgili Konfederasyon olarak Rekabet Kurumuna da başvuru yaptık. Çimento üreticileri yine de fiyat arttırmaya devam etti. Süreç böyle devam edince Eylül 2021 yılında Konfederasyon olarak 15 günlük işlerimizi durdurma eylemi yapmıştık.

“FIRSAT BULDUKÇA FİYAT ARTTIRIYORLAR”

Bugün itibari ile çimentonun ton fiyatı 2 bin 500 TL civarına geldi. Çimento inşaat sektöründe oldukça önemli kalem. Çimento, beton fiyatlarını belirler. Son 3 yılda hiçbir ürün 20 katı artmadı. Ağırlıklı olarak girdi ve enerji maliyetlerini yüksek olduğunu ifade ediyorlar ama ama son 6 ayda enerji maliyetlerine de artış olmadı. Tepkiler sonrası fiyatlarda bir geri çekme yaptılar ama nakliye ile birlikte zaten tonu 2 bin 500 liraya denk geliyor. Çimento üreticileri fırsat buldukça fiyatları arttırıyorlar. Tekelleşmiş durumdalar. Fiyatları sabitleyip tüm üreticiler aynı fiyatı kullanıyorlar. Tekel anlayışı var. Kocaeli olarak yapı stoğumuzu yenilememiz gerekiyor. İnşaat maliyetleri her geçen gün artıyor. Enflasyonda arzu ettiğimiz seviyeye ulaşamadık. Maliyetleri artmadan çimento üreticilerinin fiyat arttırması kentsel dönüşümü ve vatandaşın konuta erişimini zorlaştırıyor.

“KARTEL ANLAYIŞI VAR”

Bu konuyu Ticaret Bakanımız ile de görüştük. Bu durum bizleri rahatsız ediyor. Bunun kontrol altına alınması lazım. Bakanımız kendileri ile görüşeceklerini iletti. Burada bir tekelcilik ve kartelcilik anlayışı var. Kendi aralarında fiyat belirleyip tüm tesislerde aynı fiyat uyguluyor. Bu durum kamu yatırımlarını da düşürüyor. Yatırımlar azalıyor. Kamu maliyetine ve kentsel dönüşüme de zararı olan bir konu. Bu durumu kınıyoruz. Tekelcilik anlayışından vazgeçmeliler. Konfederasyon ile yaptığımız toplantıda her türlü tepkiyi konuştuk. 30 Nisan da genel kurulumuz var burada da detaylı şekilde karar alacağız.

“PİYASA DEĞERİNİN ÇOK ÜSTÜNDE”

Bütün iletişim kanallarını zorladık. Neticede biz de radikal bir karar alıp sahada uygulayacağız. Benim anladığım kadarıyla kamuoyu baskısı nedeni ile bunu yaptılar. Kamuoyunun tepkisi ve bakanlık görüşmeleri ile bu kararı almış olabilirler ama yine de piyasa değerlerinin çok üstünde. 2021 mart ve 2024 mart ayı arasında hiçbir kalemde 20 katı zam gelmedi” şeklinde konuştu .

YORUMLAR

3 adet yorum var

  1. Sektörde uzun yıllar çalışmış birisiyim. Her zaman fiyat belirlenirken birlikte hareket ederler. Aynı zamanda pazar paylaşımına çok dikkat ederler. Bu hiç değişmez. Rekabet kurulu daha titiz çalışmalı dır.

  2. Ben bu sektörde çok uzun yıllar çalışmış birisiyim. Fiyat belirlerken her zaman birlikte hareket edildiğini biliyorum. Aynı zamanda hep bir pazar paylaşımı söz konusu. Dolayısıyla bu noktaya gelmesi kaçınılmaz. Rekabet kurulunun bu konuda daha detaylı çalışmalar yapması gerekir diye düşünüyorum.

  3. Çorum çimento fabrikasının kapatılmasına sebeb olan AKP’li Belediye başkanı muzaffer kültür ve kapatılmasına tören düzenleyen zamanın başkanı ilimize yaptıkları bu kötülüğün ilimize ne kaybetti etiğini hatırlatmal isterim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

38. Olağan genel kurulunu gerçekleştirecek
Sıradaki Haber Kocaeli Barosuna yeni bağımsız aday!