Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Buket Afkan

Türkiye’nin vize sorunu, Kocaeli’nin zam şoku

Türkiye seçimlerinin ardından İngiliz Daily Telegraph gazetesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın seçilmesinin Avrupa’da nasıl karşılandığını yazdı. Yazının başlığı “Erdoğan iktidarda kalınca Avrupa derin bir nefes aldı” şeklindeydi.

Gazetenin Avrupa editörü James Crisp’in kaleme aldığı analizde özetle, Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne yaklaşacağı ve bu durumun da, açık olarak kabul etmeseler de Türkiye’nin AB’den uzak durmasını isteyen liderleri rahatsız edeceği tespitinde bulunuluyordu. Crisp yazıda “Erdoğan uzun zamandır Türkiye’nin AB üyeliğinden vazgeçmiş durumda. Bu da Brüksel ve üye devletlerin işine geliyor” ifadelerine yer verdi.

Yazıda ayrıca, Erdoğan’ın para karşılığında Suriyeli göçmenlere ülkesinde ev sahipliği yaptığı, daha fazla para karşılığında da Akdeniz’de yasa dışı geçiş yapan göçmenleri geri almayı kabul ettiği, bu durumun da Avrupa’yı rahatlattığı ifade edildi.

Demek ki, seçim meydanlarında iddia edildiği gibi, Batı Kılıçdaroğlu’nun seçilmesini istemiyormuş. Erdoğan hem Doğu’dan, hem de Batı’dan destek görüyor. Onun politikaları her iki bloğu da memnun ediyor.

Türk Başkan için durum bu, ama vatandaşları için aynı şey geçerli değil. Türk vatandaşları Avrupa’ya ve ABD’ye vize alamıyor. Dün vize şoku yaşayan ünlü isimlerden biri de müzisyen Onur Akın oldu. Geçen hafta sanatçı Volkan Konak da Almanya’ya vize alamamıştı. Onur Akın, 35 yıldır dünyanın birçok ülkesinde konserler verdiğini, hayatında ilk kez vize başvurusunun geri çevrildiği söyledi. Akın “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken bu ülkenin sanatçılarının Avrupa kapılarında sığınmacı ve mülteci muamelesi görmelerini ret ediyorum” dedi.

Seçim sonrası ilk kez bir toplantıya katılan Erdoğan da, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 79. Genel Kurulu’nda bu konuyu gündeme getirdi. Erdoğan, iş insanlarının yaşadığı vize sorununu çözeceklerini belirterek, “Son dönemde adeta bir siyasi şantaj sorunu olan vize sorununu inşallah en kısa sürede hal yoluna koyacağız” ifadelerini kullandı.

Gerçekten vahim bir durumla karşı karşıyayız. İş insanımız ticari faaliyetlerini gerçekleştiremiyor, sanatçılarımız ülkeye hapsoluyor. Sıradan vatandaş için zaten vize almak imkansız hale gelmiş durumda.

Bakın sorun hangi boyuta ulaştı: İstanbul’da görevli bir polis memuru, Schengen vizesi çıkmaması nedeniyle Almanya’daki düğününe gidemedi. Düğün damatsız yapılacakmış!

Batı’nın Türk vatandaşlarına vize vermesinin nedeni, gidenin geri dönmemesi. Türkiye Suriye’den, Afganistan’dan ve diğer üçüncü dünya ülkelerinden akın akın gelen sığınmacılarla dolarken, bir yandan da kendi vatandaşlarımız ülkeden kaçmaya çalışıyor.

Alman vatandaşlığına geçenlerin sayısı 2002’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmış. Yeni vatandaşlarda Suriyeliler birinci, Türkler ikinci sıradaymış. Bir önceki yıla göre yüzde 16’lık artışla 14 bin 200 Türk, Alman vatandaşlığına geçmiş.

AK Parti’nin iktidara geldiği ilk yıllarda, AB üyeliği gibi bir vizyonumuz vardı. Şimdi bırakın üyeliği, vize alamaz hale geldik.

İKİ SEÇİM ARASI KOCAELİ’DE SUYA BÜYÜK ZAM

AK Partili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dün konutta kullanılan suya yüzde 40, işyerlerinde kullanılan suya yüzde 60, sanayide kullanılan suya yüzde 85 oranında zam yaptı. Belli ki zam için cumhurbaşkanlığı seçimleri beklenmiş. Kentin her yerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Teşekkürler Kocaeli” billboardları asılmışken böyle büyük bir zam yapılması vatandaşların “Size de teşekkürler” yorumu yapmasına neden oldu. Haber, tüm Türkiye’de ses getirdi. “Şok zam” diyen de oldu, “dudak uçuklatacak zam” diyen de. Ne diyelim, teşekkürler Tahir Büyükakın. Yerel seçimlere kadar bir daha zam yapmayı planlamıyordur herhalde. Bundan sonraki şoku mahalli seçimlerden sonra yaşarız artık.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER