Üç Aylar orucuna sabah niyet edilir mi? Üç Aylar orucuna nasıl niyet edilir?

Üç Aylar orucuna sabah niyet edilir mi? Üç Aylar orucuna nasıl niyet edilir?

Üç Ayların başlamasıyla birlikte Müslümanlar, tutacakları oruçlar için niyetin önemini merak ediyor. Diyanet'in dini günler takvimine göre, Üç Aylar orucu için niyetin 12 Ocak'ta yapılması gerektiği belirtiliyor. İşte Diyanet'in niyetle ilgili açıklamalarının detayları:

Üç Aylar orucuna niyet etmek, Müslüman aleminin gündeminde önemli bir yer tutuyor. Diyanet'in dini günler takvimine göre, 12 Ocak tarihinde başlayan Üç Aylar, Müslümanlar için ibadet, dua ve oruç tutma gibi anlamlı ritüellerle dolu bir dönemi ifade ediyor. Üç Aylar, Regaip, Miraç ve Berat gecelerini içererek Müslümanları manevi bir yoğunluğa davet ediyor.

Oruç tutmak isteyenler için Diyanet'in açıklamalarına göre, niyet etmek orucun şartlarından biridir. Niyet etmeden tutulan oruç sahih kabul edilmez. Kalben niyet etmek yeterli olsa da, niyetin dil ile ifade edilmesi mendup (tavsiye edilen) olarak kabul edilir. Oruç için sahura kalkmak da niyet sayılır.

Ramazan orucu dışındaki adanmış oruçlar, kaza oruçları ve nafile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. İmsaktan sonra niyet etmek için bu süre zarfında bir şey yenilmemiş, içilmemiş ve oruca aykırı bir iş yapılmamış olmalıdır.

Nafile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir. Ancak, gündüz niyetin geçerli olabilmesi için imsaktan sonra hiçbir şey yenilmemiş ve içilmemiş olmalıdır. Kaza, keffaret ve adanan oruçlar için de niyet, gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar yapılmalıdır.

Bu açıklamalar, Müslümanların Üç Aylar boyunca oruç tutma sürecinde niyetin önemine vurgu yaparak, doğru bir şekilde ibadetlerini gerçekleştirmelerine rehberlik ediyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ