Ücretler pahalı mı? Türkiye’nin en ünlü avukatı anlattı!
Ünlü Avukat Talat Arman yeni avukatlık ücret tarifesini gazetemize anlattı. Vatandaşların ‘pahalı’ olarak nitelendirdiği tarife ile ilgili konuşan Arman, “Ekonomik şartlarda her ücret artışı bir süre sonra anlamını yitiriyor. Bu ücretlerin belirlenmesindeki asıl amaç genç avukat arkadaşlarımızı haksız rekabetten koruyabilmek” dedi.
Yeni Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Resmi Gazete'de yayımlandı. Türkiye Barolar Birliği tarafından yayımlanan tarifeye göre avukatlara ödenecek ücretlere yüzde 60-102 arasında belirlenen oranlarda zam yapıldı. Ünlü Avukat Talat Arman yeni ücret tarifesini gazetemize anlattı. Avukatlık tarifesinin her yıl yeniden belirlendiğini ifade eden Arman, ülkenin ekonomik şartlarında bu ücretlerin bir süre sonra eridiğini söyledi.
GENÇ AVUKATLAR KORUNUYOR
Avukatların bu tarife altında bir ücret belirleyemediğini dile getiren Avukat Arman, bu düzenleme ile avukatlar arasındaki rekabetin uygun seviyede tutulduğunu ifade etti. Arman, bu düzenleme ile genç avukatların haksız rekabetten korunduğunun altını çizdi.
HER YIL YENİDEN BELİRLENİYOR
Avukat Talat Arman, avukatlık ücretini nasıl karşıladıklarını anlattı. Arman gazetemize yaptığı açıklamada, “Avukatlık tarifesi bilindiği üzere 1136 sayılı Avukatlık Kanunu 1. Maddesi uyarınca Mahkemelerde, tüm hukuki yardımlarda, taraflar arasındaki uyuşmazlığı sonlandıran her türlü merci kararlarında ve ayrıca kanun gereği mahkemelerce karşı tarafa yükletilmesi gereken avukatlık ücretinin tayin ve takdirinde bu tarife hükümleri uygulanır. Her yıl bu tarifede belirtilen avukatlık ücretleri yeniden belirlenerek resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmektedir.
“YENİ ZAMMA GÖRE…”
En son yapılan artış ile mahkemeler bazında artış oranlarına ve miktarlarına bakılacak olursa; Asliye mahkemelerinde asgari ücret, %67 artışla 30.000 TL, ağır ceza mahkemelerinde ise avukatlık ücreti %61 artışla 48.000 TL, zorunlu A.Ş. avukatlık ücreti, %102,53 artış göstererek 32.000 TL olmuştur.
YENİ TARİFE BELİRLENDİ
Yine avukata büroda sözlü danışma saat ücreti 3 bin 500 TL, takip eden her saat için 1500 TL, her türlü dilekçe yazılması, ihbarname, ihtarname, protesto düzenlenmesi 4 bin 500 TL, yönetmelik, vasiyetname, vakıf senedi hazırlanması 24 bin TL, kira sözleşmesi hazırlanması 6 bin TL olarak belirlendi.
“ANLAMINI YİTİRİYOR”
Herkesin malumu üzere gerek dünyada gerekse ülkemizde ki ekonomik şartlar karşısında ücretlerin artışı sırf avukatlık ücretleri için değil tüm ücretler için yapılan bir artış çok kısa bir süre sonra buharlaşıp gittiğini görmekteyiz. Yani sözün özü yapılan her ücret artışı birkaç süre sonra anlamını yitirdiği bir zamanı yaşamaktayız” sözlerine yer verdi.
HERKES BU ÜCRETLERİ ÖDEYEBİLİYOR MU?
Avukatlık tarifesinin her kesime aynı uygulanıp uygulanmadığını sorduğumuz Arman, “Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi Genel Hükümleri 1. Madde 2. Fıkrasında taraflar arasında akdi avukatlık ücreti kararlaştırılmaması veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayılması halinde; mahkemelerce, dava konusu edilen tutar üzerinden Tarife gereğince hesaplanacak avukatlık ücretinin altında bir ücrete hükmedilemeyeceği düzenlenmiştir. Dolayısıyla aslında avukatlar olarak bu tarifenin altında bir ücret belirleyemiyoruz, bu husus biz avukatların inisiyatifinde olmayan bir husus. Böyle bir düzenlemeye gidilmesindeki esaslardan biri de aslında avukatlar arasındaki rekabeti de uygun seviye de tutabilmek, genç avukat arkadaşlarımızı haksız rekabetten koruyabilmek.
“GELİR KAPISI TEK ELDEN”
Nitekim ülkemiz ekonomisi ve dünya genelinde geçirmiş olduğumuz pandemi sonrası dünya ekonomisini dikkate aldığımızda bu fiyatların yüksek olup olmadığı da tartışmalı hale geliyor. Kaldı ki avukatlık mesleğini yerine getirenler kanunun gereği ticaretle de uğraşamıyor dolayısıyla gelir kapıları tek elden oluyor. Bu açılardan da baktığımızda çok da orantısız artışlar olmadığını görebiliyoruz. Bahsettiğim gibi bu tarifenin altında ücret belirleyebilmek de mümkün değil, düzenlemeye aykırı” dedi.