Üniversite Öğrencilerinin Tedavi Olması İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Öğrencilerin sağlık güvencesi, yaş, cinsiyet ve öğrenim durumlarına göre değişiklik gösterir. Türkiye’de 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren genel sağlık sigortası (GSS) sistemi ile her vatandaşın sağlık hizmetlerinden yararlanması amaçlanmıştır. Bu sistemde, çalışanların GSS primleri işverenleri tarafından karşılanırken, çalışmayan veya herhangi bir sigorta kolu altında olmayan vatandaşların ise GSS primlerini kendilerinin ödemesi gerekmektedir.
Öğrenciler ise, eğitim durumları, yaşları ve cinsiyetleri gibi temel kriterlere göre, anne veya babalarının sigortasından faydalanabilirler. Lise öğrencileri için 20 yaş, üniversite öğrencileri için ise 25 yaş sınırı vardır. Bu yaş sınırlarına kadar, anne veya babası sigortalı olan öğrenciler, sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilirler.
Öğrencilerin sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanabileceklerini, hangi yaş ve koşullarda sigortalı olabileceklerini, GSS nedir ve nasıl ödenir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabileceksiniz.
GSS NEDİR VE NASIL HESAPLANIR?
GSS, sağlık hizmetlerinden yararlanmak için ödenmesi zorunlu olan bir prim türüdür. GSS primi, brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında belirlenir. GSS primi, çalışanların işverenleri tarafından ödenir. Çalışmayan veya herhangi bir sigorta kolu altında olmayan vatandaşlar ise, GSS primlerini kendileri ödemek zorundadır. GSS primi ödemeyen veya ödemesi geciken vatandaşlar, sağlık hizmetlerinden yararlanamaz veya cezalı olarak yararlanabilirler.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ NE ZAMAN SİGORTALI OLUR?
Üniversite öğrencileri, 25 yaşına kadar anne veya babalarının sigortasından faydalanabilirler. 25 yaşını dolduran üniversite öğrencileri ise, anne veya babalarının sigortasından çıkarılırlar. Bu durumda, üniversite öğrencileri, sigortalı bir işte çalışarak veya GSS primi ödeyerek sağlık güvencesi altına girebilirler.
Üniversite öğrencileri, sigortalı bir işte çalışmak istediklerinde, 18 yaşını doldurmuş olmaları yeterlidir. 18 yaşından büyük her öğrenci, sigortalı bir işte çalışabilir ve işveren tarafından ödenen GSS primi ile sağlık hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanabilir. Çalışmıyorsa otomatik olarak GSS’ye dahil olur ve gelir testine girmelidir. Bunun için kimliği ile Sosyal Dayanışma Vakfına başvurmalıdır. Üniversite öğrencileri için sigorta kapsamı 25 yaş şartına göre belirlenmektedir. Başlangıçta, üniversite öğrencileri 25 yaşına gelene kadar otomatik olarak ebeveynlerinin sigortası kapsamındadır.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN EBEVEYNLERİNİN SİGORTASINDAN YARARLANABİLMELERİ İÇİN YAŞ SINIRI NEDİR?
Üniversite öğrencilerinin ebeveynlerinin sigortasından yararlanabilmeleri için yaş sınırı 25 olarak belirlenmiştir. 18 yaşını dolduran kişiler lise eğitimlerini tamamladıkları süre boyunca anne veya babalarının genel sağlık sigortası kapsamında olabilirler. Aynı şekilde üniversite eğitimlerini sürdürürken de ebeveynlerinin genel sağlık sigortası olduğu sürece 25 yaşına kadar sigortalı olmaya devam edebilirler.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ SİGORTALI OLARAK ÇALIŞABİLİR Mİ?
Üniversite öğrencilerinin sigortalı olarak çalışmasını engelleyen herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Bir öğrenci 18 yaşını doldurduktan sonra sigortalı bir işte çalışma seçeneğine sahiptir. Ayrıca 25 yaşını dolduran üniversite öğrencileri GSS primi yatırarak genel sağlık sigortası kapsamına girmeyi tercih edebilirler. Alternatif olarak, herhangi bir sigortalı işte çalışabilir ve GSS primini işverenin karşılamasıyla ücretsiz sağlık hizmetlerinden yararlanabilirler.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ ANNESİNİN SİGORTASINDAN YARARLANABİLİR Mİ?
Üniversite öğrencileri annelerinin sigortasından yararlanma imkânına sahiptir. Öğrenci 25 yaşın altında olduğu sürece annesinin genel sağlık sigortalısı olması şartıyla herhangi bir prim ödemeden sigorta poliçesi kapsamında sağlık hizmetlerinden faydalanabilir.
Ücretsiz sağlık muayenelerinden yararlanmak için öğrencilerin genel sağlık sigortası şemsiyesi altındaki sağlık merkezlerine veya devlet hastanelerine başvurmaları gerekmektedir. Üniversite öğrencileri bu imkandan belli yaş sınırına kadar yararlanabilmektedir.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.