Üniversiteyi kazandınız, ya sonra?

Alper Tunga Akkuş

Alper Tunga Akkuş

Tüm Yazıları

Yks sonuçları açıklandı,

Herkeste tatlı bir heyecan. Kazandığı şehirle alakalı araştırmaya, kalacağı yeri ayarlamaya, her şeyden öte hayallerindeki mesleği yapması için son akademik adımı bitirmek için mücadeleye başlıyorlar..

Mücadele elbette önemli ama, üniversiteyi kazanan ve hayalleri olan kardeşlerime bir kaç tavsiyem var..Her şeyden önce bu yazıyı okumadan önce şunu lütfen unutmayın "Üniversite yan gelip yatma yeri değil, akademik anlamda en üst düzeye çıkıp rakiplerinle mücadele etme noktasıdır." Kimi için uzun ve stresli çalışma dönemi, kimi için sadece bir sınav ve kimi için hiç de önemli olmayan bir dönem olabilir. Her şey bir noktada öğrencinin elinde. (Maddeler öncesi bir not: Kocaeli'de yaşadığım için Kocaeli'den örneklerle gidiyorum..)

— Üniversitede belki de en önemli adımlardan biri hem şehri hem de kampüsü tanımaktan geçiyor. Okul başlamadan önce ders listesine erişmeniz mümkün. Kayıt olacağınız üniversitenin web sayfasından alacağınız dersleri bir inceleyin derim..Bu arada Kocaeli'yi kazanan kardeşlerimize öncelikle hoş geldiniz diyorum ve hazırlığı geçmelerini tavsiye ediyorum :) Hazırlık eğitimi körfez yerleşkesinde veriliyor, Umuttepe kampüsüne oldukça uzak. Toplu taşıma var ama siz yine de hazırlık sınıfını geçmeye odaklanın.

— Şehirde bölümünüzle ya da ilgi duyduğunuz konularla ilgili birçok etkinlik ve söyleşi bulabilirsiniz. Örneğin, Kocaeli Üniversitesi’nin düzenlediği konferanslar ve atölyeler, size hem akademik hem de profesyonel açıdan yeni pencereler açabilir. Ayrıca, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği çeşitli kültürel etkinliklerde bulunmak, network kurmanıza ve ilgi alanlarınıza dair bilgi edinmenize yardımcı olabilir. Bu arada şunuda belirtmeden geçemeyeceğim Prof. Dr. Nuh Zafer CANTÜRK hocamız hem akademik hem de sosyal etkinliklere fazlasıyla destek veriyor. Öğrenciler bu konuda şanslı.

— Üniversite hayatında İngilizceyi geliştirmeye devam etmek, size alanınızla ilgili daha geniş bilgiler edineceğiniz kaynaklara ulaşma imkanı tanır. Hatta yerinizde olsam Rusça öğrenmeye başlardım.

— Üniversite dışında kalan alternatif eğitim seçeneklerini kovalamak da önemlidir. Kocaeli’deki çeşitli eğitim merkezlerinde, takım çalışması, topluluk önünde konuşma, sunum becerileri gibi yetkinliklerinizi geliştirecek eğitimler bulabilirsiniz. Bazı kulüpler de çok aktifler, katılmanız fayda sağlayabilir. Her şeyden önce şunu unutmayın Kocaeli'ye gelen gençler bana göre bir adım öndeler, sanayinin göbeğinde okuyup, hala kendinizi geliştiremiyorsanız biraz da suç kendinizde olur. Teknopark desen var, bilişim vadisi desen var..Varda var.

— Staj yapmak üniversite hayatının olmazsa olmazıdır. Kocaeli’deki çeşitli kurumlarda staj yaparak, hem kariyer hedeflerinizi belirleyebilir hem de iş dünyasında deneyim kazanabilirsiniz. Kocaeli Sanayi Odası veya Kocaeli Ticaret Odası gibi yerlerde staj imkanları bulabilirsiniz. Farklı iş deneyimleri edinmek de önemli olabilir. Staj yapmıyorsanız bile, çeşitli işlerde çalışarak değerli deneyimler kazanabilirsiniz. Kocaeli’deki iş fırsatlarını takip etmek, kariyeriniz için büyük bir avantaj sağlayabilir. Bu arada şunu demem gerekiyor e-mail atmaktan çekinmeyin. Kocaeli'de faaliyet gösteren firmalara ilk yılınızdan itibaren iş başı yaparsanız ileride çok çok faydasını göreceksiniz, buna eminim.

— Üretmekten çekinmeyin. Kendi ilgi alanlarınızda yazılar yazmak, konuşmalar yapmak ve projeler üretmek, size önemli avantajlar sağlayabilir. Kocaeli’deki çeşitli etkinliklerde veya öğrenci organizasyonlarında kendinizi ifade edebilirsiniz. Bilgi okuryazarı olmak çok önemlidir. Bilgilerin doğruluğunu teyit etmek ve güvenilir kaynaklardan bilgi edinmek, hem kendi alanınızda gereksiz bilgilerin önüne geçmenizi sağlar hem de çevrenizdekileri doğru bilgiyle aydınlatır. Üniversiteli bir birey olarak bilgi okuryazarı olmanız, Kocaeli’deki akademik ve profesyonel çevrenizde size artı sağlar.

— Makale okumaktan çekinmeyin. Kocaeli Üniversitesi’nin kütüphanesinde ve çevrimiçi kaynaklarda birçok makale bulabilir, bunları okuyarak alanınızda derinleşebilirsiniz. Merkez kütüphanesi oldukça güzel, keyifli bir yer. Kaynakta bol. Bol bol okuyun.

— Şehirdeki sanat etkinliklerini takip etmek de oldukça değerli. Kocaeli’deki konserlerden sanat galerilerine kadar birçok farklı etkinlik, size farklı deneyimler kazandırabilir. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin kültürel etkinlik takvimini takip ederek bu fırsatları kaçırmayın.

Bir Teşekkür: İzmit Mehmet Akif Ersoy Proje Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne..

Eğitimin, eğitimcinin kıymetini anlatmaya gerek yok. Bir ülkenin kalkınmasından en büyük unsurların başını eğitim ve eğitimciler çeker.

Şehrimizde faaliyet gösteren devlete bağlı fakat özel okullardan bile güzel bir kurumu tebrik etmek istedim. İzmit Mehmet Akif Ersoy Proje Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi'nin paylaştığı gurur tablosu takdire şayan..

Galatasaray Üniversitesinden tut Boğaziçi Üniversitesine kadar; ülkemizin bir çok nadide akademi kuruluşuna kaliteli gençler kazandırmışlar.

Üniversiteyi kazandınız, ya sonra? - Resim : 1

Benim gördüğüm daha doğrusu takip ettiğim kadarıyla gerçekten işlerine aşık eğiticimler sayesinde iyi noktalara geliyorlar..İzmit Mehmet Akif Ersoy Proje Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmenlerinden birisi teyzemin oğlu yani kuzenim oluyor: Harun Yakarer. Harun hoca işini seven, başarılı, gerçekten iyi bir insandır. Harun hocanın öğrencileri gerçekten şanslıdır.

Ki diğer öğretmen arkadaşlarda eminim hepsi Harun hoca gibilerdir. Hiç şüphem yok.

Ayrıca okul müdürü Fatih Şenocak hocayı sosyal medyadan takip ettiğim üzere mülayim, tek derdi gençleri iyi yetiştirmek olduğunu görüyorum. Ülkede eğitime kim katkı veriyorsa, kim taşın üstüne taş koyuyorsa hepsine tek tek teşekkür etmek lazım. Teşekkür etmekten ziyade sürekli destek olmak gerek.

Başarıları daim olsun.