Ustalık Belgesi Almak İçin Kaç Gün Sigorta Lazım?
Ustalık belgesi, kişinin kendi mesleğinde en iyi standartlara sahip olduğunu gösteren bir belgedir. Bu belge aynı zamanda resmi evrak niteliği de taşımaktadır. El becerisi gerektiren iş dalları, makine kullanımları ya da sanayi sektöründe çalışan kişilerin genel olarak elde edebildiği ustalık belgesi, kalfalık belgesinin alınmasının ardından alınabilmektedir. Yani kişinin ustalık belgesine sahip olabilmesi için ilk olarak kalfalık belgesine sahip olması gerekir.
Ustalık belgesi alabilmek için farklı yollar tercih edilebilir. Bunun için ilk olarak kişilerin bulundukları sektörde uzun süreli bir iş tecrübesinin olması gerekir. Bunun yanı sıra mesleki eğitim almış kişilerde ustalık belgesi için başvuruda bulunabilmektedir.
USTALIK BELGESİ NASIL ALINIR?
Ustalık belgesi almak isteyenlerin izleyebileceği iki farklı yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki, kişinin mesleki eğitim merkezlerinin açmış olduğu uygulamaları eğitimlere katılmasıdır. Uygulamalı eğitimlerin ardından yapılan sınavlardan da başarılı sonuç alabilen kişiler, ustalık belgesi almaya hak kazanır.
Ustalık belgesi almak isteyen kişilerin tercih edebileceği diğer bir yol ise uzun süredir aynı mesleği yaptığını kanıtlayabilir durumda olmasıdır. Bunun için SGK hizmet dökümü tercih edilecek ise denklik belgesinin alınması da zorunlu tutulmaktadır. 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu kapsamında belirtilen fiziki çalışma hizmet sürelerini tamamlayan kişiler, mesleki eğitim merkezlerine denklik başvurusu yapmalıdır. Denklik belgesi alan kişiler önce kalfalık sınavını daha sonra ise ustalık sınavına katılarak istedikleri belgelere sahip olabilir. Mesleki eğitim kanunu kapsamında kişilerin ustalık belgesi alabilmesi için ilgili meslekte toplam 5 yıl prim ödemesinin yapılmış olması gerekir. Ancak mesleklere göre bu süre değişiklik gösterebildiği için SGK prim cetvelindeki meslek kodlarının yanlarında yazılan primlere dikkat edilmesi de gerekir.
USTALIK BELGESİ KİMLER ALABİLİR?
Ustalık belgesi almak isteyen kişiler, başvuru için gerekli olan şartların neler olduğunu da araştırmaktadır. Ustalık belgesi için başvuruda bulunabilecek olan kişiler şu şekilde sıralanabilir;
- İlk olarak kişilerin kalfalık belgesine sahip olması gerekir
- İlköğretim ya da ortaöğretim mezunu olunması gerekir
- Kendi branşlarında üç yıllık meslek lisesi mezunu olan kişiler ustalık belgesi için başvuruda bulunabilir
- MYK tarafından verilmiş olan dördüncü seviye yeterlilik belgesine sahip olan kişiler
- MEB tarafından verilmiş olan dördüncü seviye kurs belgesi olan kişiler
- Mesleki açık lise ile eğitim gören ve eğitiminin yüz yüze eğitim kısmını da tamamlamış olan kişiler
- Elektrik tesisatçı yetki belgesi olan kişiler
- Ustalık belgesi mesleki eğitim merkezi bünyesine alınmadan önce ilgili esnaf ve sanatkarlar odası tarafından verilmiş olan ustalık belgesine sahip olan kişiler
DENKLİK SINAVI NEDİR?
Ustalık belgesi almak için ustalık belgesi başvurusunda bulunacak olan kişilerin sahip olduğu önceki belgelere ve çalışma sürelerine göre mesleki eğitim merkezlerinde katılmaları gereken eğitimlerden muaf olarak direkt sınava girebilmelerine denklik denilir. Denklik sınavına girebilmek için kişilerin yukarıda belirtilen belgelerden en az birine sahip olması gerekmektedir. Belgelerden birine sahip olan kişiler direkt olarak denklik sınavına girmeye hak kazanmış olur. Sınavda başarılı olanlar ise ustalık belgelerini alabilir. Ustalık belgesi almak için denklik sınavına girecek olan kişilerden talep edilen belgeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;
- Öğrenim belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi
- Kalfalık belgesinin aslı ve bir adet fotokopisi
- Nüfus cüzdanının aslı ve bir adet fotokopisi
- İki adet biyometrik fotoğraf
- Başvuruya dahil edilecek ya da muafiyet gösteren belgeler
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.