Uzman isim aşırı sıcaklar konusunda uyarıda bulundu!
Kocaeli Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Büşra Müderrisoğlu, yaz aylarında artan sıcaklıklar karşısında alınacak önlemler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
Kocaeli Şehir Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Şeyma Büşra Müderrisoğlu, yaz aylarında artan sıcaklıklar karşısında alınacak önlemler konusunda bilgilendirmelerde bulundu.
SICAK ÇARPMASI
Dr. Müderrisoğlu, "Vücudumuz normal fonksiyonlarını yerine getirebilmek için belli bir ısı aralığında çalışmak zorundadır. Bu nedenle sıcak havalarda terleme yoluyla vücut ısımızı dengede tutmaya çalışır. Fakat aşırı sıcak ve nemli havalarda vücut terleme yoluyla ısısını düzenleyemez ve sıcaklık artışı olur. Bu durumda vücudumuzun termoregülatör (ısı düzenleyici) sistemleri etkilenir ve normal fonksiyonlarını yerine getiremez, bu da sıcak çarpması olarak adlandırılan duruma yol açabilir." dedi.
ÇOCUKLAR VE YAŞLILAR
Sıcak çarpması durumunda görülebilecek belirtileri sıralayan Dr. Müderrisoğlu, "yüksek ateş, baş dönmesi, sersemlik hali, şiddetli baş ağrısı, cilt değişiklikleri (kızarıklık, döküntü, kuru ve sıcak cilt vb.), bulantı, kusma, sıcak ödemi, kas krampları, nefes darlığı, hızlı kalp atışı, bilinç değişiklikleri, sıcağa bağlı senkop gibi semptomlar görülebilir. Vücut ısısını düzenleme mekanizmaları yetersiz olan çocuklar ve yaşlılar sıcak çarpması açısından riskli gruplardadır. Ayrıca; kalp hastalığı, astım-koah gibi solunum sistemi hastalıkları, diyabet, böbrek hastalığı vb. gibi kronik hastalığı olanlar, hipertiroidi hastaları ve ateşli hastalığı olanlar, hamileler, vücut ısısını düzenleme mekanizmalarını etkileyebilecek ilaç kullananlar, yoğun fiziksel güç gerektiren işlerde çalışanlar ve yoğun egzersiz yapan sporcular da yine riskli gruplardadırlar." açıklamasında bulundu.
DIŞARIYA ÇIKMAMAK...
Dr. Müderrisoğlu, "Zorunlu olmadıkça güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde (10:00-16:00 arası) dışarıya çıkmamak, vücudumuzun sıvı dengesini korumak ve dehidratasyondan korunmak için bol sıvı ve mineral içeriği yüksek içecekler tüketmek, kapalı ortamların serinliğine ve havalandırmasına özen göstermek, hafif ve sulu yiyecekler tüketmek, ağır ve yağlı, sindirimi sorunlu yiyeceklerden kaçınmak, açık renkli, ince ve bol giysiler tercih etmek, güneş ışığına doğrudan teması azaltmak için şemsiye, şapka gibi aksesuarlar kullanmak ve uygun koruyucu faktörlü güneş kremleri kullanmak, sık sık ılık duş almak, ağır efordan kaçınmak ve egzersizleri günün sıcak saatlerinde değil, serin saatlerinde yapmaya dikkat etmek gerektiğini" belirterek sözlerini sonlandırdı.