Uzmanı uyardı! "Çatı katları kaldırılmalı"

İMO Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, “Çatı katlarının kaldırılmasını öneriyoruz. Deprem doğal bir afettir, ancak kaliteli mühendislik ile güvensiz bir yapı olması mümkün değildir” dedi.

Uzmanı uyardı! "Çatı katları kaldırılmalı"

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi bugün 11:00'da şube binasında çatı katlarının oluşturduğu tehlikeleri konu alan bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada çatı katlarının kaldırılmasını talep ettiler.

Uzmanı uyardı! "Çatı katları kaldırılmalı" - Resim : 1

UZMANINDAN UYARILAR

İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, “Kocaeli başta olmak üzere, yapıların çoğu ülkemizde betonarme olarak inşa edilmektedir. Betonarme yapı iki ana malzeme olan demir donatı ve betonun uyum içerisinde çalıştığı bir yapı türüdür. Malzeme kalitesi ve standartları tüm yapılar için büyük önem taşır. Aynı zamanda kaliteli malzeme kadar kaliteli proje ve kaliteli işçilik de önemlidir. “Nedir bu kaliteli proje?” sorusunun temelinde 2018 yılında yayınlanan Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde gerekli tüm cevaplar bulunmaktadır. Örneğin düzensizlikler konusu betonarme projeler için dikkatle irdelenmesi gereken bir konudur.

ÇATI KATLARI DÜZENSİZLİK SEBEBİ

Düzensizlikler yelpazesi geniş bir konudur. Yapılar için planda düzensizlik, düşeyde düzensizlik, katlar arası düzensizlik, irdelenmesi proje yapım aşamasında dikkat edilmesi, kontrol edilmesi gereken yapısal durumlardır. Bu durumların göz ardı edilmesi, yapılar için, can güvenliğini tehdit eden bir unsura dönüşmesinin önünü açmaktadır. Deprem bölgesi olmamıza rağmen 1999 Gölcük Depremi sonrası şehrimizde yapılar için en büyük düzensizlik sebebi olan çatı katlarıdır.

SIKINTILAR VAR

Çatı katları mimari ve ticari kaygılar nedeniyle normal katlara göre oldukça farklı planlarla tasarlanmakta. Bu planların farklı olması da statik projelendirme sırasında binanın düşey elemanların sürekliliğini bozmaktadır. Bir binada taşıyıcı elemanların bir bütün olarak inşa edilmesi düşey düzensizlik durumunu ortadan kaldıracağı için o bina daha güvenli hale gelmiş olacaktır. Fakat ne yazık ki mimari projede yapılan planların bozulması istenmediği için inşa edilen birçok çatı katında alt kattan gelen kolonların hepsi çatı katlarında devam ettirilememektedir. Bu durum statik proje açısından oldukça tehlike arz eder hale gelmektedir. Ayrıca çatı katları izolasyon, mülkiyet ve yapı güvenliği gibi sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Şehrimizin her köşesinde bu problemlerle karşılaşmak mümkündür.

"ÇATI KATLARI KALDIRILMALI"

Maalesef günümüzde ticari kaygılar, can güvenliğini sağlayacak olan statik projelerin önüne geçmektedir. Her kurum ve kuruluşun, şahısların statik projelere gereken önemi vermesini istiyoruz. Zira olası bir büyük depremde 6 Şubat 2023’te büyük bir acıyla yaşadığımız o günler tekrar edecektir. Ülkemizde olan depremlerde edindiğimiz tecrübeler sonucu ilk hasar alan ve yıkılan yerler çatı katlarıdır. İMO Kocaeli olarak çatı katlarının kaldırılmasını öneriyoruz. Deprem doğal bir afettir, ancak kaliteli mühendislik ile güvensiz bir yapı olması mümkün değildir. Unutmayalım her can güvenli bir yapıda yaşamayı hak eder” şeklinde konuştu.

Uzmanı uyardı! "Çatı katları kaldırılmalı" - Resim : 2

Kaynak: BÜLTEN