Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Vali Yardımcısı Çalık: “Rant olmadan da bir şey olmuyor”

11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin 120. gününde Kocaeli Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi, ticaret odaları ve akademik odaların ortaklığında Kocaeli Kongre Merkezi’nde “120. Günde Kocaeli’den Depremlere Bakış’ adlı deprem panel gerçekleştirildi. Panelde konuşan Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, “6 Şubat depremleri ve 99 Marmara depremine baktığımız zaman hükümet hemen oradaydı. Devletin yaptığı TOKİ konutlarına hiçbir şey olmadı ama diğer evler yıkıldı. Kentsel dönüşüm için vatandaşlar yanaşmıyor. Neymiş rant olacakmış. Rant olmadan da bir şey olmuyor” dedi.

11 ili etkileyen Kahramanmaraş

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin 120. gününde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Ticaret Odası, Körfez Ticaret Odası, Gebze Ticaret Odası, Kocaeli Müteahhitler Birliği, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi, TMMOB Mimarlar Odası ve İMEAK Deniz Ticaret Odası Kocaeli Şubesi işbirliğinde düzenlenen, ‘120. Günde Kocaeli’den Depremlere Bakış’ paneli bugün Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.  Panelde ‘Kocaeli’den depremlere bakış’ ve ‘Depremin hukuki boyutu’ adlı 2 ayrı panel düzenlenirken, ‘Kocaeli’den depremlere bakış’ panelinde KOÜ Jeofizik Müh. Bölüm Başkanı Fadime Sertçelik, Jeofizik Mühendisi Öğretim Üyesi Şerif Barış, Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki ve değerli katılımcılar söz aldı. ‘Depremin hukuki boyutu’ paneli KOÜ Hukuk Fak. Dekanı Bayram Keskin moderatörlüğünde gerçekleştirildi. Panelde Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platfotmu Başkanı Gürsel Öngüren, Maltepe Üniversitesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Başkanı Etem Saba Özmen, KOÜ Ceza Hukuku Öğretim Üyesi Faruk Turinay konuşmacı olarak katıldı. 

İLGİ BÜYÜKTÜ

Panele Kocaeli Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Osman Günler, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Necmi Bulut, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Gebze Ticaret Odası Başkanı Abdurrahman Aslantaş, TMMOB Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Alper Dülger, İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün, panel konuşmacıları, akademisyenler ve ilgili kurum ve kuruluş personeli katıldı.

ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ

Kocaeli Üniversitesi Doç. Dr. Mustafa Eren, “6 Şubat ülkemizin 11 ilinde eşi benzeri görülmemiş bir olaya şahit oldu. Bu şekilde bir depremde devlet ve millet el ele vererek depremzedelerin yanına koştur. Kocaeli bu sınavda başarılı oldu. Özellikle deprem bölgesine yağmış olduğu yardımlarla böyleye seferberlik ilan ettiler. Kocaeli Üniversitesi olarak biz de imkânlarımız ölçütünde deprem bölgesine yardımlarımızı gönderdi ve göndermeye de devam ediyoruz. Küçük dar alanda başlattığımız çalışma bugünlere geldi bugün de meyvesini alıyoruz. Bu programlar çok daha ileriye giderek ses getirecek. Kocaeli Üniversitesi olarak her alanda elimizden geleni yapmaya hazırız” dedi. 

CANTÜRK: ÇOCUKLAR KÖKLERİNE ÇEKİYOR 

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Zafer Cantürk, “Deprem öncesinde de deprem sonrasında da pek çok ilke imza attık. Çeşitli programlar yapıyoruz çeşitli senaryolarla deprem ve diğer afetlere yönelik tatbikatlar yapıyoruz. Deprem sonrasında da inanılmaz şeyler gördük. Biz öğrencilerimizi hep z kuşağı, y kuşağı olarak değerlendiriyorduk ama deprem sonrası gördük ki çocuklar köklerine çekiyor. Çocuklar inanılmaz gayretler gösterdiler. Öncülük yaptılar. Ben büyük bir mutluluk duydum. Depremin getirdiği acılara rağmen çocukların davranışlarından keyif duydum geleceğimiz emin ellerde dedim. Hala yardımları göndermeye devam ediyoruz. Çalışmalar hala devam ediyor. Şehrimizdeki binaların değerlendirilmesi, zemin etütlerin yapılması konusunda devam ediliyor. Biz de okulda afet koordinatörlüğü kurduk” dedi. 

DEPREM EĞİTİMİ AÇISINDA KIYMETLİ BİR OLAY

Cantürk, “Aynı zamanda üniversitemiz kampüsünde gönüllü arama kurtarma ekibi kurmak için arkadaşlarımızla çalışmalarımız devam ediyor. Bizler bu felaketten ders çıkarttık. Yıkıntılardan bir umut filizlendiğini tüm dünya bizimle yaşadı. Bugün burada depremden sonra neler başardığımızı görmek için toplandık. Türkiye deprem konusunda büyük adımlar attı. Eğitim ve farkındalık çalışmalarıyla bilinçlendik. Büyük çabalar sarf ettik ancak eksikliklerimizin olduğunu ve bu anlamda çalışmalar yapmamız gerektiğini de belirtmek istiyorum. Gençler geleceğe umutla bakın, kurallardan, ilkelerden sağmayın sapılmaması için dirayetli olun ki bu tür felaketlerde en küçüğünü yaşayalım. Ulusal kalite formunun ikincisini bu yıl yapmayı düşünüyoruz. Kocaeli’de bir afet eğitim merkezi ve afet müzesinin kurulması için gayret gösteriyoruz bunun için de sponsor arayışlarımız devam ediyor. Deprem eğitimi açısında kıymetli bir olay” dedi. 

GÜNLER: VERİ OLUŞTURMASI AÇISINDAN ÖNEMLİ

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Osman Günler, “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak depremle ilgili çok sayıda çalışmalar yapıldı. TÜBİTAK’la Kocaeli’de zemin yapılaşmasına dair plan çalışmaları yaptık. Belki bu panelde de konuşulacak konular bizlere veri olacak. Ortaya çıkan zemin sınıfının belirlenmesi ile beraber Kocaeli’de yapılan tüm binaların zemin sınıflandırılması belli oldu. Buradan çıkacak sonuçların Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne veri oluşturması dileğiyle hepinize teşekkür ediyorum” dedi. 

ÇALIK: “RANT OLMADAN DA BİR ŞEY OLMUYOR”

Vali Yardımcısı Ekrem Çalık, “6 Şubat’ta gözümüzü çok büyük bir afete açtık. Valimiz depremden birkaç saat içinde görevli olarak yola çıktı. O kadar güzel akış oldu ki Kocaeli’den seferberlikle ortaya konulan yardımlar hiçbir sorun yaşamadan bölgelere ulaştı. Biz yardım talebinde bulunmadık gelen yardım taleplerini organize etmeye çalıştık. Adeta karınca misali bu çocuklar nasıl organizasyonu öğrendilerse hiçbir sorun yaşamadık. Kocaeli depremi yaşadığı için depremin acısıyla o refleksi gösterdi. 120 günde o acıları yaşıyor muyuz dersek o travma yıllardır Kocaeli’de var. 6 Şubat depremleri ve 99 Marmara depremine baktığımız zaman hükümet hemen oradaydı. Devletin yaptığı TOKİ konutlarına hiçbir şey olmadı ama diğer evler yıkıldı. Kentsel dönüşüm için vatandaşlar yanaşmıyor. Neymiş rant olacakmış. Rant olmadan da bir şey olmuyor” dedi. Konuşmaların ardından panelde konuşmacılar yerlerini aldı.