Vatandaş ne yapacak? Borcu borçla kapama dönemi sona eriyor!
Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar vatandaşın cebini zorlarken, kredi kartlarına veya kredilere olan talebi ise artırıyor. Özellikle son yıllarda borcun borçla kapatıldığı Türkiye'de, bu durum değişiyor.
Türkiye'de yüksek enflasyon, faizlerde yaşanan artış vatandaşın belini biraz daha bükerken, kredi kartlarına ve kredilere olan talebi ise artırdı. Kredilerle ve kredi kartlarıyla alışverişini yapmak durumunda kalan yurttaşlar, borcu ise borçla kapatıyor. Ancak ihtiyaç kredilerindeki aylık bazda faiz değişimi bu durumun sona ermesini sağlayabilir.
Sözcü Gaztesi'nden Mehtap Özcan Ertürk'ün haberine göre, Merkez Bankası'nın faizi artışı sırasında ve öncesinde yapmış olduğu regülasyonlarla birlikte bankalar da kredi faizlerinde artış yaptı. Bunun sonucunda en düşük ihtiyaç kredisinin faiz oranı yüzde 5'e dayanırken, en yükseği de yüzde 7 seviyelerini gördü.
YÜZDE 7'YE YAKIN FAİZ ORANI
Bankalarda arasında en ucuz ihtiyaç kredisi faizi yüzde 4,94 oldu. Bu oran aynı zaman da 10 bin TL'lik ihtiyaç kredisinde yüzde 113, 26 oranında maliyeti artırırken, geri ödemesinin de 14 bin 696 TL'ye kadar yükselmesine neden oluyor. En yüksek faiz oranı ise 6,99'a ulaşıp, 10 bin TL tutarında çekilen kredinin 16 bin 889 TL'lik faiz uygulanmasına ve kredinin yıllık maliyetinin yüzde 187,58'e ulaşmasına neden oluyor.
YÜZDE 5'E ÇIKARILABİLİR
Merkez Bankası pazar günü yapılacak olan yerel seçimleri beklemeden faiz artışına giderken, nakit avanslar ise yüzde 4,42'den yüzde 5'e yükseltildi. Kur Korumalı Mevduat programında ise faizler yüzde 5 olurken, kredi kartı faizleri de aylık bazda yüzde 3,66'ya çıkartılmış fakat bunun seçimin ardından yüzde 5 seviyelerine yükseltileceği tahmin ediliyor.