Veliler devletten fazla ödeyecek

Tekirdağ’da bir okul müdürü, okulun ilk gün töreninden sonra kürsüye 3 temizlik görevlisini çıkararak velilere seslendi: “Birinin ücretini devlet, diğer ikisinin ücretini siz veliler ödeyeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

Veliler devletten fazla ödeyecek

Eğitimde yokluklar arttıkça okul yönetimleri velilerin cebine el atıyor. Milli eğitim bakanı “Kayıt ücreti kesinlikle alınmıyor” dese de okullar temizlikten kırtasiyeye devletin karşılamadığı giderlerini velilerin üstüne yığıyor. Tekirdağ’da bir veli okulun açıldığı ilk gün müdürün kürsüye 3 görevli çıkarıp “Birinin ücretini devlet, ikisini siz veliler ödeyeceksiniz” dediğini anlattı.

OKUL İŞLERİNE VELİLERİ ÇAĞIRIYORLAR

Ergene Sağlık Mahallesi’nde yaşayan Elif isimli veli, sınıfın perdelerini velilerin yaptıracağını belirterek “Bir de okuldan kırtasiye listesi gönderdiler. Listenin tamamı 2 bin TL tuttu. İki üç çocuğu olan ne yapsın?​” ifadelerini kullanarak eğitimin her aşamasının paralı hale geldiğini söyledi. ‘Kaynak yok’ denilerek depreme dayanıklı olmayan okullarda halen eğitimin sürdüğünü belirten Elif “Okulumuz bu sene boşaltılacaktı ama öylece duruyor. Bir deprem olsa ne olacak?​” diye sordu. Okullarında temizlik görevlisi yeterli olmadığı için okullar açılmadan birkaç gün önce kendisini sınıfı temizlemek için aradıklarını söyleyen veli, “Okulun temizlik görevli sayısı yetersiz, mecbur gidip sınıfları diğer velilerle temizledim” dedi.

"DEVLET OKULU ANCAK BİZ ÖDÜYORUZ"

İsmini vermek istemeyen veli ise okulun ilk günü, okul müdürünün konuşma yaptıktan sonra üç kişiyi kürsüye çağırarak ‘Bunlar okulumuzun temizlik görevlileri. Sadece birinin ücretini devlet veriyor. Diğer ikisinin ücretini siz velilerimizin destekleri ile ödeyeceğiz’ dediğini söyledi. Veli, müdürün bu sözlerinin birçok veli tarafından “Okul devletin okulu neden biz temizliğe para veriyoruz?​” diye tepki gösterdiğini de aktardı.

OKUL UZAK, SERVİS PAHALI

Velilerden Güray, bu yıl 1. sınıfa başlayan çocuğunun okulu depreme dayanıksız olduğu için yıkılıp yeniden yapılmayınca çocuğunun başka bir mahalledeki okula verildiğini belirterek “Servise versek en az 2 bin TL. Vermesek başka dert. Şimdilik eşim götürüyor ama havalar soğuyunca ne yapacağız? Devlet eğitime yeterli para ayırmadığı için bizim çocuklarımız mağdur oluyor” tepkisini gösterdi. Velilerden Filiz de ortaokula giden çocuğunu mecburen servise yazdıracağını ama servis ücretini nasıl ödeyeceğini kara kara düşündüğünü söyledi.

Kaynak: Evrensel Gazetesi