Vişne Reçeli Ne Zaman, Nasıl Yapılır? Püf Noktaları
Reçel denildiği zaman akla ilk gelen türleri çilek ve vişne oluyor. Ancak bu iki eşsiz lezzetin yanı sıra farklı birçok reçelde Türk mutfağında yer almaktadır. Portakal, turunç, erik, ayva, incir ve patlıcan reçeli gibi sayısız reçel çeşitleri, kahvaltı sofralarına ayrı bir tat katmaktadır.
Türk damak tadına en uygun reçel türlerinden biri olan vişne reçeli, çilek reçeline göre daha mayhoş bir tada sahiptir. Reçelde hafif bir ekşilik sevenlerin ilk tercihi olan vişne reçeli, genel olarak temmuz ve ağustos aylarında hazırlanır. En güzel vişnelerin tezgahlarda yer aldığı bu dönemde hazırlanan vişne reçelleri, kış ayları boyunca afiyetle tüketilir. Peki vişne reçeli yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte tam kıvamında vişne reçeli yapabileceğiniz tarif ve bu tarifte uygulayacağınız o püf noktaları…
VİŞNE REÇELİ YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Vişne reçeli yaparken ilk olarak çekirdeklerinin çıkartılması için pipetten yardım alınabileceğini belirtelim. Bu aşamada yapılması gereken sadece, yıkanıp sapları ayrılan vişnelerin sap kısmından pipeti itmek ve çekirdeğinin çıkmasını sağlamaktır. Bu işlemi tencerenin üzerinde yapmanız halinde, vişnenin suyunun da reçele dahil olmasını ve lezzetine lezzet katmasını sağlayabilirsiniz.
Gelelim en önemli püf noktasına… reçel için tercih edilecek olan vişnelerin özenle seçilmesi gerekir. Bu aşamada çürüksüz ve ezilmemiş vişnelerin kullanılması gerekir. Vişne reçeli yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer püf noktası ise kullanılacak olan kavanozlar ve kavanoz kapaklıdır. Bu malzemelerin reçel yapımından önce mutlaka güzelce yıkanması ve kurutulması gerekir. Aynı zamanda vişne reçelinin uzun süre sağlıklı bir şekilde muhafaza edilmesi için kullanılacak olan kavanoz kapaklarının daha önce hiç kullanılmamış olması da gerekmektedir.
VİŞNE REÇELİ İÇİN GEREKLİ OLAN MALZEMELER
Tam mevsiminde katkısız reçel yaparak kahvaltı sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Tüm reçel türleri genel olarak her mevsim market raflarında yer alıyor. Ancak bu reçellerin uzun ömürlü olabilmesi için farklı mikroorganizmalar yapım aşamasına dahil ediliyor. Sonuç olarak hazır alınan reçellerin hiçbiri evde yapılan katkısız reçeller ile aynı tada sahip olmamaktadır.
Evinizde kolay bir şekilde vişne reçeli hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;
- 1 kg vişne
- 1 kg toz şeker
- 1 limonun suyu
- 1 adet çubuk tarçın
- 2 diş kuru karanfil
EVDE LEZZETLİ VİŞNE REÇELİ NASIL HAZIRLANIR?
Vişne reçeli yapmak için ilk olarak vişnelerin yıkanması ve aralarında çürük ya da ezik varsa bunların ayıklanması gerekir. Ardından ayıklanan vişnelerin yarısı bir tencereye alınır, üzerine yine şekerin yarısı dökülür. Kalan vişneler de şekerin üzerine döküldükten sonra en üste de şekerin kalan yarısı ilave edilir. Bu aşamadan sonra tencerenin kapağı kapatılır ve bir gece boyunca bekletilir. Bu sayede vişneler sulanacak ve reçel yapmak için en ideal kıvama gelecektir.
Şeker erimiş ve vişneler suyunu salmış ise tencere ocağa alınır. Eğer vişneler istenildiği kadar suyunu salmamış ise iki ila üç saat daha beklenir. Kısık ateşte kaynatılmaya başlanan vişnelere aroma katması için tarçın ve karanfil ilave edilir. Kaynamaya başlayınca tencerede köpüklerin oluşmaması için az miktarda tereyağı ilavesi yapılır. Ardından reçel kıvam alıncaya kadar kısık ateşte kaynatılmaya devam edilir. Reçelin kıvamını kontrol etmek için porselen ya da cam bir tabak tercih edilmelidir. Kaşık yardımı ile alınan reçel suyu çabuk dağılmıyor ise üzerine limonun suyu da ilave edilir ve beş dakika daha kaynatılır. Ardından sıcak sıcak kavanozlara aktarılır ve ters çevrilerek muhafaza edilir.