X hastalığı nedir, belirtileri neler?

X hastalığı nedir, belirtileri neler?

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2018 yılında gündeme getirdiği Disease (X) hastalığı, günümüzde yeniden dikkat çekiyor. Henüz gerçekleşmemiş ancak potansiyel bir tehdit oluşturabilecek bilinmeyen bir patojeni temsil eden bu hastalık, araştırmacılar, bilim insanları ve uzmanlar tarafından olası bir pandemi senaryosu için ele alınıyor.

DSÖ, 2022 yılında 25 virüs ailesini ve bakteriyi incelemek üzere 300 bilim adamını bir araya getirerek patojenlerin potansiyel risklerini değerlendirdi. Bu çalışma sonucunda oluşturulan listede, DSÖ tarafından ilk kez 2018 yılında tanınan Hastalık X de yer alıyor. DSÖ, Disease (X) hastalığını, "ciddi bir uluslararası salgının [bilinmeyen] bir patojenden kaynaklanabileceği bilgisini temsil ettiğini" ifade ediyor.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kovid-19'un bir tür "Hastalığımız X" olabileceğini ve bilim insanlarının bu deneyimden aktif olarak ders çıkardığını belirtti. Hürriyet'in haberine göre, DSÖ'ye göre, Kovid-19'dan daha fazla hasara yol açabilecek potansiyele sahip olan bir Disease (X) salgını yaşanma ihtimali bulunuyor.

Johns Hopkins Üniversitesi Sağlık Güvenliği Merkezi'nden Dr. Amesh Adalja, DSÖ'nün Disease (X) konseptini, Kovid-19'un neden olduğu küresel felaketin ötesine geçebilecek potansiyel bir krizi ifade etmek için kullandığını belirtti. Dr. Adalja, 1918 grip salgınında dünya çapında tahminen 50 milyon insanın öldüğünü hatırlatarak, "COVID-19 gibi bir olayda bu kadar başarısız olsaydık, 1918 düzeyindeki bir olayda ne kadar kötü durumda olacağımızı hayal edebilirsiniz" dedi.

Bu nedenle, dünya genelinde uzmanlar, en kötü senaryoya hazırlıklı olmak adına güçlü ve etkili bir eylem planı üzerinde çalışıyor. Ghebreyesus, erken uyarı sistemlerinin ve aşırı yüklenen sağlık altyapısına karşı bir planın gelecekteki potansiyel bir senaryoya karşı yardımcı olabileceğini vurguladı.

Disease (X) hastalığı, DSÖ tarafından Şubat 2018'de, gelecekteki bir salgına neden olabilecek varsayımsal, bilinmeyen bir patojeni temsil etmek üzere plan öncelikli hastalıkların kısa listesine eklenmiş bir hastalık ismidir.

Kaynak: HABER MERKEZİ