‘Yalınayak’ Fernas işçileri Meclis’te! “Tedirgin ettiler”
Fernas Madencilik işçilerinin Soma’dan Ankara’ya başlattıkları yürüyüş Meclis’e vardı. Dün Meclis’e ‘yalınayak’ giren işçiler bugün önce içeri alınmadı, sonra partilerin grup başkan vekilliklerinin devreye girmesiyle tekrar içeri alındı. Gazetemize konuşan Bağımsız Maden İş örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, “Yalınayakla Meclis’e girişimiz birilerini tedirgin etti.” dedi.
Manisa’nın Soma ilçesinde bulunan AK Parti Batman Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’nun sahibi olduğu Fernas Madencilik’te iş güvenliği, düşük ücret ve sendikal haklar için işçilerin Soma’dan Ankara’ya başlattığı yürüyüş Meclis’e ulaştı. Dün CHP, DEM Parti, EMEP ve İYİ Partili milletvekillerinin gelmesiyle madencilerin Ankara'ya girişi sağlandı. Madenciler, muhalefet milletvekilleriyle beraber iller arasında kullandıkları otobüsle TBMM’ye gitti.
MECLİS’TE GÖRÜŞMELER SÜRECEK
Fernas Madencilik işçileri dün TBMM’de CHP, DEM Parti ve TİP’li milletvekilleriyle basın açıklaması gerçekleştirmişti. Bugün ise önce Meclis’e alınmadılar, sonra yine muhalefet partilerinin grup başkan vekillerinin araya girmesiyle içeri alındılar. Bunun üzerine gazetemize konuşan örgütlenme uzmanı Başaran Aksu, “Giriş yasağı gelmişti. Tahmin ediyoruz ki buradakiler böyle bir eylemle hiç karşılaşmamıştı. Yalınayakla Meclis’e girişimiz birilerini tedirgin etti. Meclis güvenlik amirliği yasağı getirmeye çalıştı fakat grup başkan vekillerinin devreye girmesiyle yasak kalkacak. Bugün Elazığ AK Parti Milletvekili Erol Keleş ve Tokat AK Parti Milletvekili Mustafa Arslan’la görüşeceğiz. En önemli amacımız Fernas’ın patronunu masaya oturtmak ve işçilerin haklı taleplerini dile getirmek.” dedi.
FERNAS İŞÇİLERİ NEDEN YÜRÜYOR?
Fernas Madencilik isimli şirkette çalışırken Bağımsız Maden İşçileri Sendikası'na (Bağımsız Maden İş) üye oldukları için işten çıkarılan madencilerin direnişi sürüyor. 26 Ağustos’ta işten çıkarılan 6 işçi, aynı gün maden önünde eylem başlattı. Jandarmanın işçilere saldırması sonucu 70 kişi gözaltına alındı. İşçiler gözaltından çıktıktan hemen sonra aileleriyle eylemlerine kaldığı yerden başlamak istedi. Ancak jandarmanın tekrar saldırması sonucu 5 işçi gözaltına alındı. Bu süreçte maden içindeki güvenlik önlemlerinin yetersiz olduğu gerekçesiyle iş bırakan 8 işçi daha işten çıkarıldı ve işten çıkarılan işçilerin sayısı 14'e yükseldi.
TALEPLER
Fernas işçileri işçi güvenliği, maaş artışı, sendikal örgütlenme özgürlüğü ve açlığa mahkum edilmemek için yürüyor.