Bugün ne pişirsem? Günün menüsü 14 Kasım 2024
14 Kasım 2024 Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre!
Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diye düşünüyorsanız bu menü tam size göre. İşte tam damağınıza uygun; Fırında Misket Köfteli Türlü, Tel Şehriyeli Pirinç Pilavı, Süzme Yoğurtlu Soğan Mezesi.
FIRINDA MİSKET KÖFTELİ TÜRLÜ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
KÖFTESİ İÇİN;
- 700 gr kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 adet yumurta
- 1 küçük çay bardağı galeta unu
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Bir tutam maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
SEBZELERİ İÇİN;
- 4 adet patates
- 3 adet patlıcan
- 2 adet kabak
- 3 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- 10-15 adet çeri domates
ÜZERİ İÇİN;
- 1 yemek kaşığı salça
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
KIZARTMAK İÇİN;
- sıvı yağ
FIRINDA MİSKET KÖFTELİ TÜRLÜ TARİFİ NASIL YAPILIR?
- İlk önce köftemizi hazırlayalım kıymayı bir kaba alalım.
- Üzerine yumurta, rendelenmiş soğan ve sarımsak sıvı yağ galeta unu ve baharatları ekleyip yoğuralım.
- Üzerine ince kıyılmış maydanozu ekleyip tekrar yoğurup streçleyelim, buzdolabında 1 saat kadar dinlendirelim.
- O sırada sebzeleri doğrayıp kızartalım.
- Patlıcanları alacalı soyup küp şeklinde doğrayalım ,tuzlu suda 15 -20 dakika bekletip süzelim.
- Patates ve kabakları da aynı şekilde küp küp doğrayalım.
- Sıvı yağını tavaya alıp kızdıralım, sırasıyla patates patlıcan ve kabağı kızartalım.
- Havlu kağıt serili tepsiye alalım.
- En son köftemizi misket şeklinde biraz büyük olacak şekilde elimizi hafif suyla ıslatarak yuvarlayalım.
- Kızgın yağda hafif kızartalım, kenara alalım yeşil ve kırmızı biberi de sebzelerin boyutunda doğrayalım.
- Hepsini tepsimize alalım karıştıralım, tepsiye yayalım.
- Üzerine çeri domates koyalım, en son salçayı suda eritelim içine baharatları atıp karıştıralım, yemeğimizin üzerine dökelim.
- Üzerine yağlı kağıt örtüp önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 20 dakika pişirelim.
- Sonra yağlı kağıdı alalım, üzeri hafif kızarana kadar 10-15 dakika daha pişirelim.
TEL ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 su bardağı pirinç
- Yarım çay bardağı tel şehriye
- 50 gr tereyağı
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı tavuk suyu (200 ml)
- 2,5 su bardağı sıcak su (500 ml)
PİRİNCİ ISLATMAK İÇİN;
- Sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
TEL ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Öncelikle 2 su bardağı pilavlık pirinci uygun bir kabın içerisine alalım.
- 1 tatlı kaşığı tuzu ve üzerini geçecek kadar Ilık suyu ekledikten sonra pirinçleri yaklaşık 20 dakika beklemeye bırakalım.
- Sürenin sonunda pirinçleri birkaç defa iyice nişastasından arınıncaya kadar yıkayalım.
- Diğer taraftan tencereye 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alalım.
- Yağ ısındıktan sonra yarım çay bardağı tel şehriyeyi ilave edelim.
- Şehriyeler kızarıncaya kadar orta ateşte karıştırarak kavuralım.
- Şehriyelerin rengi yeterince koyulaştığında suyu süzülmüş pirinçleri tencereye ilave edelim.
- Birkaç dakika şehriyelerle pirinçleri birlikte kavuralım.
- Bu aşamada üzerlerine 50 gram tereyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 su bardağı tavuk suyu ve 2,5 su bardağı sıcak su ekleyerek tencerenin kapağını kapatalım.
- Pilavımızı kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alarak suyunu tamamen çekinceye kadar pişirelim.
- Üzerine bir kağıt havlu örterek yaklaşık 10 dakika dinlenmeye bırakalım.
- Nazikçe karıştırdığımız tel şehriyeli pirinç pilavımız artık servise hazır. Deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun.
SÜZME YOĞURTLU SOĞAN MEZESİ TARİFİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet kırmızı biber
- 1 adet havuç
- 1 diş sarımsak
- Yarım çay bardağı soya sosu (60 ml)
- 1 kase süzme yoğurt
SÜZME YOĞURTLU SOĞAN MEZESİ TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Yoğurtlu soğan mezesi için öncelikle kırmızı kapya biberi küçük küçük doğrayalım.
- Kuru soğanları da julyen doğrayarak bir kenara alalım.
- Ardından havucun kabuğunu soyarak rendeleyelim.
- Tavaya sıvı yağ alalım ve üzerine havuçları, kırmızı biberleri ve doğradığımız soğanları ilave edelim.
- Son olarak sarımsağı ekleyerek sebzelerimizi sotelemeye başlayalım.
- Biberler ve soğanlar diriliğini kaybedince kadar orta ateşte sürekli karıştırarak kavurmaya devam edelim.
- Yeterince piştikten sonra üzerlerine soya sosunu gezdirelim. Bu tarifte soya sosu kullandığım için tekrar tuz eklemedim, soya sosu kullanmadan hazırlarsanız damak tadınıza göre tuz ilave edebilirsiniz.
- 1-2 dakika daha karıştırarak kavurduktan sonra sebzelerimizi ocaktan alabiliriz.
- Sebzelerimizi yoğurtla buluşturmadan önce biraz soğumaları gerekiyor. Bu yüzden daha hızlı soğumaları için bir tabağa aktaralım.
- Genişçe bir kaseye süzme yoğurdu alalım ve tel çırpıcı ile karıştırdıktan sonra üzerlerine soğuyan sebzelerimizi ilave edelim.
- Son olarak tüm malzemeyi nazikçe karıştıralım.
- Süzme yoğurtlu soğan mezemiz artık servise hazır. Afiyet olsun!