Bugün Ne Pişirsem? Günün Menüsü 15 Kasım 2024

Bugün ne pişirsem diyenler ve farklı lezzet alternatifleri arayanlar için müjde! Tadına doyamayacağınız, pratik şekilde hazırlanabilen ve birbirini tamamlayan lezzetler, günün menüsünde sizleri bekliyor. Eğer 'Akşam yemeğinde ne yesek?' sorusunun cevabını arıyorsanız, bu menü tam da size göre!

Bugün Ne Pişirsem? Günün Menüsü 15 Kasım 2024

Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diye düşünüyorsanız bu menü tam size göre. İşte tam damağınıza uygun; Ekşili Yuvalama Çorbası, Zeytinyağlı Barbunya ve Mevsim Salatası tarifi.

EKŞİLİ YUVARLAMA İÇİN MALZEMELER
KÖFTESİ İÇİN

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı irmik1 çay bardağı kadar un
  • 1 adet yumurta
  • 1, 5 yemek kaşığına yakın salça
  • 1 +çeyrek su bardağı sıcak su (bulguru ıslamak için )
  • Tuz
  • Karabiber

ÇORBASI;

  • 350 gram kuşbaşı et (kemikli varsa daha iyi olur )
  • 1, 5 su bardağı önceden ıslatılmış nohut
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 buçuk yemek kaşığına yakın biber salçası
  • 6 su bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz
  • Pul biber
  • 1 çay kaşığı limon tuzu

ÜZERİNE;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane

EKŞİLİ YUVALAMA NASIL YAPILIR?

1.Köftesi için ince bulgur ve irmiği 1+çeyrek su bardağı su ile ağzı kapanarak ıslanır (10 dakika kadar)

2.Islanan bulgura salça, un, yumurta, tuz ve karabiber eklenerek sakız kıvamına gelene kadar yoğrulur.

3.Parçalara ayırarak küçük köfteler elde edilir (Yuvarlarken ve yoğururken elinizi hafif ıslatın köfteler yapışmasın ve kuru olup çatlamasın. )

4.Eti tencere de suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.

5.Ardından 1 yemek kaşığı zeytinyağı ekleyip ters yüz ediyoruz ve 1 buçuk yemek kaşığı salçayla kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.

6.6 su bardağı suyu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz.

7.Kaynayan suya yuvaladığımız köfteleri ve tüm baharatları ekleyip kısık ateşe alıyoruz.

8.20-25 dakika kadar daha pişiriyoruz. ( dikkat edin fazla kaynatıp köftenin dağılmasına neden olmayın, tadarak ilerleyin ) o

9.Ocaktan almaya yakın haşlanmış nohutları da ekleyin.

10.Küçük tava da erittiğimiz tereyağın üzerine nane ekleyip yemeğin içine aktarıyoruz.

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA İÇİN MALZEMELER

  • 500 gram taze barbunya
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 adet domates
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz

ZEYTİNYAĞLI BARBUNYA NASIL YAPILIR?

  1. İlk olarak, barbunyaları bir tencereye alarak üzerini geçecek kadar su ekleyin ve 10 dakika kadar kaynatarak çıkan suyu süzün (barbunyalar pişsin ama dağılmasına izin vermeyin).
  2. Diğer yandan soğanları yemeklik doğrayın ve tencerede yarım su bardağı su ile pişirmeye başlayın.
  3. Soğanlar yumuşadıktan sonra zeytinyağını ilave ederek; önce salçayı, domatesi sonra da küp küp doğradığınız patatesleri, ince halkalar halinde doğradığınız havucu ve ince kestiğiniz sarımsakları ilave edin.
  4. 2 dakika kadar yağda çevirdikten sonra şeker, tuz ve 1 su bardağı kadar kaynar suyu ilave edin ve 10 dakika kadar patates ve havuçları pişirin.
  5. Daha sonra barbunyaları ilave ederek, suyu kontrol edin. Çok azalmışsa, bir miktar daha kaynar su ilave edebilirsiniz.
  6. Patatesler ve havuçlar pişene kadar tencerenin kapağı kapalı ve kısık ateşte kaynatın. Suyunu kontrol etmeyi unutmayın ki, tencerenin tabanı tutmasın.
  7. Yemeğiniz piştikten sonra ocaktan alıp, soğuduktan sonra servis edebilirsiniz.

MEVSİM SALATASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

  • 1 büyük boy turp
  • 2 orta boy havuç
  • 10 yaprak marul
  • 1 küçük soğanın yarısı
  • 1 buçuk su bardağı ince doğranmış lahana
  • Birkaç dal marulun göbek kısmından küçük yaprak

SÜSLEMEK İÇİN;

  • Zeytin
  • Maydanoz yaprakları
  • 1 tatlı kaşığı sumak

SOSU İÇİN;

  • Yarım limon
  • 1 kahve fincanı sızma zeytin yağı
  • İsteğe göre tuz

MEVSİM SALATASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Havuç ve turpu soyup maydanozları ve marulu yıkıyoruz. Marulumuzun göbek kısmından birkaç dal ayırarak gerisini ince ince doğruyoruz. Havuç ve turpu da rendenin iri tarafıyla rendeliyoruz. Rendelediğimiz turpumuzu topaklar halinde avucumuzda hafif sıkarak acı suyunu çıkarıyoruz. Dikdörtgen kayık tabağımızın ortasına turpumuzu yerleştiriyoruz. Etrafını havuçla çevreliyoruz. Onun etrafını lahanayla çevreliyoruz. En sona ise marulla çevreliyoruz. Göbekten ayırdığımız marul yapraklarını şeritler halinde keserek tabağın kenar kısımlarını süslüyoruz. Piyaz şeklinde doğradığımız soğanlarımızı ise marulun üzerine yerleştiriyoruz. Orta kısımdaki turpumuzun kenarlarına maydanoz yapraklarını yerleştiriyoruz. Ortayı ise zeytinle süslüyoruz. Sosumuzu bir kasede karıştırarak her tarafına gelecek şekilde üzerine gezdiriyoruz. İnce çizikler halinde de sumağımızı serpiştirerek salatamızı tamamlıyoruz. Yemekte tadı kadar görsellikte önemlidir. Hayal gücünüzü kullanarak çok güzel sunumlar hazırlayabilirsiniz. Deneyeceklere afiyet olsun.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yemek Tarifi Günün menüsü Bugün ne pişirsem?