Bugün ne pişirsem? Günün menüsü 23 Kasım 2024
23 Kasım 2024 Bugün ne pişirsem diyenler ve lezzetli, farklı alternatifler arayanlar buraya! Tadını çok seveceğiniz, yapımı pratik, birbirini tamamlayan lezzetler günün menüsünde... Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diyorsanız bu menü tam size göre!
Eğer 'Akşam ne yesek, bugün ne pişirsem?' diye düşünüyorsanız bu menü tam size göre. İşte tam damağınıza uygun; Mercimek Çorbası, Nar Gibi Kızaran Fırında Tavuk Baget, Gavurdağı Salatası tarifi.
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 2 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 1 adet havuç
- Yarım yemek kaşığı biber ya da domates salçası (rengi kırmızı olsun isterseniz artırabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon (isteğe bağlı)
- 2 litre sıcak su
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
SOSU İÇİN;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Kırmızı mercimek çorbası için sıvı yağı tencereye alınarak yemeklik doğranan soğanlar hafif pembeleşinceye kadar kavrulur.
- Daha sonra un ilave edilerek kısık ateşte kavurmaya devam edilir.
- Salça kullanılacak ise salça ilave edilir, kavrulduktan sonra küp küp doğranmış havuç ve iyice yıkanıp suyu süzülen mercimekler ilave edilir.
- Üzerine su eklenerek karıştırılır ve tencerenin kapağı kapatılır. Çorbamız kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra mercimekler ve havuçlar yumuşayana kadar ara ara karıştırılarak kısık ateşte pişirilir.
- Çorba piştikten sonra el blenderı ile güzelce ezilir. Eğer blenderiniz yoksa süzgeçten de geçirebilirsiniz.
- Karabiber, tuz ve isteğe bağlı olarak kimyon eklenir ve karıştırılır. 5 dakika daha pişirilerek ocaktan alınır.
- Kıvamı koyu gelirse size, bir miktar su ilave edilerek bir taşım kaynatılır.
- Bu arada küçük bir tavaya iki yemek kaşığı tereyağı alınır, kızdırılır ve bir tatlı kaşığı kırmızı toz biber eklenerek ocaktan alınır.
- Mercimek çorbası servis kasesine alındıktan sonra üzerine kırmızı biberli sos gezdirilir ve bir dilim limon ile servis edilir.
NAR GİBİ KIZARAN FIRINDA TAVUK BAGET TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 9 adet tavuk baget
SOSU İÇİN;
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 2 diş sarımsak1 adet orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı kekik
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biber
- Karabiber
- Tuz
TAMAMLAYICILARI;
- 4 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy havuç
- 5 adet yeşil sivri biber
- 5 adet çeri domates
NAR GİBİ KIZARAN FIRINDA TAVUK BAGET TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Sosumuz için; soğan ve bagetler hariç bütün malzemeler derince bir kaba alınıp, harmanlanır.
- Sarımsak mutlaka ezilmiş olmalıdır.
- Sırasıyla; yarım ay şekilde şerit doğranmış soğanlar ve bagetler eklenerek nazikçe tavuğumuzun her yeri soslanır.
- Streç filmle üstü kapalı 20/25 dakika bekletmeniz kafidir. Büyük bir borcam veya fırın tepsisi üzerine karışım dökülür.
- Kalın-küp doğradığımız patateslerimiz, ve yuvarlak form kazandırdığımız havuçlarımız da ilave edilerek son bir kez daha harç karıştırılır. Dilerseniz patates ve havuçları sosa katmadan biber ve domateslerle birlikte tepsiye de alabilirsiniz.
- Tepsi üzerine dengeli bir şekilde yayıp, yer yer biberlerimiz ve 4 parçaya ayırdığımız çerilerimiz eklenir.
- Önceden ısıtılmış 220° fırında ilk 25 dakika kontrollü pişirildikten sonra, derece 190/200 arasına getirilip 35 dakika daha pişirilerek süre tamamlanır.
GAVURDAĞI SALATASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 3 adet domates
- 1 adet yeşil biber
- 1 adet kuru soğan
- 3-4 dal taze soğan
- Maydanoz
- 2 avuç iri kırılmış ceviz
- Zeytinyağı
- Nar ekşisi
- Sumak
- Tuz
GAVURDAĞI SALATASI TARİFİ NASIL YAPILIR?
- Domatesler ve yeşil biber küçük küçük doğranır.
- Yeşil soğanlar ve maydanozlar da çok ince kıyılır.
- Kuru soğan mümkün olduğunca küçük doğranarak biraz tuzla ovulur.
- Bütün malzeme geniş bir kaba alınır, iri kırılmış cevizler, zeytinyağı ve nar ekşisi ilave edilir.
- Göz kararı yaklaşık 1 yemek kaşığı sumak da eklenir.
- Karıştırılarak servis tabağına alınır.
- Zeytinyağının ve nar ekşisinin miktarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz, ben sevdiğim için oldukça bol kullanıyorum.
- Cevizi de yine neredeyse 1 su bardağına yakın ekliyorum.
- Harika bir salata, denemeyenlere tavsiye ederim. Şimdiden afiyet olsun…