Nobel Ödülü alan Daron Acemoğlu kimdir?
Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da dünyaya gelmiştir. Kendisi, tanınmış bir ekonomist olarak 2024 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görülmüş ve Türkiye'den Nobel kazanan üçüncü kişi olmuştur.

Kamer Daron Acemoğlu, dünya çapında tanınan bir iktisatçı olup, özellikle kurumsal iktisat alanındaki araştırmalarıyla öne çıkmaktadır. 1967 yılında İstanbul'da doğmuş olan Acemoğlu, Ermeni kökenlidir. Çalışmaları, ekonomik büyüme, kalkınma ve kurumların ekonomik gelişim üzerindeki etkilerine odaklanmıştır.
DARON ACEMOĞLU KİMDİR?
Daron Acemoğlu, Türk-Amerikan vatandaşı bir ekonomisttir. 3 Eylül 1967'de İstanbul'da doğmuş olan Acemoğlu, politik ekonomi, ekonomik kalkınma ve büyüme konularında yaptığı çalışmalarla uluslararası düzeyde tanınan bir isimdir. Eğitimine Türkiye'de başlayan Daron Acemoğlu, lisans derecesini Londra Ekonomi Okulu'ndan (London School of Economics) almıştır. Sonrasında, doktora çalışmalarını ABD'de bulunan Massachusetts Institute of Technology (MIT) Ekonomi Bölümü'nde tamamlamıştır. Halen MIT'de ekonomi profesörü olarak akademik kariyerini sürdürmektedir.
YOĞUN TARTIŞMALARA NEDEN OLDU
Daron Acemoğlu’nun en çok ses getiren eserlerinden biri, siyaset bilimci James A. Robinson ile birlikte kaleme aldığı "Ulusların Düşüşü" (Why Nations Fail) adlı kitaptır. Bu kitap, ülkeler arasındaki ekonomik refah farklarının temel nedeninin siyasi ve ekonomik kurumların yapısı olduğunu ileri sürmektedir. Acemoğlu’nun çalışmaları, küresel çapta politika yapıcılar, akademisyenler ve uluslararası kuruluşlar tarafından dikkatle takip edilmiş ve yoğun tartışmalara yol açmıştır. Pek çok prestijli ödül kazanan Acemoğlu, günümüz ekonomi dünyasının en etkili düşünürlerinden biri olarak kabul edilmektedir.
DARON ACEMOĞLU'NUN HAYATI
1967 yılında İstanbul’da doğan Acemoğlu, Ermeni kökenlidir. Babası, hukukçu Kevork Acemoğlu’dur. İlköğrenimini Kadıköy’deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulu’nda tamamladı ve 1986 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun oldu. Acemoğlu, lisans eğitimini İngiltere’de York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nde 1989 yılında tamamladı. Ardından yüksek lisansını (1990) ve doktorasını (1992) Londra Ekonomi Okulu'nda yaptı. 1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdi. 1993’ten itibaren ise akademik kariyerine ABD’de, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) devam etmektedir. 2000 yılında ekonomi profesörü unvanını almış, 2019’da ise üniversitenin en prestijli unvanı olan enstitü profesörü unvanına layık görülmüştür.
ÖDÜLLERİ
Akademik kariyerinin ilk dönemlerinde, The Economic Journal'da yayımlanan “Consumer Confidence and Rational Expectations: Are Agents' Beliefs Consistent With the Theory?" (Tüketici Güveni ve Rasyonel Beklentiler: Faillerin İnançları Teoriyle Tutarlı mı?) başlıklı makalesi 1996 yılının en iyi makalesi ödülünü kazanmıştır. Ayrıca, 2005 yılında ekonomi bilimine 40 yaş altındaki bilim insanları arasından en büyük katkıyı sağlayanlara verilen John Bates Clark Madalyası ile onurlandırılmıştır. James A. Robinson ile birlikte yazdığı "Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri" adlı kitabı 2006 yılında yayımlanmıştır. Kurumların ekonomik kalkınma ve siyasal ekonomi üzerindeki rolüne dair yaptığı çalışmalar, 2006 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Bilim Ödülü'ne layık görülmüştür. Acemoğlu, oyun teorisi ve optimizasyon teorisi alanlarında uzmanlaşan Asuman Özdağlar ile evlidir ve çiftin Arda ve Aras adında iki oğulları vardır.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.