Yargıtay'dan cam balkonlar için emsal karar!

Evini genişletmek ve daha büyük bir alanı kullanmak isteyen kişilere Yargıtay'dan kötü haber geldi.

Yargıtay'dan cam balkonlar için emsal karar!

Evinde daha fazla alanı kullanmak ve genişlik sağlamak için cam balkon yaptıran kişilere üzücü bir haber geldi.

Coronvavirüs döneminde artan cam balkon konusunda Yargıtay emsal bir karara imza attı. Kamu Son Haber'den Selin Tuşak'ın haberine göre, Cam balkonlar bazı binalarda komşular arasında sıkıntılara neden oldu ve şikayetler yaşandı.

İZİN ALINMASI GEREKİYOR

Cam balkon yapımı aşamasında binaların dış cephesinden pay alınması ve binanın ortak alan olmasından dolayı tadilat ve değişim sırasında apartman sakinlerinden izin alınması durumu bulunuyor. İzin alınmadan yapılan cam balkonlar kaçak yapı olarak değerlendiriliyor. Yargıtay 18.Hukuk Dairesi de cam balkonlarla ilgili olarak karar aldı ve aldığı karar neticesinde cam balkonların kaldırılmasını istedi.

MİMARİ YAPI KORUNMAYA MECBURDUR

Yargıtay’ın emsal kararı'nda; "Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü: Davacı vekili dava dilekçesinde, davalıya ait 42 numaralı bağımsız bölümde projeye aykırı olarak kapatılan açık balkonun eski hale getirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Yasası'nın 19.maddesinin birinci fıkrasında kat maliklerinin ana taşınmazın mimari durumunu titizlikle korumaya mecbur olduklarının altı çizildi. İkinci fıkrada ise kat maliklerinden birinin bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yapılamayacağı belirtildi.

BEŞTE DÖRDÜNÜN RIZASI GEREKİYOR

Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerden, özellikle bilirkişi raporu içeriğinden; davalıya ait bağımsız bölümün mutfağa bağlantılı balkonunun mutfakla balkon arasındaki kapı, pencere ve duvarının kaldırılarak mutfakla birleştirildiği, balkonun PVC malzemeyle kapatıldığı anlaşılmaktadır. Bilirkişinin yerinde saptadığı sistem, Yargıtay uygulamalarında da kabul edildiği gibi sabit eser niteliğinde olup bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadan yapılamaz. Balkonu kapatma malzemesinin saydam (cam) ya da ışık geçirmeyen nitelikte olması ya da tek parçadan ya da birkaç parçadan oluşması, bina statiğini etkilememesi, çevreye zarar vermemesi sonucu değiştirmez.

TALEBİ REDDETTİ

Saptanan bu durum karşısında balkonun projeye aykırı olarak kapatılması nedeni ile eski hale getirilmesine karar verilmesi gerekirken, balkonun daire içine alınmak sureti ile kullanılmasının ruhsata tabi olmadığı, ana taşınmazdaki kat maliklerinin %90'ının aynı yöntemle değişiklik yaptığı, değişikliğin diğer maliklere zarar vermediği ve ana yapının statiğini tehlikeye maruz bırakacak nitelikte olmadığı gerekçeleri ile talebin reddine karar verildi" ifadelerini kullandı.

Kaynak: HABER MERKEZİ