23 Nisan Anlam ve Önemi Kısaca Hikayesi | 23 Nisan 190 Tarihinde Ne Oldu?
2025 yılınca çarşamba gününe denk gelen 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesinde tarih araştırmaları başladı. Çok sayıda vatandaş 23 Nisan 1920 tarihinde neler yaşandığına odaklandı. Peki, 23 Nisan 1920'de ne oldu? İşte 23 Nisan anlam ve önemi kısaca hikayesi..

Türkiye tarihinin en önemli günlerinden olan 23 Nisan 1920 Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin (TBMM) açıldığı tarihi simgeliyor.

Bu gün Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı ve halkın egemenliğini ilan ettiği gün olarak biliniyor. Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak ilan edildi.

Osmanlı İmparatorluğu’nun fiilen sona erdiği dönemde Kurtuluş Savaşı'nın yönetilmesi için Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Ankara’da TBMM açıldı.

TBMM halkın iradesini temsil eden ilk kurumsal yapı olarak tarih sayfalarında yerini aldı. İlk meclisin açılmasıyla egemenlik ilk kez "kayıtsız şartsız milletindir" anlayışı üzerine halka verildi.

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1929 yılında bu özel günü çocuklara armağan etti. Böylece 23 Nisan tarihi dünya üzerinde çocuklara adanmış ilk bayram oldu.

TBMM’nin açılması Kurtuluş Savaşı'nın siyasi temellerinin atılması anlamına geliyor. 23 Nisan 1920'de Türk Milletinin egemenliğini ilan edilirken 1924 yılında 23 Nisan günü bayram olarak kutlanmaya başladı.

Her yıl çocukların TBMM’de sembolik olarak yönetime katıldığı 23 Nisan tarihinde dünyanın dört bir yanından çocuklar Türkiye’ye geliyor.
(Kaynak: Haber Merkezi)