Fermantasyon Nedir? Fermente Gıda Nedir? Fermente Gıdalar Nasıl Yapılır?
Karbonhidratların anaerobik veya kısmen oksitlenmesini sağlayan fermantasyon araştırması birçok vatandaş tarafından sorgulandı. Başta yoğurt, kefir, salatalık turşusu olmak üzere çok sayıda besin fermente edilir. Peki, fermantasyon nedir? Fermente gıdalar nasıl yapılır? İşte yanıtı..
Fermente gıda nedir sorusuna yanıt arayan çok sayıda vatandaş için yanıt geldi. Başta karbonhidratların anaerobik veya kısmen oksitlenme işlemini içerisinde barındıran fermantasyon yoğurt, kefir, salatalık turşusu, lahana turşusu gibi besinler için kullanılıyor. Fermantasyon sırasında gıdaların besin içeriği yükseliyor. Peki, fermantasyon nedir? Fermente gıda nedir? Fermente gıdalar nasıl yapılır? İşte merak edilenler..
FERMANTASYON NEDİR?
Fermantasyon mikroorganizmaların laktik asit, etanol ve diğer metabolik yan ürünlerle gıdaları başka ürünlere dönüştürdüğü süreçtir. Daha çok şarap ve bira gibi alkollü içeceklerin yapımında tercih edilen fermantasyon gıdalar için de uygulanır. Besleyiciliği yüksek olan yiyeceklerin çabuk bozulmamasını sağlayan fermente işlemi mayalanma olarak da bilinir. Fermente etmek maddenin bakteriler, mantarlar ve diğer mikroorganizmalar aracılığıyla ısı vererek ve köpürerek kimyasal olarak çürümesi olayıdır.
FERMENTE GIDALAR NASIL YAPILIR?
Fermente işlemi sırasında canlı bakteriler gıdaları parçalar. Bu sayede yiyecekleri sindirmeyi ve besin maddelerini emmeyi kolaylaştırır. Fermantasyon bazı sindirim işlerini yaparken yiyecekleri daha sindirilebilir hale de getirir. Gıdaların besin içeriğini artıran fermantasyon gıdada doğal olarak bulunmayan B vitaminlerini üretir. Yoğurt, Kefir, Kombu çayı, Tempeh, Salatalık turşusu ve Lahana turşusu en bilinen fermente gıdalar arasında yer alır.