Zirai Don Yardımı Nasıl Alınır? Zirai Don Desteği Nedir? Zirai Don Desteği Kimler Alabilir?

18 Nisan Cuma günü çok sayıda vatandaşın araştırdığı zirai don desteği detayları belli oldu. İlkbahar mevsiminde çok sayıda ilde görülen zirai donun yıkıcı etkisinden kurtulmak için bakanlık harekete geçti. Peki, zirai don desteği nedir? Zirai don desteği kimler alabilir? İşte yanıtı..

Zirai Don Yardımı Nasıl Alınır? Zirai Don Desteği Nedir? Zirai Don Desteği Kimler Alabilir?
Zirai don desteğini kimler alabilir?

Tarım ve Orman Bakanlığı zirai don için harekete geçti. 18 Nisan Cuma günü çok sayıda çiftçinin gündeminde yer alan zirai don kentleri fena vurdu. Kayısı, üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, fındık, ceviz, badem, şeftali, Trabzon hurması gibi ürünlerin etkilendiği iller için harekete geçen bakanlık zirai don desteğine başladı. Peki, zirai don desteği nedir? Zirai don desteği kimlere veriliyor? İşte merak edilenler..

ZİRAİ DON NEDİR?

Tarım alanında sıklıkla kullanılan bir terim olan zirai don bitkilerin zarar görmesini ifade ediyor. Düşük sıcaklıkların oluştuğu don olaylarını ifade eden durumda tarım ürünlerinin gelişim dönemlerinde ciddi sıkıntılar oluşuyor. Genelde hava sıcaklığının 0 derecenin altına düşmesiyle meydana gelen zirai don en çok ilkbahar aylarının başında ya da hasat öncesine denk gelen sonbahar aylarının sonunda görülüyor.

ZİRAİ DON DESTEĞİ NE KADAR?

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı ve Tarım Sigortası (TARSİM) bulunmayan üreticilerin zararlarını karşılamak için harekete geçen Tarım ve Orman Bakanlığı zirai don desteği verileceğini duyurdu. Don, sel ve kuraklık gibi afetlerden etkilenen vatandaşlara TARSİM'in prim bedelinin yüzde 70'i ödenecek.

ZİRAİ DON DESTEĞİ KİMLER ALABİLİR?

İlkbahar girişinde ve sonbaharın hasat zamanında meydana gelebilen zirai don olayı en çok kayısı, üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, fındık, ceviz, badem, şeftali, Trabzon hurması ürünlerini vurdu. Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı olan çiftçilere verilen zirai don desteği almak için Tarım Sigortası (TARSİM) olmaması gerekiyor.

Kaynak: NTV Haber
zirai don Yardım Zirai don desteği
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız