Yatay Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir?

Irmak Gölnar

Irmak Gölnar

Tüm Yazıları

Ev temizliği listesinde derin dondurucu temizliği genelde ertelenen; ancak oldukça önemli bir adımdır. Yatay derin dondurucular, depolama kapasitesi ve düzenleme kolaylığı açısından tercih edilen modellerdir. Ancak zaman içinde biriken buz tabakaları ve kötü kokular, dondurucunuzun performansını olumsuz etkileyebilir. Bu yazıda, yatay derin dondurucuyu nasıl temizleyeceğinize dair ipuçları bulacaksınız.

Yatay Derin Dondurucu Nasıl Temizlenir? - Resim : 1

DONDURUCUYU BOŞALTMA VE HAZIRLIK

İlk adım olarak, dondurucuyu kapatın ve içindeki tüm yiyecekleri çıkarın. Bu aşamada, dondurucu içindeki ürünleri bir süreliğine güneş almayan bir başka yerde saklayın.

BUZLARI ÇÖZME AŞAMASI

Dondurucu içinde biriken buzları çözmek için, dondurucunun fişini çekin ve kapıyı açık bırakarak buzların kendiliğinden erimesine izin verin. Bu süreç, birkaç saat sürebilir. Hızlandırmak istiyorsanız, sıcak su ile dolu bir kaba yerleştirilmiş bir fan kullanabilirsiniz.

TEMİZLİK İÇİN KARIŞIM HAZIRLAMA

Dondurucu içindeki buzlar tamamen eridiğinde, temizleme işlemine geçebilirsiniz. 1 su bardağı sirke ve 1 yemek kaşığı karbonatı içeren bir temizleme karışımı hazırlayın. Karışımı çalkalayarak homojen bir hale getirin. Bu karışım, hem hijyen sağlar hem de kötü kokuları engeller.

DONDURUCUYU SİLME

Temizleme karışımını bir sprey şişeye doldurun ve derin dondurucunun içine uygulayın. Dondurucu iç yüzeyini bu karışım ile silerek, kirleri ve kalıntıları temizleyin. Bu aşamada yumuşak bir bez ya da sünger kullanarak dondurucunun her köşesine dikkatlice ulaşın.

İNCE DETAYLARI TEMİZLEME

Temizlikte, dondurucunun detaylı bölgelerini temizlemek önemlidir. Bu noktada, bir diş fırçası ya da eski bir temizleme fırçası kullanarak çıkıntılı ya da girintili bölgeleri temizleyebilirsiniz.

DURULAMA VE KURULAMA

Temizleme işlemi bittikten sonra, bir bez ya da sünger yardımı ile ve temiz su ile dondurucunun içini durulayın. Ardından, kuru bir bez ya da kağıt havlu kullanarak dondurucuyu iyice kurulayın. Bu, kötü kokuların önlenmesine ve dondurucunun içinde yeniden buzlanmanın önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.

DONDURUCU İÇİNDEKİ KÖTÜ KOKULARI ENGELLEME YÖNTEMLERİ

Dondurucunuzun içinde kötü kokuları önlemek için doğal yöntemleri kullanabilirsiniz. Birkaç damla vanilya özütü, saman kağıdı ya da kabın içine yerleştirilmiş karbonat, dondurucunuzun mis gibi kokmasına katkı sağlar.

TEMİZLİK İÇİN ÖNEMLİ NOTLAR

  • Temizleme işlemine başlamadan önce dondurucunun fişini çekmeyi unutmayın.
  • Kesici ya da sivri aletler kullanmaktan kaçının, bu dondurucu iç yüzeyine zarar verebilir.
  • Temizleme karışımını kullanırken eldiven takmak, cilde teması engelleyebilir.
  • Temizlik sırasında ağır kimyasal temizleyicilerden kaçının. Ilık sabunlu su ya da sirkeli su kullanarak temizlik yapabilirsiniz.
  • Kötü kokuların sebebi genelde buza sıkışan gıda artıklarıdır. Buzları temizleyerek bu sorunu çözebilirsiniz.

DERİN DONDURUCUDA SAKLARKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER

  • Gıdaları düzgün bir şekilde yerleştirin ve boşluk bırakın. Hava akımının sağlanması gıdaların daha etkili bir şekilde saklanmasını sağlar.
  • Elektrik kesintisi durumunda dondurucuyu açmaktan kaçının. Tam dolu bir dondurucu, içindeki gıdaları 48 saate kadar 0 derecede tutabilir.
  • Dondurucuda cam şişeler kullanmaktan kaçının, donunca genleşen sıvılar camın kırılmasına neden olabilir.
  • Et ürünlerinde çözülme olması durumunda tekrar dondurmayın, bu bakteri üremesine neden olabilir. Buz takviyesi ile çözünmeyi engelleyebilirsiniz.
  • Gıdaları streç filme sararak ya da plastik torbalarda dondurarak saklayın.
  • Dondurduğunuz gıdaların üzerine tarih yazarak, kullanım sürelerini takip edin.
  • Kilitli poşetlerin içeriğini daha kolay ayırt edebilmek için her bir poşeti etiketleyin. Bu, aradığınızı bulmak için zaman kaybetmenizi engeller.
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız