Yavaş mı İmamoğlu mu? CHP’de son durum ne?

Türkiye’de yapılacak başkanlık seçimleri şimdiden tartışılmaya başlandı. Cumhuriyet Halk Parti’si içinde ise tartışmalar son hız devam ediyor. Gündem Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu arasında kimin aday olacağı ise büyük bir merak konusu haline geldi.

Yavaş mı İmamoğlu mu? CHP’de son durum ne?

31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerden sonra gözler Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çevrildi. Cumhuriyet Halk Partisi içinde Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu arasında ‘aday kim olacak’ sorusu gündemde. Siyaset bilimciler bu tartışma iiçin erken yorumları gelse de siyasiler ve vatandaşlar bu tartışmanın cevabını merakla bekliyor.

'İKİ GÜÇLÜ FORVET'

Tartışmanın taraflarından biri olan Ankara Büyükşehir Başkanı Mansur Yavaş ; Bu tartışmalardan çok rahatsızım. Gündemizin ekonomi olması lazım’ şeklinde ifadeyle bu tartışmaları ‘parti içi fitne’ olarak adlandırdı. Kendisinin aday olmayacağını dile getiren CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş için partinin ‘iki güçlü forveti’ benzetmesi ve 2025 Kasım ayı erken seçim çağırısıyla bu tartışmaları hızlandırdı.

‘DAHA SEÇİM TARİHİ BELLİ DEĞİL’

Tartışmalar için erken olduğunu ve siyasette zamanın çok önemli olduğunu vurgulayan siyaset bilimci Ersin Kalaycıoğlu; ‘ Siyasette zamanlama her şeydir. Birincisi seçim ne zaman olacak belli değil. "İkincisi erken olacaksa ne zaman olacak? Üçüncü soruya gelince: Diğer partilerden kimlerin aday olacağı merak konusu. Çünkü bildiğiniz gibi, anayasaya göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden aday olamaz. Şu an böyle bir durum içerisindeyiz. Bu konular netleşmeden CHP'nin adayının açıklanması bence çok anlam ifade etmiyor. İfadelerini kullandı.

14 MART SEÇİMİ VURGULANDI

Seçimin tarihi netleşmeden aday tartışmalarının başlamasının erken olduğunu düşünenler kadar 14 Mayıs seçimlerinde CHP’nin muhalefet içinde altılı masa adı altında bir araya gelen İYİ Parti Lideri Meral Akşener ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında aday tartışması durumuna düşmemesi gerektiğini savunanlar var. Parti içi ve dışarıdan gelen yorumlardan bazıları Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu tartışmasının bir önceki seçimlerde yaşanan karmaşıklığa benzememesi gerekliğini söylüyor. Yapılan değerlendirmeler de bu tarz tartışmalara halkın sandıkta cevap vereceği yönünde.

'BİRBİRLERİYLE MÜCADELE ETMEMELİLER'

Bu tartışmalara yeni bir perde açan ve İmamoğlu’na açılan ‘ahmak’ davasında 2 yıl 7 ay 15 gün siyasi yasak getirilmesi üzerine aday olamama ihtimalini vurgulayan İdeapolitik Enstitüsü Genel Direktörü Can Kalkışım ; "Mansur Bey'in adaylık düşüncesi varsa, aday olabilir; bu demokratik bir yarış ve engellenmemeli. 2023 seçimlerinde birçok hata yapıldı, Kılıçdaroğlu dışındaki adaylar geri plana itildi. Önemli olan, adayların birbirine değil, Erdoğan'a karşı mücadele etmeleridir." İfadelerini kullandı ayrıca İmamoğlu’na yasak gelmesi durumunda şartların değişeceğini ve CHP’nin bu durumda yeni bir hamle yapması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Ensar Açıkgöz